Gaziantep'te "Ekonomik Durum Değerlendirme" Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Gaziantep'te "Ekonomik Durum Değerlendirme" Toplantısı

Gaziantep\'te "Ekonomik Durum Değerlendirme" Toplantısı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantepli işadamları ile bir araya gelerek 2012 yılı ve 2013 yılı ekonomisini değerlendirdi.

21.02.2013 15:36

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantepli işadamları ile bir araya gelerek 2012 yılı ve 2013 yılı ekonomisini değerlendirdi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) toplantı salonunda işadamları ile bir araya gelen bakanlar işadamlarının bölgedeki sıkıntılar ve çözüm önerilerini dinledi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e 'Fato bacım' diye hitap ederek konuşmasına başlayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Gaziantep'i başarılı ihracatından dolayı kutluyorum. Şöyle geriye baktığımızda Türkiye'nin nereden nereye geldiğini çok iyi görebiliriz. 2001 yılında Anayasa kitabı değil Antep fıstığı atsan bile krizi neden olabilecek bir ortam vardı. Maalesef Türkiye dış dünyada itibarını kaybettiği bir dönemdi. IMF'den alacağı parayla memurunun maaşını verecek bir durumdan bugünlere geldik. Şimdi 2023 yılı hedefleri olan bir ülkeyiz.

500 milyar dolar hedefi Türkiye'nin özel sektörün koyduğu bir hedeftir. Bunu Başbakanımıza sunduğumuzda kendisi bu konuyu sahiplendi ve hayata geçirilmesi için gerekli bütün desteğin verilmesini istedi. Bugüne kadar gözümüz üzerinde kaşımız olduğu için eleştiren muhalefet 500 milyar dolar hedefle ilgili hiçbir şey söylemedi. Şimdi konulan hedefte Gaziantep tek başına geçmişteki Türkiye'nin toplam ihracatını tek başına yapacak. Bu siyesi ve ekonomik istikrarla sağladık. 2008 krizinde Başbakanımız Erdoğan bu krizin ülkemizi teğet geçeceğini söylemişti ve buna bıyık altında gülünler şimdi sokağa çıkamaz hale geldi. İnşallah 2 ay kadar IMF'ye olan borcumuz tamamen bitecek ve şartlar uyarsa onlara tarihte ilk kez IMF'ye 5 milyar dolar borç para vereceğiz" dedi.

Geçmişte ay yıldız pasaportuna saygı gösterilmediğine işaret eden Bakan Çağlayan, "Amerika'ya giderken bizi figüran olarak görüyorlardı. ABD'li polisler bizi durdurdular ve tek tek polis köpekleriyle bizi ararlardı. Şimdi gittiğimiz yer yerde Türk sanayicisi ay yıldızlı pasaportla gezmenin keyfini yaşıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin rakiplerinden kendisini sıyırarak başarılı bir ekonomiyi yürüttüğünü ifade eden Bakan Çağlayan, "Türkiye'nin dünyanın her yerinde anılıyor ve anlatılıyor. Dünyada ihracat yapmadığımız sade iki ülke var. Bu başarıyı heyetlerimizin dünya genelinde yaptığı gezilerle oldu ektiğimiz tohumların verimini alıyoruz. ve en önemlisi de bu süreçte pazar çeşitliliği yapmasaydık bu rakamlara ulaşamazdık" şeklinde konuştu.

"GAZİANTEP ÖRNEK İL"

Türkiye 2023 hedefine ulaşması için her alanda atılım yapması gerektiğine işaret eden Bakan Çağlayan, Türkiye'de büyüme konusunda 'Uyusun da büyüsünde' döneminin bittiğini söyledi. Gaziantep'in hem ihracatta hem büyümede model ve marka bir şehir olduğunu vurgulayan Çağlayan, "Gazianteplileri kutluyorum. Gaziantep bu hızla giderse bunu da geçer. Türkiye'nin 10 yıl önce yaptığı ihracatı bir ilimiz yapacak. Bunu biz siyasi istikrarla, ekonomik istikrarla, özel-kamu sektör arasındaki diyalogla gerçekleştirdik. Gaziantep ihracatta, üretimde, istihdamda ortaya koyduğu rakamlarla koşan, örnek bir il" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Irak'ın şuanda Türkiye'nin resmi ihracat pazarı olduğunu hatırlatarak, "Irak Türkiye için önemli toprak bütünlüğü en öncelikli konumuzdur. Irak inşallah bir an önce siyasi istikrara ulaşır ve Türkiye için önemli bir hedef ülke olacaktır" dedi.

Bakan Çağlayan konuşmasında işadamlarını koruma ve kollama görevlerini yoğun gayret sarf ederek çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de, Gaziantep'in bir yatırım, ekonomi, üretim, ihracat şehri olmasında en büyük gücün 'Yetişmiş insan, beşeri sermaye' olduğunu belirterek, "'Atalarımızdan bize kalan mirak; risk eşittir rızık. Risk almak her babayiğidin harcı değildir" diyerek, Gaziantep'in ekonomik başarısından övgüyle bahsetti. Şahin, "Sayın Başbakanımız da Gaziantep'ten çıktıktan sonra, grup toplantısında Gaziantep'in fotoğrafını bütün Türkiye'ye 'Gaziantep unu başarıyor, diğerleri niye başaramıyor' diye örnek gösterdi. Bu şehrin bir bakanı, bir evladı olmaktan büyük iftihar ediyorum. Bu şehir kendi iç dinamikleri olan ve kendine kendine yeten bir şehirdir" diye konuştu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a, "üretimin yanında cesaretli şekilde durduğu" için sanayiciler adına müteşekkir olduğunu ifade eden Şahin, üretimin önündeki engelleri kaldırmanın büyük bir siyasi irade gerektirdiğini belirtti. Şahin, "Türkiye'de tam zamanında, doğru reformlar yapıldı. Krize çok daha hazırlıklı yakalanmamızı sağladı" değerlendirmesinde bulundu.

Yoksullukla mücadelenin en temel görevleri arasında olduğunu ifade eden Şahin, "OECD ülkeleri raporuna göre; gelir dağılımı adaletini en iyi sağlayan 10 ülkeden birisi Türkiye oldu. Yoksullukla mücadeleyi yapıp, 74 milyonun yaşam kalitesini yükseltmemiz gerekiyor. Terörle mücadelede en temel anahtarlardan birisi de sosyal politikalardır" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ise her zaman Türkiye'nin önünde büyüdüklerini belirterek, "İnşallah bundan sonraki dönemde de bu büyüme çerçevesinde elimizden geleni göstereceğimize şüpheniz olmasın" dedi.

Gaziantep'ten 2012 yılında yüzde 19,3 oranında artışla 5 milyar 879 milyon dolarlık ihracat yapıldığını anımsatan Konukoğlu, en fazla ihracat yapan 6. il ve en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il olduklarına, ihracat yaptıkları ülke sayısının 177'ye ulaştığına dikkati çekti. Konukoğlu, Gaziantep'in ihracatının ithalatı karşılama oranının yüzde 116 olduğunu, ithal ettikleri hammaddeyi sanayiye dönüştürüp ürün ihraç ettiklerinin altını çizdi.

2013 yılına ihracatlarını artırarak başladıklarını, Ocak ayında yüzde 29,5 artışla 522 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Konukoğlu, aylık bazda en yüksek ocak ayı ihracat rakamına imza attıklarını söyledi. Konukoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"2013 yılı ihracat hedefimiz 7 milyar dolar. 2023 yılı ihracat hedefimiz ise 30 milyar dolar, bunun için her yıl ihracatımızı yüzde 20 oranında artırmamız gerekiyor. Bu konuda var gücümüzle çalışıyoruz. Gaziantep ihracat üssü haline geldi. 1996 yılında 224 milyon dolar seviyesinde olan ihracatımız 2012 yılı sonunda 5 milyar 879 milyon dolara çıktı. Yıllar itibariyle inanılmaz derecede, özellikle 2003'ten sonra hızlı arttı. İhracatımız

son 17 yılda yüzde 2 bin 525 artış gösterdi. Bu tabloda, istikrarın olduğu yerde ülkemizin önünde hiçbir şeyin duramayacağını gösteriyor. Gaziantep'in ihracatçı firma sayısı 1996 yılında 353 iken, 2012 yılında 1,227'ye çıktı. TİM'in 'En Büyük 1000 İhracatçı' firma listesinde Gaziantep, İstanbul ve İzmir'in ardından sırada yer alıyor. Amacımız ikinci sıraya oturmak. 'İSO 1000

Büyük Sanayi Kuruluşu' listesinde Gaziantep'ten 2010 yılında 36, 2011 yılında 34 şirketimiz bulunuyor."

Gaziantep'te bildirge veren iş yeri sayısının Ocak-Ekim 2012 dönemi ortalamasının yüzde 13 arttığını ve 26 bin 309 olduğunu, aynı dönemde sigortalı sayısı ortalamasının yüzde 20 arttığını ve 213 bin 952 kişiye yükseldiğini belirten Konukoğlu, toplam sanayinin 2012 yılında elektrik tüketimin bir önceki yıla göre yüzde 26 arttığını bildirdi. Konukoğlu, "Bu rakamlar, Türkiye'nin büyümesinden çok daha hızlı büyüdüğümüzü göstergesi" sözlerine yer verdi.

GSO Başkanı Konukoğlu, Gaziantep'in 2023 yılında 30 milyar dolar ihracat yapmayı, 350 bin kişiye istihdam sağlamayı, bütün ülkelere ihracat yapmayı, katma değeri yüksek teknolojik ürünlerin üretim üssü olmayı, en az 20 ulusal ve uluslararası marka yaratmayı, üniversite-sanayi işbirliğinde ülkeye model olmayı hedeflediklerini kaydetti. Konukoğlu, toplantıya katılan bakanlara hitaben,

"Ortalama büyümemiz yüzde 16 oldu. Her zaman Türkiye'nin önünde büyüyoruz. İnşallah bundan sonraki dönemlerde de bu büyüme çerçevesinde elimizden geleni göstereceğimize hiç şüpheniz olmasın" diye konuştu.

Sanayicilerin sıkıntılarından bahseden Konukoğlu, Bakan Çağlayan'dan, çeklerde de reeskont imkanı sağlanması ile petrol kökenli hammadde ithalatındaki sorunların çözümünde destek istedi. Karayolu ağı kapsamına alınan Hassa- Dörtyol arasında açılacak tünelin bu yıl proje ihalesinin yapılacağını hatırlatan Konukoğlu, "Sayın Bakanın, burasının 2014 yılı bütçesine alınmasında desteklerinizi bekliyoruz" dedi.

GSO Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlu da konuşmasında,

her zaman sanayicilerin yanında olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a teşekkür etti. Kendisinin TOBB Tekstil Meclisi Başkanı olduğunu hatırlatan Konukoğlu, Çağlayan'ın, konfeksiyon ve tekstile getirdiği yeni tedbirler sayesinde sektörün kaderini değiştirdiği belirterek, "Şu anda konfeksiyoncu, fasoncu, işçi

bulamıyorsunuz. Sayın Bakanımızın burada çok büyük tuzu var. Kendisine tekrar teşekkür ediyorum" dedi.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan ise, Türkiye'de cari açık ve büyüme oranlarının konuşulduğunu ifade ederek, "İhracatımız artıkça cari açığında kapatılabileceğini düşünüyorum. Teşvik tedbirlerinin daha yaygın bir şekilde anlatılması gerekiyor. Türkiye yüzde 8.5 büyümeden 3.5 oranında büyümeye geriledi. Tabi AB deki kriz bunu etkileyebiliyor. Büyümde dengeyi tutturamazsak aşağı çekilmiş bir büyüme ciddi sorunları beraberinde getirir" dedi.

Başkan Aslan, Suriyeli işçiler konusunda devam den sıkıntılar olduğunu da hatırlatarak, "Suriye'de yatırımı olan yatırımcıların sıkıntıları var. Bu firmaların desteğe ihtiyacı var. Çadır kentlerde yaşayanlar dışında 50-70 bin civarında Suriyelinin aramızda olduğundan bahsediliyor. Bunlar sürekli iş arıyor ve bizimde bilindiği gibi işçi bulma konusunda sıkıntımız var. Bu insanların hayatlarını devam ettirmeleri gerekiyor ve bu vesileyle çalışmaları gerekiyor. Bu konuda da yapılacak bir düzenlemeyle sanayicilerimiz olası bir durum karşısında sıkıntı yaşamayacaklardır" şeklinde konuştu.

Türkiye'den Irak'a yapılan ihracatın yüzde 25'ten fazlasını Gaziantep'te yapıldığını da ifade eden Başkan Aslan, "Siyasi sıkıntılar ne olursa olsun iki ülke arasındaki sıkıntıların kaldırılmasından vazgeçmeyin. Bu Gaziantep ve Türkiye için çok önemlidir. Yaşanacak olası bir siyasi veya başka bir sıkıntı ekonomik anlamda ciddi sorunlara neden olacaktır" şeklinde konuştu.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz ise Gaziantep ihracatının her geçen gün arttığına işaret ederek, "Bölgemizin ihracat rakamları Türkiye ortalamasının üzerindedir. Bu artışımız son derece sevindirici. İhracatımızın dağılımına baktığımızda yüzde 58.'ini Ortaduğu ülkelerine ihraç ediyoruz. Bu rakamlardaki en büyük ihracat payı Irak'a yapılmaktadır. Irak ile ilgilide sorunlarımız ver ve bu konuda mutlaka destek bekliyoruz" dedi.

Bakanlar daha sonra toplantıya katılan işadamlarının sorunlarını dinledi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gaziantep'te 'Ekonomik Durum Değerlendirme' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement