Güneydoğu Anadolu Bölgesi ekonomisinde lokomotif sektörlerin başında gelen tekstil ve hammaddeleri, ihracat artışını sürdürüyor.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, bölgeden 2014 yılında yüzde 12,5 artışla 3 milyar 66 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı gerçekleştirildi. Sektör bölgede yüzde 12,5 ihracat artış oranıyla, geçen yıl Türkiye'nin yaptığı toplam tekstil ve hammaddeleri ihracat artışını ikiye katlamış oldu.
Türkiye'den ise geçen yıl yüzde 6 oranında artışla 8 milyar 887 milyon dolarlık tekstil ve hammaddeleri ihracatı yapıldı.
Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Sami Konukoğlu, yaptığı değerlendirmede, tekstil sektörünün gerek üretim kapasitesi ve yarattığı katma değer, gerekse büyük ihracat gücü ve genç nüfusa sahip ülkemizde önemli bir istihdam kaynağı olarak ekonomide önemli yere sahip olduğunu söyledi.
Sektörün, bölgede büyük öneme sahip olduğuna işaret eden Konukoğlu, 2014 yılında GAİB'den gerçekleştirilen ihracatın yüzde 34'ünü tek başına tekstil ve hammaddeleri birliğinin oluşturduğuna dikkati çekti.
İhracatın ülkelere dağılımına bakıldığında ilk üç sırada bir milyar 359 milyon dolarla Ortadoğu ülkelerinin, bir milyar 17 milyon dolarla AB ve diğer Avrupa ülkelerinin, 228 milyon dolarla Afrika ülkelerinin bulunduğunu anlatan Konukoğlu, en önemli pazarlar arasındaki Ortadoğu ve AB ülkelerine ihracatın olumlu seyir izlediğini vurguladı.
"2015'İN DAHA İYİ BİR YIL OLMASINI BEKLİYORUZ"
Bölgesel gelişmelerin bir yandan umut verirken, bir yandan da risk barındırmaya devam ettiğini belirten Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Bölgesel pazarlarının bazılarında talep düşüşlerine ve küresel ekonomide durgunluğa rağmen ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. Sektörümüz 2014 yılında önceki yıla göre yüzde 12,5 büyüyerek 3 milyar 66 milyon 996 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye tekstil ve hammaddeleri ihracatı da yüzde 6 oranında artışla 8 milyar 887 milyon 741 bin dolar oldu. Tekstil ve hazır giyim birlikte, Türkiye ihracatının lokomotif sektörü olma özelliğini korudu. Ekonomiye büyük katkı sağlamaya devam etti. 2015 yılının sektörümüz açısından daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz."
Gaziantep'in, geçmişte olduğu gibi bugün de tekstil sektörünün yoğunlaştığı önemli bir merkez konumunda bulunduğunu anımsatan Sami Konukoğlu, Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren şirketlerin çoğunluğunu oluşturan tekstil firmalarının, yeni yatırımlar içerisinde önemli payı bulunduğunu ifade etti.
Konukoğlu, "Esnek ve kaliteli işgücü, yüksek üretim kabiliyeti, tasarım becerisi ve hızlı teslimatı ile Türk tekstil sektörünün yanı sıra, Gaziantep tekstil sektörü batılı ülkelerin alımlarında tekrar hak ettiği pazar payına ulaşmayı başarmıştır" diyerek, mutluluğunu dile getirdi.
Türk tekstil ve hazır giyim sektörünün, Avrupa'nın ve dünyanın en büyük tedarikçileri arasında yer aldığının altını çizen Konukoğlu, Türk firmalarının küresel düzeyde rekabet gücünü daha fazla artırabilmesi için katma değerli üretime, teknolojik yatırımlara ve Ar-Ge çalışmalarına ağırlık vermesi, moda trendlerini yakından takip etmesi gerektiğini, sözlerine ekledi. - GAZİANTEP
Son Dakika › Ekonomi › Güneydoğu'nun Tekstil İhracatı Artışı Türkiye'yi Geçiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?