DEİK Başkanı Olpak, Türkiye-Sudan Dar Kapsamlı İş İnsanları Toplantısı'nda konuştu Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

DEİK Başkanı Olpak, Türkiye-Sudan Dar Kapsamlı İş İnsanları Toplantısı'nda konuştu Açıklaması

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan'ın dün yaptığı görüşmeye işaret ederek, "İki devlet başkanımızın dün yapmış olduğu görüşme sonunda verdikleri mesajlar ve imzalanan anlaşmalar,...

13.08.2021 08:58  Güncelleme: 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el Burhan'ın dün yaptığı görüşmeye işaret ederek, "İki devlet başkanımızın dün yapmış olduğu görüşme sonunda verdikleri mesajlar ve imzalanan anlaşmalar, iş dünyası için yol gösterici ve cesaret verici olacaktır. Stratejik iş birliğimizi çok farklı alanlarda gerçekleştirebileceğimize inanıyorum." dedi.

Olpak, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Burhan'ın katılımıyla Sheraton Otel'de düzenlenen Türkiye-Sudan Dar Kapsamlı İş İnsanları Toplantısı'na katıldı.

Burada yaptığı konuşmada Sudan'ın, Türkiye'nin Afrika'da en kapsamlı ilişki ve iş birliğine sahip olduğu başlıca ülkelerden biri olduğuna işaret eden Olpak, Türkiye'nin, 1956'da bağımsızlığını kazanan Sudan'ı ilk tanıyan ülkeler arasında yer aldığını anımsattı.

Olpak, iki ülkenin, 400 milyon doların üzerinde ticaret hacmine sahip olduğunu aktararak, "Ancak bir gerçeği de görmek lazım, bu kadar güzel ilişkinin olduğu iki ülke arasında bize, iş dünyasına daha fazla görev düşüyor. Devlet büyüklerimizin, bakanlarımızın desteğiyle daha fazla çalışacağız. İki devlet başkanımızın dün yapmış olduğu görüşme sonunda verdikleri mesajlar ve imzalanan anlaşmalar, iş dünyası için yol gösterici ve cesaret verici olacaktır. Stratejik iş birliğimizi çok farklı alanlarda gerçekleştirebileceğimize inanıyorum." diye konuştu.

ABD'nin Sudan'a uyguladığı ambargoları kaldırmasından memnuniyet duyduklarını ve bunun önlerini açacağını bildiren Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazır süreç bu noktadayken 'daha fazla gayret gösterelim' diyoruz. Bize iletilen konuların en başında bankacılık ve para transferleri konusu geliyor. Yetkililer de bunu biliyor ama özellikle iletmek istedim. Çok farklı sektörler var ama tarım bunların içinde, tarım sanayisiyle birlikte önemli bir alan. İnşallah daha önceden başlatılan tarımla ilgili farklı çalışmalar ve TİGEM içinde olan çalışmalarla ilgili güzel sonuçları alabileceğimizi, onun haberlerini alabileceğimizi düşünüyorum."

Olpak, iki ülke arasındaki ticarette önem taşıyan bir diğer konunun da lojistik olduğunu ve lojistiğin sorunsuz işlemesinin önem taşıdığını ifade ederek, "Bu noktada firmalarımız bize uzun bekleme sürelerinin olduğu ifade ediyor. Kendi özel sektörümüzle birlikte bu konuda gerekli desteği vermeye hazırız." dedi.

DEİK'in özel sektörün dış dünyaya açılan penceresi olduğuna dikkati çeken Olpak, "Amacımız, ülkelerarası yatırım ve ticareti artırmaya çalışmak. Mottomuz 'ticari diploması' ve 146 ülkeyle karşılıklı çalışıyoruz. Bilgi ve iletişimin önemli olduğu günümüz dünyasında Sudanlı dostlarımız da bizim bu networkumuzu kullanabilirler. Türkiye-Sudan İş Konseyimiz de 2008 yılından beri faaliyette." ifadesini kullandı.???????

DEİK Başkanı Olpak, Türkiye-Sudan Dar Kapsamlı İş İnsanları Toplantısı\'nda konuştu Açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi DEİK Başkanı Olpak, Türkiye-Sudan Dar Kapsamlı İş İnsanları Toplantısı'nda konuştu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement