Borsa İstanbul, Awdc ve Mib Mutabakat Zaptı İmzaladı - Son Dakika
Ekonomi

Borsa İstanbul, Awdc ve Mib Mutabakat Zaptı İmzaladı

Borsa İstanbul, Antwerp Dünya Elmas Merkezi (AWDC) ve Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye ile Belçika arasındaki elmas ticaretinin geliştirilmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

27.04.2015 16:12

Borsa İstanbul, Antwerp Dünya Elmas Merkezi (AWDC) ve Mücevher İhracatçıları Birliği (MİB), Türkiye ile Belçika arasındaki elmas ticaretinin geliştirilmesi amacıyla bir mutabakat zaptı imzaladı.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamaya göre, dünyanın en önemli elmas merkezlerinden olan Belçika'nın Antwerp kentinde, elmas sektörü firmalarınca kurulan ve elmas ticaretinin Belçika'da geliştirilmesi için çalışmalar yapan AWDC'nin temsilcileri ile Antwerp Valisi Cathy Berx'ün de bulunduğu, Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter de Crem başkanlığındaki ticaret heyeti önemli bir iş birliği için İstanbul'a geldi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç, AWDC Başkanı Stephane Fischler ve MİB Başkanı Ayhan Güner, Belçika Dış Ticaret Bakanı Pieter de Crem'in katılımıyla mutabakat zaptı imzaladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Borsa İstanbul Genel Müdürü Dinç, 2012 yılında Türkiye finans piyasalarında faaliyet gösteren üç borsanın, Borsa İstanbul çatısı altında birleşmesiyle hem finans piyasalarının hem de bu piyasalarla ilişkili sektörlerin gelişmesi adına önemli bir adım atıldığını vurguladı. Dinç, şunları kaydetti:

"Daha önce İstanbul Altın Borsası kimliğiyle faaliyet gösteren ve birleşme sonrası borsamızda Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası olarak faaliyetlerine devam eden piyasamızda, kuyumculuk sektörünün en temel ham maddeleri olan altın, gümüş gibi kıymetli madenler ile elmas, yakut, zümrüt, inci gibi kıymetli taşlar piyasa kuralları çerçevesinde üyelerimiz tarafından alınıp satılabilmektedir. Ülkemiz, önemli yeri olan bu sektör açısından dünyada; altın mücevherat üretiminde 3'üncü, toplam fiziki altın talebinde 4'üncü, mücevherat tüketiminde 5'inci, Merkez Bankası rezervlerinde 11'inci, altın mücevher ihracatında 2'nci ve genel olarak sektörde 5'inci sırada yer aldı."

Belçika Dış Ticaret Bakanı de Crem de Antwerp'te elmas ticaretinin 500 yıldan daha uzun bir geçmişi olduğunu belirterek, "Dünyadaki ham elmasın yüzde 84'ü, işlenmiş elmasın ise yüzde 50'si Antwerp'te ticarete konu oluyor. Geçen yıl toplam elmas ticareti 58 milyar dolara yükseldi. Günlük bazda 600 sevkiyat yapılıyor, bu da 260 milyon dolara denk geliyor" ifadelerini kullandı.

İstanbul'un kıtalar arasında bir köprü olduğuna dikkati çeken de Crem, Türkiye'de yıllık yaklaşık 235 milyon dolarlık iç elmas tüketimi olduğunu, Türkiye'nin yıllık 2,2 milyar dolarlık mücevher ihracatı yaptığını vurguladı.

De Crem, geçen yıl Türkiye'ye 20 milyon dolara eş değer olan 11 bin karattan biraz daha fazla işlenmiş elmas ihraç ettiklerini, bu mutabakat zaptıyla bunu artırmak istediklerini kaydetti.

"Bu birlik ve beraberlik üçüncü ülkelere mücevher satışının önünü açacak"

AWDC Başkanı Stephane Fischler ise 2020 yılı için bir yol haritası belirlediklerini belirterek, "Bu yol haritası, refahın artırılması anlamında Türkiye'nin 2023 vizyonuna benziyor. Dünyanın en büyük elmas ticareti olan Antwerp'te, karat, netlik, kesim ve renkten oluşan ve 4C olarak anılan elmas kriterlerine, 'güveni' de ekledik. Öyle bir altyapı inşa edeceğiz ki; hem sektör gelişecek hem de kriterleri 5C'ye taşıyacağız" ifadelerini kullandı.

Antwerp Valisi Cathy Berx de Antwerp'in İstanbul'un ancak yarısı kadar olduğunu, buna karşın Belçika ekonomisinin önemli bir kısmını karşıladıklarını aktardı.

Antwerp'in, Teksas'tan sonra dünyanın ikinci büyük petro-kimya bölgesi olduğunu vurgulayan Berx, "Antwerp için uzun vadeli bir strateji planı hazırlandı. Bunun en önemli amaçlarından biri büyüme ve inovasyon, ikincisi ise güven sağlamak" dedi.

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner ise Belçika'nın elmas ticareti, Türkiye'nin ise elmas montürü konusunda usta olduğunu, her iki ülkenin güçlerini birleştirmesi gerektiğini, bu birlik ve beraberliğin üçüncü ülkelere mücevher satışının önünü açacağına inandığını kaydetti.

Güner, borsa kurmaları, HRD'nin Türkiye'de şube açmış olması ve üretim kapasitesi konusunda Çin ile Hindistan'dan sonra Türkiye'nin üçüncü sırada yer alması gibi olumlu gelişmeler sonucu, İstanbul Fuarı'nın bu yıl yabancı misafir sayısını artıran tek fuar olduğunu aktardı. Güner, bu olumlu gelişmelerin Türk mücevher sektörü adına geleceğe umutla bakmalarını sağladığını vurguladı.

HRD Antwerp Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Michel Janssens ise Antwerp'in elmasla ilgili dünya çapındaki tecrübesine "derecelendirmeyi" de ekleyeceklerini belirtti.

Janssens, Türkiye'nin, Belçika'dan ulaşamadıkları pazarlara açılmalarını sağlayacağını, elmas ticaretini sadece Türkiye'de değil buranın etrafında da geliştireceklerini anlattı.

Belçikalı ticaret heyetinin ziyareti esnasında, uluslararası elmas sertifikaları veren derecelendirme kuruluşu HRD Antwerp Türkiye binasının resmi açılışı da yapıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Borsa İstanbul, Awdc ve Mib Mutabakat Zaptı İmzaladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement