Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayınlanan Haziran Ayı Enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
ATSO Başkanı Davut Çetin, "2016 Haziran ayı enflasyonu, bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 0,47, Yurtiçi ÜFE'de yüzde 0,41 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,64, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 3,41 olarak gerçekleşmiştir" dedi.
"Zam şampiyonu sivri biber"
Haziran ayında TÜFE'de aylık yüzde 0.47 artışın yüzde 0.27'sinin gıda ve alkolsüz içecek fiyatlarındaki yüzde 1.16 oranındaki artıştan kaynaklandığını vurgulayan Çetin, "Gıda grubundaki artış çoğunlukla et, ekmek, yumurta, toz şeker gibi ürün fiyatlarından kaynaklanmış olup, sebze ve meyve fiyatlarının etkisi sınırlıdır. Sebze ve meyvede biber, yeşil soğan, marul gibi birkaç ürün fiyatı artarken, diğer sebze ve meyvelerde fiyat düşüşleri devam etmiştir. Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler yüzde 28,43 ile sivri biber, yüzde 24,76 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar ve yüzde 8,70 ile yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turlar olurken, en fazla düşüş gösteren seçilmiş maddeler yüzde 14,97 ile kuru soğan, yüzde 14,85 ile patates ve yüzde 10,47 ile taze fasulye olmuştur. Yurtiçi turlarda aylık fiyat artışları Ramazan Bayramı talebiyle meydana gelmiştir. Gıda grubu dışında ilaç, mazot, otomobil, eğitim grupları, ev eşyası fiyatları artarken, otel-lokanta grubu fiyatlarında artış sınırlı kalmış, giyim grubundaki mevsimlik düşüş dışında, eğlence ve kültür grubu fiyatları da düşmüştür. Gıda fiyatlarındaki artışa rağmen dış turizm talebinin yetersizliği otel-lokanta, eğlence sektörlerinde fiyat artışını sınırlamıştır. Çekirdek enflasyon oranlarında iyileşme devam etse de halen yüzde 8'in üzerinde kalmaya devam etmektedir. Buna rağmen geçen yılın yüzde 8.81 oranındaki yıllık enflasyonun oldukça altında yüzde 7'ler düzeyinde bir TÜFE oranına ulaşılması mümkün görünmektedir" ifadelerini kaydetti.
"Ekonomik konjonktür enflasyondaki iyileşmeyi destekliyor"
ATSO Başkanı Çetin açıklamasına şöyle devam etti:
"Yİ-UFE artışında enerji dışında tekstil ve kimyasallar gibi ara malı fiyatlarında artışın etkili olduğu görülmektedir. Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,56 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,29 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,83 artış ve su sektöründe yüzde 0,90 artış olarak gerçekleşmiştir. Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; ham petrol ve doğal gaz (yüzde 17,38), kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde 5,61), metal cevherleri (yüzde 2,19) alt sektörleridir. Önümüzdeki dönemde üretici fiyatlarında gelişme yine döviz kuru, petrol ve diğer emtia fiyatlarına bağlı kalmaya devam edecek olsa da ekonomik konjonktür enflasyondaki iyileşmeyi destekler yöndedir."
"Turizmdeki düşüş Batı Akdeniz'de gıda fiyatı artışını önledi"
Turizmdeki düşüşün, Batı Akdeniz'de gıda fiyatlarında artışı önlediğini belirten Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,26, altı aylık yüzde 3,89 ve yıllık bazda yüzde 7,30 olarak gerçekleşmiştir. Turizmdeki düşüş, bölgemizde gıda fiyatlarında artışı önleyerek Türkiye genelinden farklı bir durum oluşturmuştur. Nitekim ülke genelinde 'gıda ve alkolsüz içecekler' kaleminde aylık yüzde 1,16 artış yaşanırken Batı Akdeniz'de yüzde 0.04 azalış yaşanmıştır" dedi.
"Batı Akdeniz, aylık enflasyonun en düşük olduğu 2. bölge"
Antalya-Isparta- Burdur'un, 26 bölge arasında aylık enflasyonda Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli'den sonra 25'inci, altı aylık enflasyonda 10'uncu, yıllık enflasyonda ise 21'inci sırada yer aldığını kaydeden Davut Çetin, "Bu oranlara göre Antalya, Isparta ve Burdur illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi'nin, aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında olduğu, altı aylık değerlendirmede ise ortalamanın üzerinde olduğu görülmüştür. Bölgede ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 1,38 ile 'eğitim' grubunda görülürken en fazla düşüş ise yüzde 1,23 ile 'giyim ve ayakkabı' grubunda görülmüştür. Yıllık enflasyonda ise en fazla artış yüzde 13,08 ile 'çeşitli mal ve hizmetler', yüzde 12,74 ile 'alkollü içecekler ve tütün ve yüzde 11,77 ile 'ev eşyası' gruplarında görülmüştür" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › Atso Başkanı Çetin, Haziran Ayı Enflasyon Rakamlarını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?