ATO Başkanı Baran: "Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz" - Son Dakika
Ekonomi

ATO Başkanı Baran: "Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz"

ATO Başkanı Baran: "Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz" Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: "Türkiye her türlü dış etkiye gereken cevabı veriyor" Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin...

30.12.2022 12:42  Güncelleme: 16:58

ATO Başkanı Baran: "Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz"

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran:

"Türkiye her türlü dış etkiye gereken cevabı veriyor"

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kendi sıkıntılarını karşıdaki muhalefete rağmen gözlerinin içine baka baka 'KKTC'yi tanıma zamanı geldi' demiştir"

"Türk devletlerinin milyarlarca dolarlık ticaret potansiyeli Türk dünyası içine çekilmeli"

"TESKMOB'un kredisi Kıbrıs esnafı için müjde niteliğindedir"

ANKARA - Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, "Ambargo, izolasyon ve engellemelerle zulme maruz bırakılan Kıbrıs Türk Halkına yapılan adaletsizliğin bir an önce sonlandırılmasını bekliyoruz. Ekonomisi gelişip büyüyen, halkı zenginleşen, uluslararası sisteme entegre olmuş mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz" dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye ziyareti kapsamında Ankara Ticaret Odası'nın 29. Dönem II. Olağan Meclis Toplantısı'na katılarak, Ankara iş dünyası temsilcilerine hitap etti. Toplantıya Tatar ve ATO Başkanı Baran'ın yanı sıra KKTC Cumhurbaşkanlığı Heyeti, KKTC Ankara Büyükelçisi İsmet Korukoğlu, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Turgay Deniz ve KTTO Heyeti de katıldı.

Baran burada yaptığı konuşmada, geçtiğimiz yıl KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'ın Cenevre Müzakereleri'nde Kıbrıs'ta kalıcı çözüm için dile getirdikleri öneriler arasında yer alan "iki devlet" modelinin Kıbrıs için tek çözüm olduğuna dikkati çekerek, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantısında uluslararası camiaya Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmen tanınması çağrısı çok önemlidir. Ada'da iki devletin varlığının resmen kabul edilmesinin Kıbrıs sorununun tek çözüm şekli olduğunun dünyaya ilanıdır" değerlendirmesini yaptı.

"Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz"

Uluslararası toplumu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tatar'ın önerilerine kulak vermeye ve uymaya davet eden Baran, "Ambargo, izolasyon ve engellemelerle zulme maruz bırakılan Kıbrıs Türk Halkına yapılan adaletsizliğin bir an önce sonlandırılmasını bekliyoruz. Ekonomisi gelişip büyüyen, halkı zenginleşen, uluslararası sisteme entegre olmuş mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz" dedi.

"Türkiye her türlü dış etkiye gereken cevabı veriyor"

Türkiye'nin ATO dahil tüm kurum ve kuruluşlarıyla KKTC'nin yanında olduğu vurgusu yapan Baran, "Kıbrıs konusu bizim için bir kıyı siyaseti değil bir milli dava, beka meselesidir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bütün kurum ve kuruluşlarıyla birlikte dimdik ayakta durarak, her türlü dış etkiye gereken cevabı veriyor. Vermeye de devam edecektir" ifadelerini kullandı.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin kendi sıkıntılarını karşıdaki muhalefete rağmen gözlerinin içine baka baka 'KKTC'yi tanıma zamanı geldi' demiştir"

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile mücadele içinde olduklarını hatırlatan Tatar, "Bizim en büyük gücümüz sizlersiniz. Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gittiği her toprakta her yerde her platformda KKTC'den bahsetmektedir. Türkiye'nin kendi sıkıntılarını karşıdaki muhalefete rağmen gözlerinin içine baka baka 'KKTC'yi tanıma zamanı geldi' demiştir" diye konuştu.

"Türk devletlerinin milyarlarca dolarlık ticaret potansiyeli Türk dünyası içine çekilmeli"

KKTC'nin tanınmasında geri dönüşün olmadığını savunan Tatar, "Kıbrıs'ta bir anlaşma olacaksa mutlaka Kuzey'deki Türk devletini tanımaları gerekmektedir. Bu yıllardan beri verdiğimiz aziz mücadelenin sonucunda ortaya çıkmıştır. Çok önemli bir kazanımdır. Onun için biz kendimizi en güneydeki Türk devleti olarak görüyoruz. Haritaya baktığımızda Orta Asya'da Kazakistan'dan Anadolu'ya kadar en güneydeki Türk devleti. O devletin adı da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'dir. Tüm bu gelişmeler esas itibarıyla Türk dünyasının gücüdür. Türk dünyası arasındaki ticaret potansiyelinin artırılması için iş birlikleri ve netice itibarıyla Türk dünyası dışında yapılan ticaretin ne kadarının Türk dünyası içine alınabildiği tartışılmaktadır. Çünkü Türk devletlerinin milyarlarca dolarlık ticaret hacmi var. Bu eğer bir gelişmeyle Türk dünyası içine çekilebilirse elbette tüm Türk devletlerinin güçlenmesine vesile olacaktır" dedi.

"TESKMOB'un kredisi Kıbrıs esnafı için müjde niteliğindedir"

Ziyareti kapsamında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nde önemli bir toplantı yaptıklarına vurgu yapan Tatar, "Orada Başkan Abdulkadir Akgül'e teşekkür etmek istiyorum. Türkiye'nin çeşitli farklı bölgelerinde esnafa ve küçük işletmelere çok daha uygun koşullarda uygulanan düşük faizli uzun vadeli kredilerin KKTC esnafına ve küçük işletmelerine de verilmesi için Kıbrıs'ta kurulacak ikinci kooperatife aynı imkanların sunulabileceğini, Halkbank'ın desteğiyle Kıbrıs esnafına imkanların sunulabilmesi bizim için müjde niteliğindeydi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. KKTC şartlarında finansmana erişim olsun, farklı projelerin hayata geçmesinde esnaf ve küçük işletmelere çok faydalı olacak" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Baran, Tatar'a anı vazosu hediye etti. Tatar ise Baran'a sandık hediye etti. Toplantı, KKTC heyeti ile ATO heyetinin hatıra fotoğrafı çektirmesinin ardından sona erdi.

ATO Başkanı Baran: "Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz"
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi ATO Başkanı Baran: 'Mamur ve refah içerisinde bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arzuluyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement