Türkiye'nin çelik ihracatı 2017'de bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 7,7 artışla 17,8 milyon tona, değer bazında yüzde 26,4 artışla 11,5 milyar dolara yükseldi.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2017 ihracat verilerine göre, sektörün direkt ihracatına, diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir-çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye'nin 2017 yılında toplam çelik ihracatı miktar bazında 18,7 milyon ton, değer bazında ise 13,6 milyar dolar oldu.
Bu rakamlara ihraç edilen beyaz eşya, makine imalat, otomotiv gibi ürünlerin bünyesinde bulunan çelik dahil edilmedi.
Geçen yıl bölgeler bazında ihracatta yılı lider olarak tamamlayan Avrupa Birliği'ne ihracat yüzde 55 artışla 5,6 milyon tona yükselirken, onu 4,1 milyon tonla Orta Doğu, 2,2 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve 1,5 milyon tonla Kuzey Afrika ülkeleri izledi.
Singapur, Hong Kong ve Malezya gibi ülkelerin başı çektiği Uzak Doğu ülkelerine ihracat yüzde 507 artış göstererek 1,2 milyon tonu aşarken, Orta ve Güney Amerika bölgesine gerçekleştirilen ihracat önceki yıla kıyasla yüzde 35 artarak 1,2 milyon tona ulaştı.
Geçen yıl en fazla miktar artışı yaşanan ülkeler Singapur, İtalya, İspanya, Hong Kong ve Kanada olurken, en fazla azalışın yaşandığı ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, ABD, Irak ve Umman olarak sıralandı.
İhracat rakamlarındaki düşüşün sürmesine karşın 2017 yılında miktar bazında en fazla ihraç edilen çelik ürünleri sıralamasında inşaat çeliği 5,6 milyon tonla ilk sırada yer aldı. İnşaat çeliği ihracatını 2,5 milyon tonla yassı sıcak izlerken hemen ardından 1,9 milyon tonla dikişli boru, 1,5 milyon tonla profil ve 1,4 milyon tonla filmaşin geldi.
Yılın son çeyreğinde gerçekleşen ihracat önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında miktar bazında yüzde 10,2 artışla 4,7 milyon tona, değerde ise yüzde 35,3 yükselişle 3,3 milyar dolara ulaştı.
"Kayıpları alternatif pazarlarla telafi ettik"
Açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci, ihracatta süregelen kayıpları telafi etmeye başladıkları bir yılı geride bıraktıklarını belirterek, tüm sorunlara rağmen firmaların olağanüstü gayretleri ile ihracatı artırmaya gayret ettiklerini bildirdi.
Geçen yıl geleneksel pazarlar olarak nitelendirdikleri Orta Doğu ülkelerine olan çelik ihracatında düşüş yaşandığını aktaran Ekinci, şu bilgileri verdi:
"Bu durumun nedeni bazı ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık ve bölgede genel olarak artan çelik üretimidir. Ayrıca başta ABD olmak üzere dünyada artan korumacılık eğilimi ve haksız yere uygulanan ticaret politikası önlemlerinden dolayı kayıplar yaşadık. Bütün bu olumsuzluklara karşın pazar esnekliğine sahip bir sektör olduğumuz için bu kayıpları yeni pazarlara açılarak telafi etmeyi başardık. Bunun en somut örneği Uzak Doğu ülkelerine gerçekleştirdiğimiz ihracatta 2017'de kazandığımız büyük ivmedir. 2016'da 12,4 bin ton ihracat gerçekleştirdiğimiz Singapur'a 2017'de 562 bin ton ihracat yaptık. Yine 2016 yılında Hong Kong'a 2,6 bin tonluk ihracat yapmışken, 2017 yılında bu rakamı 283 bin tona taşıdık.
Ayrıca AB ülkelerinin Çin'den gelen yassı çelik ürünlerine koymuş olduğu anti-damping vergisi sayesinde yassı çelik ihracatçılarımız İspanya ve İtalya başta olmak üzere AB ülkelerine olan ihracatlarını da artırmayı başardılar."
Son Dakika › Ekonomi › Çelik Sektöründen 11,5 Milyar Dolarlık İhracat - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?