Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" Paneli - Son Dakika
Ekonomi

Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" Paneli

Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" Paneli

Hazine Müsteşarı Çanakcı: "İçinde yaşadığımız dönemde ABD'de, önümüzdeki dönemde diğer gelişmiş ülkelerde göreceğimiz ultra gevşek para politikalarından çıkış sürecinin küresel ekonomiye en az hasar verecek şekilde nasıl başarılacağı önemli bir soru işareti olarak karşımızda duruyor" (G20 dönem başkanlığında)

07.03.2014 15:21

Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakcı, "Ultra gevşek para politikalarından çıkış sürecinin küresel ekonomiye en az hasar verecek şekilde nasıl başarılacağı önemli bir soru işareti olarak karşımızda duruyor" dedi.

İbrahim Çanakcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Türkiye ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye" konulu panelde, G20'nin 1990'lı yıllarda yükselen ekonomilerde sıklıkla yaşanan krizlerin tekrarını önlemek ve küresel ekonomik istikrarı korumak amacıyla gelişmiş ülkeler ile sistemik öneme sahip gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren bir platform olarak oluşturulduğunu söyledi.

Geçen süre içerisinde G20'nin önemli başarılar elde ettiğini belirten Çanakcı, G20 ülkelerinin iş birliği içinde attığı adımlar sayesinde 2008-2009 dönemindeki küresel krizin bir küresel çöküşe dönüşmesi engellendiğini ifade etti.

G20 önderliğinde finansal sektöre ilişkin kapsamlı düzenlemelerin hayata geçirildiğine değinen Çanakcı, G20'nin ekonomik ve finansal konuların yanı sıra ticaret, istihdam, kalkınma, enerji vergi ve yolsuzlukla mücadele gibi önemli başlıkları da gündemine aldığını ve bu alanlarda önemli ilerlemeler elde edilmesine katkı sağladığını dile getirdi.

Bugüne kadar elde edilen başarı ve kazanımlara rağmen küresel ekonomik finansal ve kalkınma gündeminin önünde halen önemli sorunlar bulunduğuna dikkati çeken Çanakcı, şunları kaydetti:

"Küresel ekonomi hala güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme patikasına kavuşturulmuş değil. Gelişmiş ekonomilerdeki yapısal sorunlar devam ediyor. Gelişmekte olan ekonomilerin mali piyasalarında son dönemde keskin dalgalanmalar yaşanıyor. Bu ekonomilerin gelecek döneme ilişkin büyüme görünümlerinde belirgin bir zayıflama söz konusu. İçinde yaşadığımız dönemde ABD'de, önümüzdeki dönemde diğer gelişmiş ülkelerde göreceğimiz ultra gevşek para politikalarından çıkış sürecinin küresel ekonomiye en az hasar verecek şekilde nasıl başarılacağı önemli bir soru işareti olarak karşımızda duruyor.

Önümüzdeki dönemde küresel ölçekte büyüme ve istihdamın artırılmasına, kırılganlıkların azaltılmasına ve politika koordinasyonunun güçlendirilmesine odaklanmak durumundayız. Bu alanda daha hızlı ilerleme için G20 ülkeleri olarak daha iddialı, somut ve ölçülebilir hedefler belirlememiz gerekiyor. Bu hedeflere ulaşmak için de G20 bünyesinde politika koordinasyonunu ve iş birliğini güçlendirecek daha etkin ve hesap verebilir mekanizmalar tesis etmemiz gerekiyor."

"Türkiye olarak G20'de kapsayıcı büyüme ve istihdam konularına öncelik vereceğiz"

İbrahim Çanakcı, Avustralya dönem başkanlığının G20 gündemini bu çerçevede şekillendirmiş olmasından memnuniyet duyduklarını belirterek, Avustralya dönem başkanlığıyla beraber tekrar 2008 yılındaki iş birliği ruhuna dönüş gözlemlediklerini dile getirdi.

Türkiye'nin 1 Aralık 2013 tarihinden itibaren G20'nin temel yönlendirme mekanizması olan üçlü yapı troyka içinde yer aldığını anlatan Çanakçı, şöyle devam etti:

"Bu yılın 1 Aralık tarihi itibariyle dönem başkanlığını üstleneceğiz. Bu tarihi sorumluluğun bilincinde olarak dönem başkanlığımıza ilişkin çalışmalarımızı kapsamlı bir şekilde devam ettiriyoruz. Dönem başkanlığımız yaklaştıkça önceliklerimizin neler olacağı konusu kamuoyunun ilgisini daha fazla çekiyor. Ancak biz iki nedenle önceliklerimizi konusunda bu aşamada net konuşmak için erken olduğunu değerlendiriyoruz. Birincisi, biz şu anda dönem başkanlığını yürüten Avustralya'nın kendi program ve önceliklerine saygı duyuyor ve küresel kamuoyunun ilgisini şu an için kendi önceliklerimiz üzerinde toplamak istemiyoruz.

İkinci olarak gündem belirleme sürecinin ilk aşamalarında olduğumuz için özellikle herhangi bir konuyu tümüyle dışarıda bırakmak veya belli bir konuya tümüyle kendimizi bağlamak istemiyoruz. Biz kendi gündemimize nihai şeklini verirken Avustralya'nın 2014 yılında gündeme aldığı konulardan bizim döneme aktarılacak hususları dikkate alacağız ve G20 içindeki devamlılığa özen göstereceğiz. Önceliklerimizi ilgili tüm paydaşlarla kapsamlı bir danışma ve iş birliği süreci içinde belirleyeceğiz."

Türkiye olarak kapsayıcı büyüme ve istihdam konularına öncelik vereceklerini aktaran Çanakcı, "Yükselen piyasa ekonomilerinin uluslararası ekonomik ve finansal yönetim mekanizmalarına çok daha etkin bir şekilde katılmalarına çaba göstereceğiz. Ticaret, yatırım ve kalkınma alanlarında somut çıktılar elde etmeye gayret göstereceğiz. Özellikle G20 ile en az gelişmiş ülkeler arasındaki diyaloğu artırmaya çalışacağız" diye konuştu.

TOBB ile ICC arasında G20 konusunda yakın bir işbirliği tesis edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını ifade eden Çanakcı, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığının sadece kamu kurumlarının bir sorumluluğu olmadığını, Türk iş dünyasının da G20 sürecine önemli katkılar sağlayacak bir potansiyele sahip olduğunu da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Değişen Küresel Ekonomi ve Türkiye' Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement