Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Ekonomi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi

ABD'nin Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Brzezinski, Türkiye'nin Avrupa tipi bir demokratik devlet başarısının Avrupa'nın güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

15.11.2012 16:02  Güncelleme: 16:30

ABD'nin Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı, Atlantik Konseyi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Zbigniew Brzezinski, Türkiye'nin Avrupa tipi bir demokratik devlet başarısının Avrupa'nın güvenliği açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Brzezinski, ABD Başkanı Obama'nın 4 yıl önce Türkiye'ye geldiğinde, "Türkiye çok önemli bir müttefiktir. Avrupa'nın önemli bir parçasıdır. ABD ile Türkiye birlikte durmalıdır. Burası doğu ile batının çarpıştığı değil bir araya geldiği bir yer. Kültürünüzün güzelliği, tarihinizin zenginliği ve demokrasinizin gücü ile bu bir aradalığı sağlıyorsunuz" dediğini hatırlatarak, kendisinin de bu görüşü paylaştığını dile getirdi.

Ortaya çıkmakta olan küresel ve bölgesel jeostratejik durumu değerlendiren Brzezinski, "Küresel olarak hegemonya sonrası bir dünyada yaşıyoruz. 200 yıl dünyada üstünlük için yürütülen mücadele sona ermiştir. Kitlelerin siyasi anlamda uyanışı, dünyada tek bir gücün siyasi hegemonya çabasını başarısız kılmıştır. Çin, Japonya, Hindistan, Endonezya ve Brezilya'nın yükselişi herhangi bir bölgenin bütün dünya üzerinde tek başına nüfuz etme imkanını ortadan kaldırmıştır" ifadelerini kullandı.

Brzezinski, büyük güçlerin birbirleriyle kavga etseler de artık tek başlarına dünyayı domine etme imkanına sahip olmadıklarını, dolayısıyla bu ülkelerin karşılıklı anlaşma içine girmekten başka çarelerinin bulunmadığının farkında olduklarını kaydetti.

-"Küresel, bölgesel ortam içerisinde Türkiye kilit konumda"-

Türkiye'nin Süveyş'ten Sincan'a, Hazar Denizi'nden Hint Okyanusu'na kadar dünyanın en kaynayan bölgesinin hemen kenarında bulunduğunu söyleyen Brzezinski,

"Bu kaynayan bölgedeki İran'a yönelik bir askeri müdahale, Suriye'deki olayların daha da tırmanması, Irak, Ürdün ve Lübnan'daki sorunların artması, bir anlaşmaya varılamaması sebebiyle İsrail- Filistin geriliminin yükselmesi, Mısır'da dini veya siyasi ortaya çıkabilecek sorunlar... Bunların hepsi dünyanın siyasi ve ekonomik istikrarı için felaket senaryoları olabilir. İşte bu küresel, bölgesel ortam içerisinde bugün Türkiye kilit konumda bir ülke" diye konuştu.

Türkiye'nin Avrupa tipi bir demokratik devlet başarısının Avrupa'nın ve bölgenin güvenliği açısından da çok önemli olduğuna işaret eden Brzezinski, "O nedenle Atlantik topluluğunun canlılığını muhafaza etmek çok önemli" dedi.

Atlantik Şartı'nın 2. Dünya Savaşı'nın en tehditkar ve zor günlerinde 1941 yılında ilan edildiğini hatırlatan Brzezinski, "O tarihte İngiltere ve Amerika'nın liderlerinin yaptığı kısa beyanattaki ortak paylaşılan demokratik dünyaya ilişkin vizyon insanların motivasyonunu artırdı, en karanlık günlerde ışık oldu. Avrupa Birliği'nin ve bu bölgenin bugün karşı karşıya kaldığı sorunlar düşünülürse, belki yeni bir Atlantik Şartı beyanatı söz konusu olabilir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin Türkiye Büyükelçisi Francis Ricciardone ise dramatik bir değişim geçiren bir bölgede bulunan Türkiye'de olumlu ve yenilenme getiren bir değişim yaşandığını söyledi.

Bu yenilenmenin büyük bir bölümünün ekonomi ve enerji alanında görüldüğünü kaydeden Ricciardone, Türkiye ile ABD'nin ulusal çıkarları adına son derece önemli adımlar attığını belirtti.

ABD'de yasama organlarının bütçeleri onaylamakta zorluklar yaşarken Türkiye'nin Anayasa'sını yeniden yazmaya giriştiğini ifade eden Ricciardone,

"Bu, ülkeyi daha fazla refaha ve etkili bir demokrasiye ulaştırmak için önemli bir hedef ve Türkiye'de gördüğümüz büyük dinamizmin bir parçası" dedi.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement