Türkiye'nin önde gelen enerji dağıtım ve perakende satış şirketlerini yöneten Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, özelleştirme ihalelerini kazandığı Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş., Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. ve perakende satış şirketlerinin hisse devir sözleşmelerini imzaladı.
Ankara Rixos Oteli'nde düzenlenen devir törenine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakanlık Özelleştirme idaresi Başkanvekili Ahmet Aksu, Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu Başkanı Haşan Köktaş, TEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haşim Keklik, Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, Kolin inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Naci Koloğlu ve Limak inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir katıldı. Bünyesinde bulunan UEDAŞ ile Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'ya, ÇEDAŞ ile Sivas, Tokat ve Yozgat illerine hizmet veren Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu bu imzalarla birlikte BOĞAZİÇİ EDAŞ ile İstanbul'un Avrupa yakasındaki, AKDENİZ EDAŞ ile Antalya, Isparta ve Burdur Merindeki abonelere elektrik dağıtımı yapacak.
BAKAN YILDIZ: "TÜRKİYE SİYASİ İSTİKRARLA BERABER CİDDİ MESAFELER ALDI AMA BUNLAR GEREKLİYDİ, YETERLİ DEĞİL"
Devir töreninin açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu hisse devrinin sektörümüze ve ülkemize hayırlar getirmesinin temenni ediyorum" dedi. Türkiye'de 10 yıl önce kamunun üretimdeki payının yüzde 62'lerdeyken şu anda özel sektörün payının bu noktalara çıktığını ifade eden Yıldız, "Hem ülke büyüyor, büyürken de bu değişim gerçekleşiyor. veya tersi değişirken büyümek de çok daha fazla dikkat istiyor. Bu ikisini bir arada bulundurabilen ülke sayısı çok az" diye konuştu.
Yıldız, Türkiye'nin siyasi istikrarla beraber ciddi bir mesafeler katettiğini belirterek, "Ama bunlar gerekliydi, yeterli değil. Sayın Başbakan'ın önümüze koyduğu hedefler, bu açıdan da çok önemli hem bu değişim devam edecek. Hem ülkenin büyüme rakamları sürekli artacak" dedi. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ve Avrasya coğrafyasında enerji sektöründe geçen yıl yüzde 0.5 küçülme olduğunu hatırlatan Yıldız, şunları kaydetti: "Ama biz buna rağmen kurulu güçte yüzde 8.1, elektrik tüketiminde yüzde 5.2'ler civarında büyüdük. Yani Türkiye'nin ekonomik büyümesinden daha hızlı büyümek zorundayız. Niçin, refah seviyesi elde edildikçe ve bu daha geniş kesimlere yayıldıkça elektrik kullanımının, enerji kullanımının arttığını görüyoruz. Bu doğru bir şey. İsraf etmeden, tasarruflu kullanarak ama ihtiyaçlarımızın tamamını karşılayarak bunu yapıyoruz. Biz elektrik dağıtım hizmetleriyle beraber kamu eliyle görülen hizmetlerin artı bir özel sektör eliyle yapılmasını sağlamış olacağız. Niçin 'hisse devri' diyoruz, çünkü varlık satışları yok ve 2036 yılına kadar bütün yapılan yatırımlar, bundan sonra yapılacak yatırımlar; bütün trafolar, elektrik direkleri, hatlar ne varsa kamu adına yapılan yatırımlardır. Performans burada önemli. Özel şirketlerin yapacağı değerlendirmeler, o idarenin kullanılış şekli önemli. Kendisine iyi yapmadıkları takdirde zarar getirebilir, iyi yaptıkları takdirde de artı karlar getirebilir. Şu ana kadar kayıp kaçaklardaki temel mantık burada da işliyor. Aslında vatandaşın ve bizim daha iyi hizmet alabilmemiz için şu anda rekabetçi ortamda hizmet kalitesini artırarak bu işlere devam etmemiz lazım. Bunun için illerde toplantılar yapıyoruz."
21 dağıtım hizmeti şirketinin Haziran veya Temmuz ayı sonunda özel sektör eliyle yürütüldüğü bir noktaya gelmiş olacağını açıklayan Yıldız, "Kamu denetim vazifesini yoğun bir şekilde sürdürecek. İlgili yönetmelikler, mevzuatlar seri şekilde yayınlanıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olarak üzerimize düşeni fazlasıyla yapmaya gayret edeceğiz. Sonuçta hem kamu kazanacak hem de vatandaşımız kazanacak ve verimsizlikleri gidermiş olacağız" ifadelerini kullandı.
BAKAN ŞİMŞEK: "DEVİRLER ARTIK TÜRKİYE İÇİN GELENEKSEL HALE GELDİ"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Devirler artık Türkiye için geleneksel hale geldi" diyerek sözlerine başladı. Şimşek, devirlerle birlikte bazı bölgelerdeki yatırım yükünün devletten ilgili şirketlere kaydığını söyleyerek, "Dolayısıyla devlet yatırımlar yerine vatandaşımıza elindeki imkanlarla daha çok eğitim, daha çok sağlık, daha çok alt yapı gibi çok temel hizmetlere kaynak ayırabiliyor. Süreçle birlikte yatırımları özel sektör yapıyor. Devlet diğer bir takım ilave yatırımları yapıyor. Yani devlet beşeri sermaye stokunun hayat kalitesini artırmak için çok ciddi bir kaynağa kavuşmuş oluyor" şeklinde konuştu.
"Devlet bazı bölgelerde dağıtım işinde çok da başarılı değil" diyen Şimşek, "Yani kayıp-kaçak rakamlarından dolayı, bunun getirdiği bir yük var. Bu yük ister istemez bütün Türkiye'ye, vatandaşımıza bir maliyet olarak yansıyor. Şimdi, Türkiye'nin başarılı şirketleri alacaklar. Hakikaten modern teknolojiyi en iyi şekilde kullanacaklar, çalışanlarını verimli çalıştıracaklar ve yenilikçi yaklaşım içerisinde kayıp-kaçakları azaltacaklar. Bu hem Türkiye'nin cari açığını azaltacak hem tüketiciye nihai olarak yansıyan bir maliyeti aşağıya çekecek. İnşallah kendileri de kazanırlar, ülkemiz de bu şekilde kazanmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.
Enerji KİT'lerinde nakit akışında ciddi bir problem olduğunu ve kısmen halen bu problemin devam ettiğini ifade eden Şimşek, "Değerli Enerji Bakanımızın çalışmalarıyla BOTAŞ'ta işler rayına girdi. İlk defa artık uzun bir süredir, BOTAŞ vergilerini zamanında ödeyebiliyor. Bu çok önemli. Şimdi diyeceksiniz ki 'Bundan daha normal ne var.' Geçmişte bu yönde, bu alanda sıkıntılar yaşandı. Niye, çünkü BOTAŞ gazı peşin alıyor, üretim şirketlerine veriyor; EÜAŞ'a veriyor, özel sektöre veriyor. Bunlar elektriği üretiyor, TEDAŞ'a veriyor. TEDAŞ elektriği vatandaşa satıyor fakat vatandaştan parasını toplayamıyor, beceremiyor veya sıkıntılar var süreçte. Bu açık yani bu bildiğimiz hikaye. Şimdi özel sektörün böyle bir lüksü yok, özel sektör bu kayıp-kaçakları azaltmak zorunda hatta koyduğumuz hedefleri aşmak durumunda çünkü para kazanması lazım. Ama onun da ötesinde isterse bunu yapsın, yapmasın aldığı elektriğin parasını ödemek durumunda. Böylece enerji KİT'lerinde nakit akışındaki problemi aşmış oluyoruz" açıklamasında bulundu.
"Önümüzdeki 2 ay içerisinde mutlaka diğer dağıtım şirketlerini özel sektöre devretmiş olacağız" diyen Şimşek, böylece dağıtımın tamamının özel sektör eliyle çok daha etkin ve verimli şekilde yapılıyor olacağını vurguladı.
"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DARBOĞALARINDAN BİRİSİ, ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK"
Devletin elindeki termik santrallerin özelleştirilmesi yönünde etkin bir süreci başlattıklarını hatırlatan Şimşek, termik santrallerin özelleştirilmesiyle birlikte bu yatırımları yine sektörün yapacağını söyledi. Şimşek, "Aynı tesisten çok daha fazla verim alacağız. Bunun sayesinde Türkiye'nin kömür kaynaklar çok daha güçlü bir şekilde devreye girmiş olacak. Böylece bir yandan cari açık azalırken bir yandan yine ekonominin büyümesine çok ciddi katkılar sağlamış olacağız. Bu da önemli bir reformdur" dedi.
Türkiye'nin en büyük darboğazlarından birinin enerjide dışarıya bağımlılık olduğuna dikkat çeken Şimşek, Türkiye'nin geçen yıl 60 milyar dolardan fazla bir kaynağı petrol, doğalgaz ve türevlerinin ithalatına ödendiğini belirtti.
NİHAT ÖZDEMİR: KAYIP-KAÇAK ORANLARINI EN AZA İNDİRECEĞİZ"
Umak İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "Kayıp kaçak oranlarını en aza indirerek abonelerimize daha düşük maliyetlerle hizmet vermemiz mümkün olacak" dedi.
BOĞAZİÇİ EDAŞ VE AKDENİZ EDAŞ'ın hisse devir sözleşmesinin imza töreninde Cengiz-Kolin- Limak Ortak Girişim Grubu adına konuşan Nihat Özdemir, elektrik dağıtım sektörü hakkında bilgiler paylaştı. 2013 yılı başında elektrik dağıtım ve perakende satış operasyonlarının ayrıştırıldığını belirten Özdemir, "Bu operasyonların birbirinden ayrı uzmanlık ve faaliyet alanları olarak konumlandırılması, özelleştirilen dağıtım bölgelerinin performans ve müşteri odaklı yönetim sistemleri kurmasını desteklemesi açısından son derece önemli bir gelişmedir. Ayrıca serbest tüketici limitinin yıllık 5000 kWh'a düşmesi ve 2015'da sıfıra inecek olması, perakende satış sektörünün önümüzdeki dönemde önemli ölçüde büyüyeceğini ve abonelerimize rekabetçi fiyatlardan elektrik satışının önünü açacağını gösteriyor. Ayrıştırma sonucu, bizler de bugün toplam 4 şirketin hisse devri için imza atacağız" dedi.
Ortak Girişim Grubu'nun portföyünde bulunan elektrik dağıtım şirketlerine bakıldığında geniş bir coğrafyaya hizmet verdiklerini söyleyen Nihat Özdemir, müşteri memnuniyetini ön planda tuttuklarını ve bu konu üzerinde titizlikle çalıştıklarını belirtti, Özdemir sözlerine şöyle devam etti: "Hizmet kalitemizi en üst düzeyde tutmak için çağrı merkezleri kurduk. Bu modern merkezlerde 7 gün 24 saat mobil hizmet, online hizmet ve çağrı merkezi hizmeti sunuyoruz. Abonelerimizin istek ve önerilerine kulak veriyor, işimizi daima daha iyi yapmak için sürekli çalışıyoruz. Yatırımlarımızda Şebeke Modellemesi, Master Plan ve akıllı şebeke sistemleri kurma çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Akıllı şebeke sistemleri ile şu anda dağınık yapıda bulunan lisanssız üretim tesislerinin de sisteme bağlantısı ve yönetimi kolaylaşacak. Bu sayede enerji tüketildiği yerde üretilebilecek ve teknik kayıp oranları aşağıya çekilecek. Bilgi teknolojilerine yönelik yatırımlarımızla da, 2015 yılı sonunda tüm operasyon ve süreçleri tek bir merkezden yürütmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmalar sonucu, kayıp kaçak oranlarım en aza indirerek, abonelerimize daha düşük maliyetlerle hizmet vermemiz mümkün olacak, özetle, odak noktamız, kaliteli hizmeti rekabetçi fiyatlardan sunmak ve sürdürülebilir bir yapı kurmak."
BOĞAZİÇİ EDAŞ VE AKDENİZ EDAŞ İLE BİRLİKTE 9.5 MİLYON ABONEYE HİZMET VERİLECEK
BOĞAZİÇİ EDAŞ ve AKDENİZ EDAŞ'ın toplam abone sayısı 6 milyonu buluyor. Yılda yaklaşık 32.5 milyar kWh elektrik dağıtan iki şirketin abone sayısı, Türkiye'deki toplam abone sayısının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor. Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, portföyünde bulunan UEDAŞ ve ÇEDAŞ ile birlikte toplam 9.5 milyon aboneye yılda yaklaşık 46 milyar kWh elektrik dağıtacak. Ortak Girişim Grubu, 4 dağıtım bölgesine yılda yaklaşık 500 milyon TL yatırım yapmayı hedefliyor.
Grup bünyesinde bulunan UEDAŞ; Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova, ÇEDAŞ; Sivas, Tokat ve Yozgat illerine hizmet verirken, BOĞAZİÇİ EDAŞ İstanbul'un Avrupa yakasındaki, AKDENİZ EDAŞ ise Antalya, Isparta ve Burdur illerindeki abonelere elektrik dağıtımı yapacak.
KAYIP KAÇAK ORANINI DÜŞÜRECEK, MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ ÖN PLANDA TUTACAK
Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, yaptığı çalışmalarla kayıp kaçak oranlarını düşürmeyi hedefliyor. Grup ayrıca UEDAŞ ve ÇEDAŞ'ta yapılan iyileştirmeler ile birlikte edindiği deneyimleri BOĞAZİÇİ EDAŞ ve AKDENİZ EDAŞ'a aktaracak. Müşteri memnuniyetini en ön planda tutan şirket, kurduğu çağrı merkezleri ile abonelerine en kaliteli hizmeti vermek için çalışacak. - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Boğaziçi Edaş ve Akdeniz Edaş İçin Hisse Devir Sözleşmeleri İmzalandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?