Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Ekonomi

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.

02.02.2023 20:40  Güncelleme: 21:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri sürüyor.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde, kamu kurum ve kuruluşları ile işçi ve işveren sendikaları temsilcileri görüş ve taleplerini dile getirdi.

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Genel Başkanı Nalan Esmeray, EYT düzenlemesinin, beklentilerin çoğunluğunu karşıladığı söyledi.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak ise "Emeklilikte Yaşa Takılanlardık, bu kanun teklifiyle 'emeklilikte prime takılanlar' olduk." dedi.

Teklifin çözüm olmadığını, EYT'lilere yeniden mağduriyet yaşatacağını savunan Özüpak, "Amacımız, 8 Eylül 1999 haklarımız neyse şartsız, koşulsuz, formülsüz haliyle tastamam onu istiyoruz." ifadesini kullandı.

Emekli maaşında taban olarak 5 bin 500 liranın alındığını dile getiren Özüpak, "Asgari ücret 8 bin 500 lira. 30 yılın ardından alın terimizin karşılığı olarak 5 bin 500 lira istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Bolu, Düzce, Sakarya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Mehmet Ali Çelik, kanun teklifinin bir an önce yasalaşması konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma Dernek Başkanı Doğan Türker, 23 yıldır süren mücadelenin en büyük kısmı olan yaşa takılmanın sona ereceğini belirtti.

Emeği geçenlere teşekkür eden Türker, geride kalan mağduriyetlerin de en kısa zamanda çözüleceğini umut ettiklerini kaydetti.

"5 puan teşviki için teşekkür ediyoruz"

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, teklifle emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içinde tekrar işe başlayan bütün çalışanlar için yüzde 5 destek primi verileceğine işaret ederek, teşekkürlerini iletti.

Koç, "5 puan teşviği dışında 2 puanlık bir sosyal güvenlik destekleme primi farkımız var, bunun giderilmesini istiyoruz. Emekli olup belki çocuklarıyla vakit geçirmek isteyen çalışanlarımız olacak; 10 günlük süre çok kısıtlı, bu sürenin uzamasıyla ilgili de talebimiz var." diye konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Şenol Köksal ise düzenlemenin 8 Eylül 1999 öncesi haliyle yapılmasını talep etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekçilerinin işlerini insanüstü çabayla yürütmesinin istendiğini dile getiren Köksal, "Madem bu kadar iş yükü getiriyoruz, bu çalışanların maaşları iyileştirilmeli, hiç değilse bu dönemde iki maaş ücret verilmeli." dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkan Yardımcısı Türkeş Güney, 2 milyon 250 bin vatandaşı ilgilendiren, uzun zamandır gündemde yer alan bir konunun çözülmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bu düzenlemeyi SGK personelinin hayata geçireceğine dikkati çeken Güney, "Yıllık aylık bağlama oranı kapasitesi 400 bin olan SGK'den kısa bir zamanda 2 milyon 200 bin dosyaya aylık bağlanmasını isteyeceğiz. Bu nedenle yasal düzenlemenin güzelliğine, iyiliğine uygun olabilmesi için SGK personelimizin moralini, motivasyonunu mutlaka düzeltmemiz lazım." değerlendirmesini yaptı.

Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti de kanun teklifiyle 1999 öncesi sigortalıların emekliliğe erişimine ilişkin düzenlemeyi olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

"Staj ve çıraklık başlangıcı sigorta başlangıcı sayılmalı"

Türk-İş Konfederasyonu Sosyal Güvenlik Danışmanı Barış İyiaydın, EYT düzenlemesinin hayırlı olmasını diledi.

Kanun teklifiyle 5000 prim gün koşulunun kademeli olarak 5975 çıkarılması konusunda mağduriyetlerin yaşandığına değinen İyiaydın, "Borçlanmalar, hizmet borçlanmaları vatandaşlar tarafından borç alınarak yapıldı ve bu konuda ciddi bir mağduriyet yaşandığına dair bize dönüşler oluyor. 5975 güne çıkarılması konusunda uygulamada ciddi sorunlar var." sözlerini sarf etti.

Geçici çalışan işçilerin, sürekli işçi kadrosuna geçtiğini ancak sürekli işçi kadrosuna geçmeyen, halen geçici çalışmaya devam edenlerin olduğuna işaret eden İyiaydın, şöyle konuştu:

"Onların da bu EYT kapsamına alınması ve emekliliğin zorunlu hale getirilmemesi gerekiyor. Staj ve çıraklık başlangıcının sigorta başlangıcı sayılmasını Türk-İş olarak önemli görüyoruz. 1999 Marmara depreminde, ağustos ayında işe başlangıç yapan depremzedeler var ancak bu depremzedelerin o dönemde SGK'nin ve diğer kamu kurumlarının yıkılması ya da faaliyetini durdurması nedeniyle işe başlangıçları yapılamadı. Ellerinde herhangi bir belge olmadığı için mahkemelerde zaman aşımı sürecine takılıyorlar. Bu depremzedelerin de mağduriyetleri konusunda bir düzenleme yapılması teklifimiz var."

Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, yeteri kadar kalifiye eleman ve çalışacak insanın bulunmadığını söyleyerek, "Bir kişinin en etkin olduğu zaman en tecrübeli olduğu zaman aslında 40 ila 55 yaş arası. Bu bağlamda EYT ile insanların emekli olup çalışmaktan vazgeçmesi aslında bizim tedirginliğimizdi." dedi.

Çevikel, bu anlamda kendilerine verilen her desteğin kıymetli olduğunu kaydetti.

"Dualarını alacaksınız"

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, "23 yıldır süren bir ızdırabın ortadan kalkması noktasında emeği geçen herkesi tebrik ediyorum." dedi.

Emeklinin tarifini her platformda yaptıklarını dile getiren Ergün, "Emekli; eli nasırlı, ağzı dualı, yüzü nurlu, platin saçlı hanımefendilerdir, beyefendilerdir. Ülkenin annesidir, babasıdır. Onları mutlu edeceğiniz için dualarını alacaksınız." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilişkin kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement