ATO Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı online olarak yapıldı - Son Dakika
Ekonomi

ATO Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı online olarak yapıldı

ATO Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı online olarak yapıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yüksek İstişare Kurulu ikinci toplantısı Gürsel Baran başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile yapıldı.

10.05.2020 13:08  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yüksek İstişare Kurulu ikinci toplantısı Gürsel Baran başkanlığında, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun katılımı ile yapıldı. Sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle üyelerin evlerinden katıldığı ve video konferansla gerçekleştirilen toplantıda, korona virüsle mücadele sürecinin Ankara ve ülke ekonomisine etkileri ele alındı.

ATO Yüksek İstişare Kurulu ve Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, bir önceki Yüksek İstişare Kurulu toplantısında ortaya konan görüş ve öneriler doğrultusunda Ankara'nın ekonomik ve sosyal gelişimi için çalışmalar yürüttüklerini ancak gündemlerinin tüm dünya ile birlikte pandemiye dönüştüğünü anlattı. Baran, korona virüsle mücadele sürecinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en çok yiyecek içecek sektörü ile turizm, ulaşım, nakliye ve lojistiği içine alan hizmet sektörünün küçülme yaşadığını söyledi. Ankara'da 10 bin işletmenin faaliyetinin geçici olarak durdurulduğunu bildiren Baran, aileleriyle birlikte yaklaşık 300 bin kişinin etkilendiğini ifade etti.

"ATO kaynaklarıyla nefes kredisi"

Uluslararası ticareti durma noktasına getiren pandemi nedeniyle Nisan ayı ihracatının yüzde 41 oranında gerilediğine dikkat çeken Baran, aynı ayda Ankara ihracatının Türkiye ortalamasının altında, yüzde 17 seviyesinde gerilediğini kaydetti. Ankara Ticaret Odası olarak, üyelerinin bu süreci fazla zorlanmadan atlatabilmeleri için teyakkuz halinde çalıştıklarını anlatan Baran, "Bu süreçte Oda olarak bütün kaynaklarımızı aktararak KOBİ'lerimiz için nefes kredisini, TOBB öncülüğünde başlattık. Cirosu 3 milyon TL ve altında olan şahıs firmalarımız için de yaptığımız girişimler sonucu can suyu kredisinin devreye alınmasını sağladık" dedi.

Hükümetin sağladığı desteklerin sektörler için önemli olduğunun altını çizen Baran, salgının tüm sektörleri etkilediğini belirterek "Fabrikalar ve perakendeciler mücbir sebep içinde ancak toptancılar dışında. Mücbir sebep kapsamının genişletilmesi gerekiyor" diye konuştu.

"Yeni fırsatlar için adım atmalıyız"

Toplumsal refah için sağlık ve ekonominin birbirinden ayrılmaz bir bütünün parçaları olduğunu belirten Baran, "Kovid-19 salgını sonrası oluşacak normalleşme sürecini bugünden iyi analiz etmemiz ve dünyanın yeni sürecinde fırsatları yakalayacağımız adımları atmamız gerektiği kanaatindeyiz. Bu süreci şehrimizin de lehine olarak değerlendirmemiz gerekiyor. Sıkıntılı dönemleri atlattıktan sonra Ankara'nın örneğin sağlık turizminde gelişeceğine dair inancımız daha da arttı. Türkiye'nin verdiği sınav inşallah bu alanda faydamıza olacaktır" dedi.

"Hükümetin cansiparane çalıştığına şahidim"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, ATO'nun doğru bir vizyonla hayata geçirdiği Yüksek İstişare Kurulu'nun bu süreçte ortak aklı ortaya koymak açısından önemli olduğunu söyledi. Pandemi sürecinde iş dünyası ile hükümet arasında köprü görevi üstlendiklerini ve iş dünyasının taleplerini hükümete ilettiklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, bu taleplerin yüzde 95'inin hayata geçirildiğini bildirdi. Hisarcıklıoğlu, "Hükümetimizin iş dünyamızın sorunlarını çözmek için cansiparane çalıştığına şahidim. Çözüm odaklı çalışıyorlar. Bakanlarımıza sorunu iletir iletmez gece gündüz demeden hemen 'nasıl çözeriz'e odaklanıyorlar" diye konuştu.

"Nefes kredisine en büyük katkıyı ATO sağladı"

Hisarcıklıoğlu, TOBB öncülüğünde başlatılan nefes kredisine tüm oda ve borsalar arasında en büyük kaynağı Ankara Ticaret Odası'nın sağladığını, ancak kredi kullanma konusunda Ankara'dan başvuru sayısının İstanbul'un gerisinde olduğunu kaydetti. Hisarcıklıoğlu, nefes kredisine Ankara'dan bin 138 işletmenin başvurduğunu ve 76 milyon TL kredi kullandığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, Halk Bankası'nın başlattığı can suyu kredisi için de tüm Türkiye'de bulunan 530 bin şahıs şirketinin başvuruda bulunabileceğini ifade etti.

"Filmi başa sarmayalım"

TBMM Eski Başkanı ve ATO Yüksek İstişare Kurulu Onur Üyesi Cemil Çiçek de konuşmasında, dayanışma ve işbirliğinin öneminden bahsetti. İş dünyasının normalleşmeye yönelik taleplerini hatırlatan Çiçek, "50 gündür çoğumuz evlerdeyiz. Herkesin sıkıntıları büyük ama bir yerde yanlış yaparsak filmi başa sarmamız gerekir, bu da daha büyük maliyetler ortaya çıkarır" dedi. Çiçek, bu süreçte tüm taleplerin bilimin ışığında değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

"Sivil toplum hükümete yol gösterir"

YİK Üyesi, Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı ve ATO Şeref Üyesi Ali Coşkun ise başarılı çalışmalarından dolayı ATO Yönetimi'ni tebrik etti. Sivil toplum kuruluşlarının toplumsal hayattaki öneminden bahseden Coşkun, pandemi sürecinde TOBB ve odaların çalışmalarını takip ettiğini söyledi. Coşkun, TOBB ve odaların aralarında yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının sahada yaşananları doğrudan bilen kesimler olarak sorunların çözümünde hükümete yol göstermesi gerektiğini de ifade etti.

Toplantıda, Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri pandemi sürecinde yaşanan sektörel sorunlara dikkat çekerek çözüme ilişkin görüş ve önerilerini paylaştı.

ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran başkanlığındaki toplantıda TBMM Eski Başkanı, Yüksek İstişare Kurulu Onur Üyesi Cemil Çiçek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı, ATO Şeref Üyesi, TOBB Eski Başkanı Ali Coşkun, TÜMSİAD Ankara Şube Başkanı Abbas Demirbaş, ATO Meclis Üyesi, ATO Mesleki Eğitim ve Nitelikli İşgücü Özel İhtisas Komisyonu Başkanı Abidin Memili, ATO Meclis Üyesi Ali Gökşin, SAYOKAN Dünya Federasyonu Başkanı A. Yaşar Tanrıverdi, ASİAD Başkanı Eda Ersoy Tombakoğlu, ATO Meclis Üyesi Emin Ayar, ATO Komite Başkanı Ercan Yılmaz, DEİK Endonezya iş Konseyi Başkanı, MÜSİAD Ankara Şube Eski Başkanı İlhan Erdal, ATO Meclis Üyesi Mehmet Akbacakoğlu, ATO Meclis Üyesi Metin Tunçtürk, ATO Meclis Eski Üyesi Nizamettin Uğurlu, ATO Meclis Eski Başkanı, ATO Şeref Üyesi Nuri Gürgür, ATO Meclis Üyesi Sadık Ekinci, ATO Komite Başkan Yardımcısı Sertaç Köleli, Ekonomi Kulübü Genel Başkanı Servet Keskin, ATO Yönetim Kurulu Eski Başkanı, ATO Şeref Üyesi Sinan Aygün, ATO Meclis Üyesi Yaşar Erdem, ATO Komite Üyesi Yunus Altun yer aldı.

Toplantıya konuk olarak da ATO Meclis Başkanı Mustafa Deryal, Meclis Başkan Yardımcıları Alaattin Doğan ve Vecdet Fehmi Şendil, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Temel Aktay ve Halil İbrahim Yılmaz, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Murat Ülkü Karakuş, Yönetim Kurulu Üyeleri Adem Ali Yılmaz, Ali Yıldız, Halil İlik, Mehmet Fatih Çetinkaya, Nihat Uysallı, Nuh Acar ve Süleyman Ekinci katıldı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi ATO Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı online olarak yapıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. Ukrayna'ya yapılan ihracatın yüzde 90'ını oluşturan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü açıkladı. Ayrıca, üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer zorluklar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement