Dünyanın Gözünün Üzerinde Olduğu Enerji Kongresi Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Dünyanın Gözünün Üzerinde Olduğu Enerji Kongresi Başladı

Dünyanın gözünün üzerinde olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi başladı. Açılış konuşmasını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Başbakan Binali Yıldırım yaptı.

10.10.2016 14:27  Güncelleme: 15:04

23. Dünya Enerji Kongresi İstanbul'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kongrenin yapıldığı salona birlikte geldi. Dünyanın pek çok ülkesinden üst düzey katılımın sağlandığı zirvenin açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Venezüela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve Başbakan Binali Yıldırım da hazır bulundu. 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili bir sunumun yapıldığı zirve, şehitler için saygı duruşunda bulunulması ile başladı.

BAKAN ALBAYRAK'IN KONUŞMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye'nin dünya ve bölge barışına katkı sağlayacak projelerin hayata geçmesi için sorumluluk almaktan geri durmayacağını belirterek, "Türkiye olarak tüm politikalarımızda temel kaygımız küresel barış ve istik sağlanması. Yeter ki kaynakların daha adil dağılımı, huzurun inşası için ve barış için paylaşalım." dedi.

Bakan Albayrak, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, önceki yıllarda enerjinin dünya gündeminin en üst noktalarında yer aldığını hatırlattı. Enerji kaynaklarının ise siyasi olarak istikrarın sağlanamadığı coğrafyalarda yoğunlaştığını dile getiren Albayrak, bu durumun kaynakların tahsisi ve enerji güvenliği noktalarında yeni bir modelle enerji kaynaklarının çatışmaları önlemedeki rolünü yok sayıp sayamayacağı sorusunu akla getirdiğini ifade etti.

Bölgesel istikrar ve barışı öncelemeyen hiçbir insiyatifin kalıcı ve sürdürülebilir olacağına inanmadıklarını vurgulayan Albayrak, "Bu kaynakların güvenli bir şekilde taşınması da büyük önem arz ediyor. Türkiye, Batı ile Doğu'yu buluşturarak doğal kaynakların sorunsuz bir şekilde bölge coğrafyasına ulaşmasında önemli bir rol oynuyor. Türkiye olarak tüm politikalarımızda temel kaygımız küresel barış ve istik sağlanması. Enerji alanında da politikalarımız oluştururken enerjiyi yapıcı bir enstrüman olarak kullanmayı amaçlıyoruz. Uluslararası projelerin bölgesel huzur çıtasını yükseltmek için bir fırsat olacağına inanıyoruz." diye konuştu.

"KAZAN KAZAN MODELİ"

Albayrak, bütün paydaşların ortak çıkarlarının gözetildiği bir ekosistem üzerinde kazan-kazan modelini uygulayarak çalıştıklarını belirterek, "Türkiye ulusal menfaatleri çerçevesinde bu kazan- kazan prensibine dayanan bölgesel arz güvenliğine katkı sağlayacak ve huzuru önceleyen her projenin müttefiki olacak. Türkiye, bu kriterlerdeki her projenin hayata geçmesi için sorumluluk almaktan geri durmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Albayrak, enerjiyi bütüncül bir yaklaşımla ele aldıklarını ve Türkiye'nin büyümesini de bu istikamette sürdürmeye devam edeceğini ve tüm bölgeye hizmet edeceğini aktardı. Bu konuda hiçbir şüpheleri olmadığının altını çizen Berat Albayrak, "Bölgesel enerji projeleri uzun yıllardır kangren haline gelen bölgesel itilafların ve terörist faaliyetlerin önlenmesinde ortak aklı harekete geçirerek refahın sağlanmasında önemli bir işlev görecektir; yeter ki kaynakların daha adil dağılımı, huzurun inşası için ve barış için paylaşalım." dedi.

Dünya Enerji Konseyi Eşbaşkanı Younghoon David Kim de amaçlarının yepyeni enerji ufuklarını kucaklamak olduğunu aktardı. Yaklaşık 100 ülkenin üyeleri olduğunu ve 3 binden fazla örgütle enerji sektörünü kapsadıklarını anlatan Kim, "Amacımız sürdürülebilir ve ucuz maliyetli bir enerji sistemini herkesin emrine amade kılmak için çalışmaktayız. Enerji sektörü büyük bir dönüşümden geçiyor, önümüzdeki 10 yıllarda müthiş enerji dönüşümü büyük bir değişiklik yaratacaktır. Hükümetler, sanayi sektörü ve toplumun bütünü bu giderek karmaşıklaşan zorluklarla karşı karşıya kalacaklardır. Bugün yeni sanayi devrimini konuşuyoruz, biz vizyonumuzu bu yolda geliştireceğiz. Buradaki mesajlar da yol gösterici olacaktır. Hep birlikte bu yeni enerji dünyasını kucaklayalım." değerlendirmesinde bulundu.

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM KONUŞMASI

Başbakan Binali Yıldırım, fosil yakıtların, güvenilir ve sürdürülebilir farklı kaynaklardan olabildiğince çeşitlendirilmiş güzergahlar üzerinden makul fiyatlarla, kesintisiz akışının enerji güvenliğinin ana hedefi olmayı sürdüreceğini belirterek, "Bu durum, Orta Doğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, OPEC merkezli enerji üretiminin önemini koruyacağını da bize işaret etmektedir." dedi.

Başbakan Yıldırım, İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu 23. Dünya Enerji Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongrede enerjinin bütün alt sektörlerinin farklı açılardan ele alınacağı 65 oturum yapılacağını, yaklaşık 250 konuşmacının bilgilerini, tecrübelerini aktaracağını, kapsamlı bir görüş alış verişi yapılarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunulacağını söyledi.

Kongrenin, enerji sektöründe kayda değer görüşmelerin ve açıklamaların yapılması, anlaşmaların sonuçlandırılması için de önemli bir fırsat olacağına değinen Yıldırım, kongreye atfedilen "enerji olimpiyatları" tanımının hakkının en iyi şekilde verileceğine inancının tam olduğunu belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir analoji yaptık, devamını getirelim. Malum olimpiyatlar için kullanılan bir slogan var; 'Daha güçlü, daha hızlı, daha yükseğe'. Dolayısıyla enerji olimpiyatları inşallah bizi, enerjinin kullanımıyla daha güçlü, enerjinin kullanıcılara erişimi bağlamında çok daha hızlı yapsın. Ancak fiyatlar bağlamında çok yükseğe çıkmayalım, istikrarı sürdürelim. Herhalde hepimizin ortak temennisi ve beklentisi budur.

Enerji arzının güvenliği, çeşitliliği ve enerji kaynaklarına güvenli, makul sayılacak fiyatlarla erişim her ülke için artık bir ulusal çıkar ve güvenlik konusu haline gelmiştir. Bu itibarla, mesele sadece ülke içi ekonomik dengeleri, ekonomik büyüme, refah ve sürdürülebilir kalkınma dinamikleri değil, devletler arasındaki ilişkilerin doğasını, ittifak ilişkilerini, dış politika tercihlerini, savunma politikalarını, kısaca bölgesel ve dünya barışını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır. Bu bağlamda enerji, güvenlik, refah ve barışın bölünmezliği bağlamında tartışılmaz bir olgu haline gelmiştir."

Böyle bir ortamda, enerji alanında karşılıklı menfaatlerin gözetildiği bir uluslararası iş birliği ve dayanışmanın hiç olmadığı kadar önem kazandığını vurgulayan Yıldırım, "Yenilenebilir, kaya gazı gibi konvansiyonel olmayan enerji kaynaklarının vaad ettiği büyük potansiyele rağmen, insanoğlunun orta vadede hidrokarbon kaynaklarına olan bağımlılığının devam edeceğini biliyoruz. Yapılan çalışmalar, en azından 2040'lı yıllara kadar bütçelerimizin temel kalemlerini fosil yakıtların oluşturacağını göstermektedir. Bu şartlar altında fosil yakıtların, güvenilir ve sürdürülebilir farklı kaynaklardan olabildiğince çeşitlendirilmiş güzergahlar üzerinden makul fiyatlarla, kesintisiz akışının enerji güvenliğinin ana hedefi olmayı sürdüreceğini bilmeliyiz. Bu durum, Orta Doğu, Rusya, Kafkasya, Orta Asya, OPEC merkezli enerji üretiminin önemini koruyacağını da bize işaret etmektedir." diye konuştu.

Dünyanın Gözünün Üzerinde Olduğu Enerji Kongresi Başladı

Son Dakika Ekonomi Dünyanın Gözünün Üzerinde Olduğu Enerji Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement