Avrupa Fotovoltaik Endüstrisinin (EPIA) raporuna göre, güneş enerjisi kurulu gücü, 2019 yılına kadar dünya genelinde 540 gigavat olacak.
Küresel Güneş Enerjisi Piyasası Raporunda, dünya genelinde güneş paneli kurulu gücü 178 gigavat iken, bunun beş yıl içerisinde yüzde 300'den fazla artacağı tahmin ediliyor. Rapora göre, söz konusu kurulu güç, 2019 yılında 540 gigavata ulaşacak.
Çin, Japonya ve ABD en güçlü üç fotovoltaik piyasası olarak görülürken, Avrupa'da panel kurulumunda ilk üç ülke Almanya, İtalya ve Fransa olarak sıralandı. 28 gigavat ile Çin güneş enerjisi kurulu gücünde başı çekerken, Çin'i, 23 gigavat ile Japonya ve 19 gigavat ile Amerika Birleşik Devletleri izledi.
Avrupa'da ise 2014 yılında en yüksek kurulu gücü oluşturan İngiltere 2,4 gigavat ile birinci sırada yer alırken, Almanya 1,9 gigavat ile ikinci, 927 megavat ile Fransa ise üçüncü oldu. Kıtada sadece 2014 yılındaki kurulu güç 40 gigavata ulaştı.
Avrupa'da geçen yıl güneş panelinden üretilen toplam gücün sadece 7 gigavatı şebekeye iletilmişken, bu miktar önceki yıl 10,5, 2012 yılında ise 17,7 gigavat oldu. Buna paralel olarak, Almanya, Yunanistan ve İtalya elektrik ihtiyacının yüzde 7'sinden fazlasını güneş enerjisinden karşıladı.
Raporda sektörle ilgili yapılan tahminlere de yer verildi, buna göre güneş panelinden elektrik üretimi 2019'a kadar yüzde 80 oranında artması beklenirken, güneş paneline ilginin artmasının sebepleri ise panel sektörünün piyasa risklerinden uzaklaşması, ülkelerin elektrik alım garantisinin uzun vadelerle gerçekleştirilmesi ve teknolojik yeniliklerin güneş panellerindeki maliyetleri düşürmesi olarak gösterildi.
Türkiye, güneş panelinden elektrik üretiminde geçen yıl 40 megavata ulaşırken, toplam kurulu güç 58 megavat olarak kaydedildi.
Türkiye'nin mevcut potansiyelinin oldukça altında olduğu değerlendirilirken, sektörün asıl gelişiminin 2015 yılından sonra olması bekleniyor.
Son Dakika › Ekonomi › Güneş Enerjisinde Hedefler Büyüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?