"Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci"nde ticaret bakanları bölgedeki potansiyel iş birliklerini görüştü - Son Dakika
Ekonomi

"Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci"nde ticaret bakanları bölgedeki potansiyel iş birliklerini görüştü

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci" kapsamında düzenlenen Ticaret Bakanları Toplantısı'nda, bölgenin küresel tedarik zincirlerinde daha etkin rol alması, ulaştırma ağlarının güçlendirilmesi, çevre ve ticaret ile Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki ortak...

27.05.2021 17:12  Güncelleme: 17:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci" kapsamında düzenlenen Ticaret Bakanları Toplantısı'nda, bölgenin küresel tedarik zincirlerinde daha etkin rol alması, ulaştırma ağlarının güçlendirilmesi, çevre ve ticaret ile Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki ortak çalışmaların değerlendirildiğini bildirdi.

AA muhabirinin Ticaret Bakanlığından aldığı bilgilere göre Bakan Mehmet Muş, "Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci" kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen Ticaret Bakanları Toplantısı'na katıldı.

Bakan Muş, yaptığı açıklamada, toplantıda bölgenin küresel tedarik zincirlerinde daha etkin rol alması, ulaştırma ağlarının güçlendirilmesi, çevre ve ticaret ile Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamındaki ortak çalışmaların ele alındığını belirtti.

Toplantıda Batı Balkan ülkelerinin kurulması için çabaladığı ortak pazara ilişkin gelişmelerin de görüşüldüğüne dikkati çeken Muş, "Haziran ayı içinde yapılan Devlet Başkanları ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde kabul edilmesi beklenen 2020 Strateji Belgesi'nde yer alan ticaret ve yatırımlar ile ilgili hususlar gözden geçirilmiştir." ifadesini kullandı.

Muş, toplantıda, yaklaşık 2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip olan ve ilgili ülkelerin birbirlerine ihracatının yaklaşık 69 milyar doları bulduğu bölgede, 2030'a kadar bölge içi ticaret hacminin 2 katına çıkarılması hedefine bağlı olduklarını belirttiklerini aktardı.

Öte yandan toplantıda, Güney Doğu Avrupa bölgesinde bulunan ülkeler arasında ticaretin, yatırımların, iş birliğinin artırılması, özel sektörle iş birliği halinde bölgenin diğer pazarlara erişiminin teşvik edilmesi, ticaretin kolaylaştırılması, bölgenin potansiyelinin daha iyi şekilde kullanılması hususları görüşüldü.

Toplantıya üye ülkelerden bakanlar ve diğer üst düzey temsilciler katılırken bölge ülkeleri arasında ticaretin geliştirilmesi için alınabilecek önlemler masaya yatırıldı.

Güney Doğu Avrupa ülkelerinin tamamının dahil olduğu tek bölgesel iş birliği forumu

Güney Doğu Avrupa Ülkeleri (GDAÜ) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda 1996'da kabul edilen bildiriyle kurulan Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci, bölgedeki ülkelerinin tamamının dahil olduğu tek bölgesel iş birliği forumu niteliği taşıyor ve bölgedeki en kapsayıcı yapı olarak faaliyet gösteriyor.

Bölgesel konuların en üst düzeyde ele alındığı bir siyasi diyalog ve istişare forumu olan GDAÜ tarafından, anılan ülkelerin Avrupa ve Avrupa-Atlantik kurumlarıyla bütünleşmesi hedefi çerçevesinde iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesini ve katılımcıları arasında diyalog ve iş birliğinin artırılması amaçlanıyor.

GDAÜ'nün temel amaçları arasında siyasi ve güvenlik iş birliğinin geliştirilmesinin yanı sıra ekonomik iş birliğinin teşvik edilmesi de yer alıyor.

Türkiye daha önce 1998-1999 ve 2009-2010 dönemlerinde üstlendiği Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci Dönem Başkanlığını, 1 Temmuz 2020'de üçüncü kez bir yıllığına devralmıştı.

GDAÜ'nün kurucu katılımcıları arasında yer alan Türkiye, Dönem Başkanlığı önceliklerini ve faaliyetlerini "bölgesel sahiplenme" ve "kapsayıcılık" ilkelerinin güçlendirilmesi hedefiyle tasarlayarak ve "Komşular Birlikte Görür" temasıyla çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyor.

GDAÜ'de Türkiye'nin yanı sıra Arnavutluk, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan, Yunanistan (kurucu üyeler), Bosna-Hersek (2001), Hırvatistan (2004), Moldova (2006), Karadağ (2007), Slovenya (2010) ve Kosova (2014) katılımcı olarak yer alıyor.

"Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci"nde ticaret bakanları bölgedeki potansiyel iş birliklerini görüştü
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 'Güney Doğu Avrupa İşbirliği Süreci'nde ticaret bakanları bölgedeki potansiyel iş birliklerini görüştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu
    18:38 İBB Başkanı İmamoğlu, 2023 Faaliyet Raporunu Meclise Sundu

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı faaliyet raporunu İBB Meclisine sundu. İmamoğlu, raporda yapılan yatırımları ve hizmetleri detaylı bir şekilde açıkladı. Ayrıca, İBB'nin iştirak şirketlerinin 2023 yılını karla kapattığını belirtti.

  • Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti
    18:33 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TAİK ve AmCham Türkiye Yönetim Kurulu Üyelerini Kabul Etti

    Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Şirketler Derneği (AmCham Türkiye) Yönetim Kurulu üyelerini kabul etti. Yılmaz, Türkiye ve ABD arasındaki ticaret hacminin 100 milyar dolara ulaşması hedefine yönelik istişarelerde bulunduklarını ve kamu-özel sektör işbirliğini güçlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

  • Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı
    18:29 Shenzhen'in dış ticareti 1 trilyon yuanı aştı

    Çin'in güneyindeki Shenzhen metropolünden yerel yetkililer, şehrin dış ticaretinin bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28,8 artışla 1,02 trilyon yuana (yaklaşık 140,8 milyar ABD doları) ulaştığını açıkladı. Shenzhen'in özel işletmelerinin dış ticareti ise geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 45,2 artışla 720,96 milyar yuana ulaştı ve şehrin toplam ticaret hacminin yüzde 70,7'sini oluşturdu.

  • Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı
    18:28 Çin, Shanghai limanlarından araç ihracatını artırdı

    Çin'in Shanghai limanları üzerinden 2024 yılının ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 30,7 artışla 529.000 araç ihraç edildi. Waigaoqiao liman bölgesindeki gümrüklerde ise bir önceki yıla göre yüzde 20'nin üzerinde bir artışla 280.000'den fazla araç ihraç edildi. Yangshan gümrüğü ise yeni enerjili araçların yüzde 70'inden fazlasını işlemden geçirdi.

  • Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi
    18:24 Yalova'da yapılan yatırımlar değerlendirildi

    Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı'nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi.

  • Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi
    18:23 Mersin Mezitli'de Narenciye Balı Hasat Etkinliği Gerçekleştirildi

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan kovanlarda üretilen narenciye balının sağımı için hasat etkinliği düzenlendi. Vali Ali Hamza Pehlivan'ın da katıldığı etkinlikte, Mersin'in Türkiye genelinde arı kovanı sayısıyla 4. sırada yer aldığı ve yıllık yaklaşık 115 bin ton bal üretiminin 3 bin 500 tonunun burada gerçekleştirildiği belirtildi.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor
    18:14 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği İçin Eğitimler Düzenleniyor

    Tarım ve Orman Bakanlığı'nın talimatnamesi kapsamında Ordu'da ana arı yetiştiriciliği kursu düzenleniyor. Eğitimde, koloni bireyleri tanıma, üretim yöntemleri, kalite kontrolü gibi konular ele alınacak. Başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

  • Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı
    17:49 Kastamonu'da Son 21 Yılda 217 Bin 740 Dekar Tarım Arazisi Sulamaya Açıldı

    DSİ tarafından yapılan açıklamaya göre, Kastamonu'da son 21 yılda inşa edilen sulama tesisleri ile 217 bin 740 dekar tarım arazisi sulamaya açıldı. Ayrıca, yapılan yatırımlarla 9 baraj ve 2 gölet inşa edilerek 119,68 milyon metreküp su depolama hacmine ulaşıldı. Kastamonu'da taşkın riskini azaltmak için tamamlanan 80 taşkın koruma tesisi ile şehir merkezi, yerleşim yerleri ve arazilerin taşkın kontrolü sağlandı. Ayrıca, Kastamonu'da 86 bin 710 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapıldı ve 13 HES tesisi ile yıllık 327,38 gigawatt enerji üretimi sağlandı.


Advertisement