Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, hem elektrikte hem doğalgaz dağıtım ve üretim şirketlerinin özelleşme programının 2015 yılına kadar tamamlanacağını açıkladı.
Türkiye Enerji Vakfı (TENVA) tarafından Meyra Palace Otel'de Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. OME Raporu Lansman toplantısı düzenlendi. Enerji kaynakları, teknolojileri, politikaları ve enerji piyasalarında gerçekleşen ulusal ve uluslararası gelişmelerin konuşulduğu toplantıya Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, TENVA Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Köktaş, OME Genel Müdürü Dr. Houda Allal ve OME Hidrokarbonlar Direktörü Dr. Sohbet Karbuz katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldız, Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. OME Raporu'nun yalnızca Türkiye'ye değil özellikle Akdeniz'i çevreleyen bütün ülkelere faydası olacağını belirtti. Türkiye Enerji Vakfı'nın kurulmuş olmasının enerji politikaları ve stratejilerinin enine boyuna tartışılması açısından son derece önemli olduğunu ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını dile getiren Yıldız, "Çünkü bu düşünce kuruluşlarının olması aslında son derece dinamik olan enerji sektörünün yönetilmesi adına fayda getireceğine inanıyorum" dedi.
"TÜRKİYE İSRAİL'E JET YAKITI İHRAÇ ETMEDİ"
Türkiye'nin enerji politikalarının, stratejilerinin, düzenlemelerinin nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi eksikliği olmadığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
"Çünkü bunlar üzerinde çok fazla çalışıldı ama asıl mesele bunların nasıl uygulanacağıyla alakalıdır, uygulama alanlarıyla alakalı bu değişimin pratikte yönetilmesiyle alakalı şeylerdir. Bazen kendi işinizle bazen de üzerinize vazife olmayan ama mutlaka o algıyı yönetmek zorunda olduğunuz bir işle ilgileniyorsunuz. 'Siz İsrail'e jet yakıtı satmışsınız' diye bir soru soruldu. Şimdi ulusal televizyonlara Türkçe olarak bir beyanatta bulunuyorsunuz, yanlış anlaşılmaya müsaade etmeyecek cümleler kullanıyorsunuz. Diyorsunuz ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti ve İsrail'e jet yakıtı ihraç etmemiştir. Ama 'bin 548 litre gitmiş' deniyor. Peki sivil havacılıkla alakalı o araca yüklenen yakıt ikmalini nasıl bu tarzda tankere yüklenmiş gibi gösteriyoruz. Şimdi bir kendi işinizle uğraşacaksınız, gerçeklerle uğraşacaksınız bir de olmayan bir hadisenin algı yönetimini yapacaksınız. Hiçbir ülkede kendi yerli kaynağına bu kadar aykırı bir duruş sergilenmemiştir. Bunların vatandaşımız tarafından yapılmadığını biliyoruz. Belli çevreler tarafından yapıldığını biliyoruz."
"YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARIYLA İLGİLİ POLİTİKALARIMIZIN HER BİRİSİYLE İLGİLİ PROTESTO GÖREBİLİYORUZ"
Türkiye'nin ithal kaynakların azaltılmasıyla alakalı politikalarının başında yenilenebilir enerji kaynakları olan su, rüzgar, güneş ve jeotermal gibi kaynaklarla beraber zenginleştirmek olduğunu vurgulayan Yıldız, "Ancak her birisiyle alakalı protesto görebiliyoruz. İyi niyetli arkadaşlarımızı tenzihen spekülatif ve manipülatif harekettir bunlar. Bunlar o zaman direk olarak ithal kaynakların bir ajansı olarak çalışmak durumundadırlar. Nitelim de öyle çalışıyorlar. Bir insan kendi yerli kaynağına karşı çıkar mı? Her birisine ayrı ayrı gerekçe bulur mu? Ona harcayacağı zamanı bu kaynakların geliştirilmesine ayırsa herhalde ülkesine çok daha faydalı olmuş olacak. Çevreye rağmen değil çevreyle beraber bu projeleri gerçekleştirmek istiyoruz. Bunların da üzerine eklenebilecek ancak uygulamayla alakalı konular olacaktır" dedi.
"TÜRKİYE LİBYA'DAN MISIR'A KADAR GİDEN ELEKTRİK İLETİM HATLARININ MASTER PLANINI OLUŞTURMAK ZORUNDA"
Türkiye'nin Akdeniz havzasında enterkonneksiyon da dahil olmak üzere diğer 8 ülkeyle enerji dağıtım ve iletim sistemlerinin daha da zenginleştirilmesine yönelik yaptığı anlaşmayı hatırlatan Bakan Yıldız, "Türkiye yalnızca kendi enterkonneksiyonunu değil aynı zamanda bölgenin de Libya ve Mısır'a kadar giden iletim hatlarının master planını oluşturmak zorunda. Bizler bunun için de çalışıyor ve gayret ediyoruz. Akdeniz havzasındaki gerek ham petrol, gerekse doğalgazla alakalı arama faaliyetlerinin yürütülüyor olması Türkiye'nin kritik coğrafyasından kaynaklanan avantajları her zaman kullanacağı anlamını da ortaya koyar. Hemen doğusunda, güneyinde ve kuzeyinde olan kaynakların, üretim kaynaklarının, primer enerji kaynaklarının merkezlerinin aynı zamanda Batı'daki tüketim noktalarına taşınmasıyla alakalı" diye konuştu.
20 Eylül'de Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de Güney Kafkasya Boru Hattı'nın temelinin atılacağını açıklayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Bu aynı zamanda TANAP'ı besleyen boru hattının başlangıcı olacak. Planlarımızı önümüzdeki Mart ayında TANAP'ın buradaki temelini atmaya yönelik oluşturuyoruz. Her birisi 2018 yılının sonuna kadar tamamlanmış olacak. Buna benzer projeler gerek siyasi gelişmeler gerekse bölgemizdeki Rusya, Ukrayna, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerle alakalı gelişmelere gerekse Akdeniz'deki gelişmelerin her birisi tarafımızdan dikkatle ve birebir takip edilmektedir. Türkiye ortaya koyduğu enerji politika ve stratejilerini uzun dönemli bir değişimi yönetmek adına 2002'den başlayan sürecin 2023 yılında büyük bir bölümünün tamamlanacağını öngörmektedir. Dağıtım şirketlerinin hem elektrikte hem doğalgazda, üretim şirketlerinin özelleşmesinin programının önümüzdeki yıla kadar tamamlanacağını söylemek isterim. Zaten dağıtım şirketlerinin tamamlandığını biliyoruz. Liberal piyasada daha kaliteli bir hizmet verebilecek olan özel şirketlerin tekrar kendini yenileyecek bir Türkiye ile beraber yeni Türkiye ile beraber daha iyi noktalara geleceğini vurgulamak isterim." - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Akdeniz Enerji Perspektifleri 4. Ome Rapor Lansmanı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?