İsrail ablukası altındaki Gazze'de had safhaya ulaşan işsizlik sorunu Filistinlilerin kendilerine yeni iş alanları bulmalarına yol açıyor.
Eğitim fakültesinden mezun olan 25 yaşındaki Halil Surur, bölgedeki işsizlik nedeniyle resim hobisini geliştirerek, ahşap işleme sanatını öğrenen Gazzelilerden biri... Ahşap işleme sanatının tarihi yeni olmasa da Gazze abluka nedeniyle bu sanatla yeni yeni tanışıyor.
Ahşap levhaları yakarak resim çizmekten duyduğu mutluluğu anlatan Surur, "Resim yapmak bana mutluluk veriyor. Muhtelif boyutlardaki ahşap levhalara kurşun kalemle istenilen resmi çiziyorum. Ardından ahşap yakma makinesini kullanarak resme son şeklini veriyorum. Artık bu sanat ekmek kapım haline geldi" dedi.
Kendi fotoğraflarının çizilmesini isteyen veya hediyelik anahtarlık, tebrik kartı sipariş veren önemli bir müşteri profilinin bulunduğunu kaydeden Surur, 13 ila 31 dolar arasında değişen fiyatlara sattığı levhalardan aylık yaklaşık 300 dolar kazanç elde ettiğini söyledi.
"Ahşap yakma makinesinin gelmesi için 6 ay bekledim"
Gazze sahilindeki bir lokantada sanatını icra eden Naci Nasr (38) da haftanın 3 günü çalıştığını, yaptığı işin bir çok ziyaretçinin ilgisini çektiğini kaydetti.
İsrail'in Gazze'ye yönelik son saldırılarında ayağından yaralanan Nasr, "Küçüklüğümden beri resme ilgim var ancak ahşap işleme sanatını iki yıl önce yapmaya başladım" diye konuştu.
Ahşap levhaya eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat resmini nakşeden Nasr, resim yaparken zor hayat şartlarının yaşandığını bu bölgeyi ve ablukayı bir nebze unuttuğunu belirtti.
Arafat'ın ölüm yıl dönümünde 70 Filistinli lider ve şehidin resimlerinin yer aldığı bir sergi açtığına dikkati çeken Nasr, "Gazze dışından arayan, kendilerine özel resimler çizmemi isteyen müşterilerim oluyor. Abluka nedeniyle hepsini geri çevirmek zorunda kalıyorum" şeklinde konuştu.
Ahşap yakma makinesinin gelmesi için 6 ay beklediğini kaydeden Nasr, tamiri için gereken ekipmanın bulunmadığı için bozulmasından korktuğunu ifade etti.
Dünya Bankası tarafından 22 Mayıs'ta yayımlanan raporda, Gazze'nin dünyada işsizlik oranının en yüksek bulunduğu yer olduğu, toplumunun yüzde 80'inin sosyal yardım aldığı, yüzde 40'ının ise yoksulluk sınırının atında yaşadığı belirtilmişti.
Hamas'ın 2006 yılında seçimleri kazanıp iktidara gelmesinin ardından Gazze'yi "düşman toprakları" olarak ilan eden İsrail, Haziran 2007'de Gazze'nin "dünya ile bağlantısını kurduğu" 4 sınır kapısını kapatmıştı. 7 yıldan bu yana devam eden ambargonun yanı sıra 3 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Mısır yönetiminin de Refah sınır kapısını kapatması ve tünelleri yıkması sebebiyle Gazze'deki Filistinliler, ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor.
İsrail'in 7 Temmuz'da Gazze'ye başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk 2 bin 157 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Saldırılarda ayrıca 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü. BM istatistiklerine göre, yaklaşık 500 bin kişi okullara sığınmak zorunda kalmıştı.
Son Dakika › Ekonomi › Gazzelilerin Yeni İş Kapılarından 'Ahşap İşleme Sanatı' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?