Ft: Opec Ülkeleri Petrolde 1.2 Trilyon Dolarla Rekor Kıracak - Son Dakika
Ekonomi

Ft: Opec Ülkeleri Petrolde 1.2 Trilyon Dolarla Rekor Kıracak

Ft: Opec Ülkeleri Petrolde 1.2 Trilyon Dolarla Rekor Kıracak

Financial Times (Ft) Gazetesi, Opec Üyesi Ülkelerin Bu Yılın İlk Yarısındaki Gelirlerinin, Geçen Yılın Tümüne Yaklaştığına Dikkat Çekerek Yüksek Gelirlerin, Harcamalarda Büyük Bir Artışa Neden Olduğunu Vurguladı.

12.08.2008 01:30

Financial Times (FT) gazetesi, OPEC üyesi ülkelerin bu yılın ilk yarısındaki gelirlerinin, geçen yılın tümüne yaklaştığına dikkat çekerek yüksek gelirlerin, harcamalarda büyük bir artışa neden olduğunu vurguladı.

Gazete, "Mevcut tempo ile OPEC ülkeleri bu yıl yeni bir rekor olan 1.24 trilyon dolarlık gelir elde edecek" diye yazdı.

YÜKSEK petrol fiyatları sayesinde üretici ülkelerin gelirleri bu yıl yeni rekorlar kıracak. Financial Times (FT) gazetesi, OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyesi ülkelerinin bu yılın ilk yarısında adeta geçen yılın tümü kadar para kazandığını, yüksek gelirin bu ülkelerin harcamalarında büyük bir artışa neden olduğunu belirtti. Gazete, "Mevcut tempo ile OPEC ülkeleri bu yıl yeni bir rekor olan 1.24 trilyon dolarlık gelir elde edecek" diye yazdı. Financial Times, "Petrol fiyatları yükselirken OPEC gelirleri rekor düzeyine çıktı" başlıklı haberinde "OPEC ülkeleri, rekor petrol fiyatları ve rekor üretimin sayesinde bu yılın ilk yarısında geçen yılın tümü kadar para kazanarak harcamalarında büyük bir artışa neden oldu" değerlendirmesini yaptı.

6 ayda yıllık gelir

ABD Enerji Bakanlığı’na dayanarak Suudi Arabistan’ın liderliğindeki OPEC üyelerinin bu yılın ilk yarısında 645 milyar dolarlık gelir elde ettiğini, bunun geçen yılın tümünde sağlanan rekor 671 milyar dolara çok yaklaştığını belirten gazete, "Mevcut tempo ile Opec ülkeleri, bu yıl yeni bir rekor olan 1.24 trilyon dolarlık gelir elde edecek" diye yazdı. Financial Times, petrol fiyatlarında son günlerde meydana gelen yüzde 20’lik düşüşün, üretim artışı ile telafi edileceği için gelirleri pek etkilemeyeceğini de kaydetti.

İthalat yüzde 40 arttı

Gazete, OPEC ülkelerinin ithalatının geçen yıla göre yüzde 40’a kadar arttığına işaret etti. Gazeteye konuşan Deutsche Bankası yetkilisi Binky Chadha da, petrol ihraç eden ülkelerin artan ithal harcamalarının en çok Asya’daki yükselen piyasaların yararlandığını söylerken de bu ülkelerin, petrol fiyatları artışını, petrol üreten ülkelere yaptıkları ihracattaki büyüme ile telafi ettiklerine dikkat çekti. Financial Times de, Çin’in, 1999 yılında yüzde 4 olan, petrol ihraç eden ülkelerin harcamalarındaki payının yüzde 11’e çıktığına işaret ederken ABD’nin payının ise aynı süre içerisinde yüzde 12’den yüzde 7.5’e gerilediğini kaydetti.

OPEC’den üyelerine ’üretimde kotalara sadık kalın’ uyarısı

PETROL İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Başkanı Şekip Halil, üye ülkelerin, örgüt tarafından belirlenen üretim miktarlarına bağlı kalması gerektiğini söyledi. Halil, İran Petrol Bakanlığı’nın haber ajansı Shana’da yer alan açıklamasında, Irak ve OPEC’e yeni katılan üyeler dışında, diğer üyelerin daha önce kararlaştırılan kota çerçevesinde üretim yapması gerektiğini ifade etti. OPEC’in üretim hedefi şemsiyesine dahil olan 12 ülkenin günlük 30.20 milyon varil petrol pompalaması gerekirken, üye ülkeler toplamda gayri resmi hedefin günlük 500 bin varil üzerinde kalıyorlar.

Gürcistan korkusu ile petrol, 116 doları gördü

GÜRCİSTAN ve Rusya arasındaki çatışmanın Hazar bölgesindeki petrol ihracatını olumsuz etkileyebileceği kaygıları ile petrol fiyatı 1 dolardan fazla artarak 116 doların üzerine çıktı. ABD ham petrolünün varil fiyatı eylül ayı teslimi 1.46 dolar artarak 116.66 dolara, Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı da 1.45 dolar artışla 114.78 dolara yükseldi. Commenwealth Bank yetkilisi David Moore, "Petrolün yükselmesinde ana etken Gürcistan’daki askeri çatışma" dedi. Uzmanlar, diğer para birimleri karşısında son altı aydaki en yüksek seviyesine ulaşan ABD dolarındaki artışın petrol fiyatının daha fazla artmasını engellediğini vurguladılar.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Ft: Opec Ülkeleri Petrolde 1.2 Trilyon Dolarla Rekor Kıracak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement