Diyarbakır Kapılarını Kitaba Açtı - Son Dakika
Ekonomi

Diyarbakır Kapılarını Kitaba Açtı

Diyarbakır Kapılarını Kitaba Açtı

Diyarbakır kapılarını beşinci kez "Yazının kadim coğrafyasına yolculuk" sloganıyla kitap fuarına açtı.

20.05.2014 16:39

TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ ile Türkiye Yayıncılar Birliği'nin işbirliğiyle düzenlenen Diyarbakır 5. Kitap Fuarı'nın açılışı yapıldı. Bu yıl 150 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlenen fuarda geniş bir konu yelpazesi içinde konferans, panel, şiir dinletisi gibi 60 kültür etkinliğinde ve imza günlerinde 300 yazar okurları ile buluşacak.

Fuarın açılışında konuşan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü, yılın ilk yarısında 6 fuar açtıklarını ve kalkınma, ticaret ve teşvik anlamında bu fuarların bölge için önem arz ettiğini söyledi. Yüzde 15 artış ve yüzde 20 büyümenin olduğu fuara 100 binin üzerinde katılımcı beklediklerinin altını çizdi.

ROBOSKİ'DE, REYHANLI'DA VE SON OLARAK DA SOMA'DA CANLARIMIZI YİTİRDİK

TÜYAP Kültür Fuarları Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Soma'da ölenleri anarak başladığı konuşmasında "5 yıldır Diyarbakır'da içimizde umutlar filizlendiren barış sürecini izledik. Umudumuz büyük, dileriz bu süreç istenildiği gibi sonuçlanır. Ancak bu mutluluğumuzu hırpalayan felaketler yaşadık. Roboski'de, Reyhanlı'da ve son olarak da Soma'da canlarımızı yitirdik. Dileriz bu felaketler bir daha tekrar etmez" dedi. Diyarbakır'da çok pozitif geri dönüşümler aldıklarını ifade eden Kavukçuoğlu, "Bölge halkının ilgisini gördükçe iyi ki kitap fuarını açmışız diyoruz. Çok dilli, çok kültürlü, çok etnisiteli, farklı inanç ve siyasi görüşlere sahip insanları buluşturan demokratik bir ortam. Türkiye'de eşi ve benzerine pek rastlanmıyor. Bu ülkede insan haklarına saygılı idareciler tarafından yönetilmeye ihtiyaç var" dedi.

MAALESEF HALEN YAZININ ÜZERİNDE BİR BASKI, SANSÜR HATTA FİİLİ OTOSANSÜR VAR

Türkiye Yayıncılar Birliği İkinci Başkanı Fahri Aral da Merkezi Washington'da bulunan sivil toplum kuruluşu Freedom House, "Dünyada basın özgürlüğü" raporunda Türkiye'yi 'kısmen özgür' statüsünden 'özgür değil' statüsüne düşürdüğünü ve raporda medya üzerindeki siyasi baskının arttığına vurgu yapıldığını anımsattı. Aral, "Maalesef halen yazının üzerinde bir baskı, sansür hatta fiili otosansür var. Bütün bunlar bir gerçek olarak karşımızda duruyor" dedi.

NOBEL PEŞEW'E VERİLMELİ

Kürt Yazarlar Birliği Başkanı Mehmet Yılmaz da Kürtçe yaptığı konuşmasında, yazarların kalemlerinden damlayan mürekkebin aydınlığın yakıtı olduğuna dikkat çekerek, "Dünyadaki her dil bir renk ve sestir. Ancak Kürt dilinin kandili yakıtsız bırakıldı. Kürt aydınları sürgün edildi, cezaevlerine konuldu" diye konuştu. Kürt dilinin kıyımı karşısında Avrupa'nın da çok masum olmadığını anımsatan Yılmaz, bu yıl ki Nobel Edebiyat ödülünü Kürt edebiyatçı Abdulla Peşew'e verilmesini isteyerek, "Kürt dili çoktan böyle bir ödülü hak etmiştir. Biz ödül peşinde değiliz. Ancak böyle bir ödüllendirmeyi Avrupa'nın Kürt dili karşısındaki özrü olarak göreceğiz" dedi.

SOMA'NIN SİNEMASI ÇEKİLİRSE ETKİLİ SONUÇLAR DOĞURUR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Soma'daki kazada yaşamını yitirenleri rahmetle anarak başladığı konuşmasında "Bu insanlık ve vicdan sorunudur. O nedenle ben toplumun vicdanı olan aydınların artık bu iş cinayetlerine el koyması gerektiğini düşünüyorum. Soma'da yaşanan trajedi, katliam sanata, edebiyata konu olursa kitaplar yazılır, şiirler yazılır, öyküler yazılır, sineması çekilirse bence politik faaliyetlerden daha etkili sonuçlar doğuracağına inanıyorum" dedi.

KIŞANAK: KÜRT DİYİ EDEBİYATA VE SANATA ÇOK ŞEY KATABİLİR

Demokratik, çoğulcu, özgürlükçü ve bütün farklılıkların kendisini ifade etmesine zemin sunan, Amed'de yeşeren bu fuar anlayışının diğer illerde de karşılık bulmasını arzu ettiklerini söyleyen Kışanak, konukları Kürtçe selamladı. Kürt dilinin edebiyata ve sanata çok şey katabilecek, kadim ve köklü bir dil olduğunu ancak politik gerekçelerle, yasaklarla baş etmeyle kendisini bugünlere getirdiğini ifade eden Kışanak, "Kürtçenin, anadilimizin bugüne kadar bütün baskın politikalara rağmen güçlenerek gelmesine katkı sunan herkese Ehmedê Xanê şahsında saygılarımı sunuyorum. Musa Anterlerin, Mehmed Uzunların ardılları her geçen gün, güçlü kalemler olarak geliyor. Bu sadece Kürt halkı için değil, bütün bir insanlık için umut kaynağıdır" diye konuştu.

Kürt yayımcılığının, Kürt edebiyatının gelişmesi, güçlenmesi ve hak ettiği yeri bulabilmesi için hep beraber büyük bir destek ve çabayı göstermek gerektiğini belirten Kışanak, fuarların bu konudaki işlevinin de büyük olduğunu söyledi. Kışanak, "Farklı kimliklerin, farklı halkların birbirinin diline, edebiyatına saygı duyması, tanıması ve oradan beslenmesi kadar önemli bir şey yoktur. İnanıyorum ki bu fuar her birimizi farklı dillerde yazılmış eserlerle buluşturacak, tanıştıracak ve bu konuda da hepimizin dünyasını geliştirecektir" şeklinde konuştu.

KADIN EDEBİYATÇILAR DESTEKLENMELİ

Fuar programındaki "Kadınlar neden yazmalı?" paneline vurgu yapan Kışanak, kadın edebiyatçıların özel olarak desteklenmeye ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, "Bu imkanı onlara sunarsak ben inanıyorum ki en güçlü eserleri kadınlar ortaya çıkaracak. Hayatın bütün yükünü kadınların sırtına yığdığımız için kadınlar bu duygu dünyalarını ifade etmeye yeterince sahip olamıyorlar. Tüm kadın yazarlarımıza ayrıca başarılar diliyorum" dedi.

ANA DİLDE OLAN VE YAZARI KADIN OLAN KİTAPLARA İLGİ İSTEDİ

Fuarı ziyaret eden herkesin en az iki kitap almasını öneren Kışanak, bu kitaplardan birinin mutlaka anadilde olmasını ve kadın yazarların kitaplarına ilgi gösterilmesini istedi. Diyarbakır duygularını, düşüncelerini, hüznünü taşa nakşetmiş bir kent olduğunu belirten Kışanak, "Yaşadıklarını, tarihini, hüzünlerini, acısını, sevdasını dile getirmek için çok daha kolay bir yol olan kağıtla, kalemle Diyarbakır'ın daha fazla buluşması gerekir. Bu kentin tarihinde birikmiş çok şey var, bağrında yeşermiş çok şey var bunları bütün dünya ile paylaşalım. Kıskanmayalım, yazalım, eserler üretelim" dedi. Kışanak, konuşmasını Kürtçe yaparak tamamladı.

Konuşmaların ardından kurdeleyi kesen katılımcılar stantları dolaştı. Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı stantları tek tek dolaşıp, kitapları inceleyerek, yayıncılara "Hoşgeldiniz" dediler.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Ekonomi Diyarbakır Kapılarını Kitaba Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement