Antalya'da devam eden Avrasya'nın en büyük tarım fuarı olan Growtech Eurasia Tarım Fuarı'nda üç günde 370 milyon dolar ihracat bağlantısı sağlandı.
Growtech Tarım Fuarı'nda Türk tarım sektörü ile Avrupa ülkeleri ve Çin'den katılan 150 tarım firması arasında rekabet yaşandı. Özellikle, tarım sektörü için büyük öneme sahip Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Türki cumhuriyetler ve Orta Doğu pazarına yönelik yaşanan rekabette Türk tohumcular, sera işletmecileri ve sulama sistemleri teknolojisi firmaları rekabette üstünlük sağladı.
BİRÇOK ÜRÜNÜN TOHUM SATIŞI YAPILDI
Yerli ve yabancı tüm firmalar Growtech Eurasia Tarım Fuarı'nda toplam 370 milyon dolar ihracat bağlantısı gerçekleştirdi. Tohum üreticileri bu yıl fuarda; Rusya, Ukrayna gibi Doğu Bloku ülkelerine büyük oranda domates satışı gerçekleştirirken, Avrupa'ya ise kansere karşı koruyucu özelliği olan Likopen yoğunluğu nedeniyle özellikle Avrupalıların tercih ettiği "Siyah domates" tohumu sattı. Domatesin yanı sıra, salatalık, biber, tırtıklı kabak gibi birçok ürünün tohum satışları yapıldı. Growtech Eurasia Tarım Fuarı'nda 200'e yakın ürün çeşidi dünyadan 40 ülkeye satılmış oldu.
SULAMA TEKNOLOJİLERİ SATIŞ REKORU KIRDI
Growtech Eurasia Tarım Fuarı'nda bu yıl sulama teknolojileri de satış rekoru kırdı. Özellikle, Çin, İsrail, Gürcistan, İran gibi ülkelere teknolojisi Türk mühendislerce geliştirilmiş yeni sulama teknolojileri satıldı. Çin ise, ambargo uygulamadığı için önemli bir pazarı olarak gördüğü İran'a tarımda ihracat kapılarını Growtech Tarım Fuarı'nda açtı. Çin, İran'a az sayıda tohum için ihracat bağlantısı sağlarken İran'a tohum satışında Türk üreticiler başarılı oldu. Çin, İran başta olmak üzere Orta Doğu pazarı için tarımsal ilaç, bitki koruma ürünleri ve toprak, bitki besleme ürünleri ile gübre satışı için anlaşmalar yaptı. Çin Pavilion'u, Avrupa ülkelerine sulama sistemleri için de ihracat bağlantıları yaptı. Çin Pavilion'u, Orta Doğu ve Avrupa'ya yönelik tahminen 14 milyon dolar civarında ön anlaşma yaptı.
SİYAH DOMATESE BÜYÜK İLGİ
Growtech Tarım Fuarı'nda bu yıl yerli tohum çalışmaları ile Türk tarım sektörü öne çıktı. Geçmiş yıllarda Rusya, Hollanda, Almanya, İspanya, Yunanistan gibi ülkelerden zirai ilaç kalıntısı nedeniyle geri dönen domates, bu yıl sipariş şampiyonu oldu. Yüksel Tohumculuk'un ürettiği yüzde yüz yerli "siyah domates", büyük ilgi gördü.
Yüksel Tohumculuk Genel Müdürü Mehmet Yüksel, "Bu yıl, Growtech'de yerli tohum tavan yaptı. Yüksel Tohumculuk olarak 5 çeşit yüzde yüz yerli domates çeşidi sunuyoruz. Bunların içinde en fazla ilgi göreni anti-kanserojen özelliği olan Likopen açısından yoğun siyah domates oldu. Avrupalı ziyaretçiler siyah domates ve küçük oluşlarıyla sofralarda, salatalarda kullanılan Çeri domatese büyük ilgi gösterdiler. 42 ülkeyle ihracat bağlantısı yaptık" dedi.
PEMBE DOMATES İHRAÇ EDİLEBİLİR HALE GELDİ
Yüksel, çok lezzetli ve sulu olan pembe domatesi de bu yıl ihraç edebilir hale getirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Pembe domatese hem Orta Doğu hem de Avrupa'dan çok ilgi vardı. Daha sulu, daha lezzetli ve görüntüsü güzel ama çok dayanıklı olmadığı için ihraç edemiyorduk. Pembe domatesi, normal sert domatesle aşılayarak içi yine sulu, etli ve lezzetli ama dışı daha sert, daha dayanıklı hale getirdik. Fuarda görücüye çıkardık, Avrupa başta olmak üzere ilk ihracat bağlantılarımızı yaptık."
İRAN, FAS, TUNUS, BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ VE RUSYA ŞAMPİYON ALICILAR
14'üncü Growtech Eurasia Tarım Fuarı Direktörü Engin Er, bu yıl fuara Orta Doğu'dan alıcıların büyük ilgi gösterdiğini kaydetti. Engin Er, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Geçmiş yıllarda fuarda Türk üreticiler Rusya, Türki Cumhuriyetler ve Avrupa'ya satmaya çalışırdı. Bu yıl Rusya'nın Avrupa'ya uyguladığı ambargo nedeniyle domates dalında satılır hale geldi. Son iki yıldır Growtech Tarım Fuarı'nda Orta Doğu ülkelerinden gelen alım heyetleri ciddi alımlar gerçekleştiriyor. Çin, ambargo uygulamadığı için önemli bir pazarı olarak gördüğü İran'ın kapılarını Growtech Tarım Fuarı'ndan açıyor. Bu yıl, Çin fuara 43 firma ile katıldı. İran'dan yaklaşık bin 100 ziyaretçi ağırladık. Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya gibi Doğu Bloku ve Türki Cumhuriyetlerden gelen ziyaretçi sayısı on bini geçti. Geçmiş yıllarda, Çin Orta Doğu'ya tohum satışı için ciddi bağlantılar yapıyordu ama bu yıl; Türk üreticiler, yüzde yüz yerli tohumla fuarda Orta Doğu ülkelerinden gelen alıcıların tercihi oldu. Çin, genelde tarım ilacı, bitki koruma ürünleri, sulama sistemleri ve gübre, besleme ürünleri ile öne çıktı."
YENİ İŞ BAĞLANTILARI
Engin Er, Growtech Tarım Fuarı'nın her yıl yeni iş bağlantılarına ev sahipliği yaptığını hatırlattı. İlk 3 günde 370 milyon dolarlık ihracat için ön anlaşmaların yapıldığını aktaran Er, "Growtech, Avrasya'nın en büyük, dünyanın üçüncü büyük tarım buluşması. Bu yıl, fuar daha da büyüyerek kapalı alanı 45 bin metrekareye ulaştı. İlk 3 günde alım heyetlerinden alabildiğimiz bilgilere göre 370 milyon dolar civarında ihracat için ön anlaşmalar sağlandı. İç pazara yapılan satışlarla birlikte fuarda bu yıl ticari anlaşmalar 500 milyon doları buldu. Bağımsız alıcıların rakamlarını bilemiyoruz ama bağımsız alıcılarla bu rakamın çok daha fazla olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle, İran, Fas, Tunus, Birleşik Arap Emirlikleri, Dubai, Rusya, Türki Cumhuriyetler, İspanya ve Yunanistan en fazla ihracat anlaşması yapılan ülkeler oldu" şeklinde konuştu.
UBM Türkiye Fuarcılık tarafından organize edilen ve bu yıl 14'üncü kez düzenlenerek tarım sektöründe üretici ile alıcıların buluşma noktası olan Growtech Eurasia Uluslararası Sera, Tarım Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı Antalya Expo Center'da 6 Aralık Cumartesi akşamına kadar devam edecek. - ANTALYA
Son Dakika › Ekonomi › Growtech'te Üç Günde 370 Milyon Dolar İhracat Bağlantısı Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?