İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret TL bazlı belirlenmeli - Son Dakika
Ekonomi

İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret TL bazlı belirlenmeli

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye'de asgari ücretin TL bazlı belirlenmesi gerektiğini belirterek, iş dünyasının yabancı para birimi üzerinden belirlenmesini uygun görmediğini söyledi. Avdagiç ayrıca iş dünyasının zam talebiyle ilgili olarak "Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir" ifadelerini kullandı. TÜİK'in verilerine göre TÜFE ilk 5 ay için yüzde 15.26 seviyesinde gerçekleşti.

08.06.2023 13:42  Güncelleme: 14:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Kabine Toplantısı'nın ardından " Asgari Ücret Tespit Komisyonu'muzda çalışmalara başlıyoruz" açıklaması, çalışma hayatı gündemini hareketlendirdi. Gözler, doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarak ise tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret rakamına çevrildi.
Bu kapsamda işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama yapılacak artışı belirlemek için ilerleyen günlerde toplanacak.

"YABANCI PARA BİRİMİ ÜZERİNDEN ÜCRET BELİRLEMEYİ UYGUN BULMUYORUZ"

İTO Başkanı Şekib Avdagiç yaptığı açıklamada prensip olarak Türkiye'de asgari ücretin TL bazlı belirlenmesi gerektiğini söyledi. Asgari ücretin hesaplanırken ulusal verilerin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Avdagiç, şöyle devam etti; "İş dünyamız, Türkiye sınırları içinde geçerli olacak bir ücreti, yabancı para birimi üzerinden belirlemeyi kesinlikle uygun görmemektedir. Türkiye'nin bunca yıldır oluşturduğu kendi sistemi ve kendi geleneği bulunuyor. Yeni asgari ücretin de bugüne kadarki metodolojilere uygun şekilde tespit edilmesini bekliyoruz. Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir. Böylece çalışanların enflasyon karşısında korunması gerçekleşmiş olacaktır. Asgari ücrete ilave olarak da ücretlilerimizin gelir vergisi dilimleri, yapılan artış dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir. Çalışanlarımızın geliri bu düzenlemelerin devreye girmesiyle korunmuş olacaktır."

"MALİYET ORANI TÜRKİYE'DE OECD ORTALAMASININ ÜZERİNDEDİR"

Şekib Avdagiç, konunun işveren tarafına dikkati çekerek, "Çalışanın eline geçen miktarın işverene maliyeti açısından bakıldığında, şunu görüyoruz; maliyet oranı, Türkiye'de OECD ortalamasının üzerindedir. Kısa zamanda OECD ortalamasına uygun hale getirilmesini bekliyoruz. Dolayısıyla asgari ücret üzerindeki gelir vergisi oranları düzenlenerek asgari ücretin iyileşmesi sağlanmış olacaktır" dedi.

"SGK ÜST LİMİT ÇARPANININ EVVELKİ ORANLARA ÇEKİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Kıdem tazminatı ve sigorta üst limitiyle ilgili düzenlemelerin yapılması gerektiğini belirten Avdagiç, şunları kaydetti; "Hem kıdem tazminatı hem de sigorta üst limitiyle ilgili bir tabanımız var. Her ikisi de işverenler üzerinden çalışanlara ciddi külfet getiriyor. Söz gelimi, SGK üst sınırı, asgari ücretin 5 katı uygulanıyordu. Bu oranı kademeli olarak 7,5 kata yükselterek 75 bin lira olarak uyguluyoruz. Bu şu anlama geliyor; 75 bin lira brüt ücret alan bir çalışan, işveren payı dahil olmak üzere aldığı ücretin üçte biri kadar devlete SGK primi ödüyor. Bu makul olmayan bir rakamdır. Bu sebeple iş dünyası olarak, SGK üst limit çarpanının evvelki oranlara çekilmesini bekliyoruz. Aynı şekilde kıdem tazminatı tavanının da asgari ücrete bağlı olmaktan çıkartılıp enflasyon oranında yükseltilmesini istiyoruz. Bu yaklaşım sosyal adaleti tesis edecek bir yaklaşım olacaktır."

TÜFE İLK 5 AYDA YÜZDE 15 OLARAK GERÇEKLEŞTİ

Avdagiç'in "Asgari ücret artış oranına ilişkin beklentimiz, ilk 6 ayın TÜFE'si dikkate alınarak yapılması yönündedir" açıklaması sonrası vatandaşlar bu ifadenin yüzde kaçlık bir maaş artışına karşılık geldiğini araştırmaya başladı. TÜİK verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ise ilk 5 ay için yalnızca yüzde 15.26 seviyesinde gerçekleşti.

İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret TL bazlı belirlenmeli
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İTO Başkanı Avdagiç: Asgari ücret TL bazlı belirlenmeli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (17)

  • Volkan Demir: Bugün tüm teknolojik aletler, beyaz eşyalar, tekstil ürünleri, orman ürünleri, GIDA, market fiyatları USD bazında artarken, TL bazında artış yapılması bu milletinin aklıyla alay etmek demektir, zaten millet perişan dahada perişan hale düşürmek için elinizden geleni yapıyorsunuz! 157 1 Yanıtla
  • Kara Kartal69: Garibana şükretmeyi öğretmişler zenginin düzeni bozulmasın diye 122 0 Yanıtla
  • Serkan Basar: Tamam ozaman asgari ücret 50 bin TL olsun 118 3 Yanıtla enver orhan: Dislike atanlarda zengin kısım yaraları var galib 2 0
  • Mehmet Aydın: Dolarla satıyorsan dolarla ücret ödersin herkes mutlu Balya azalmasın demektir bu Olmayana şükür nasıl olsa 101 1 Yanıtla
  • Hüseyin SAGLAM: Sizler neden ozaman ürğnlerinize dolar kuru üzerinden zam yapıyoraunuz 101 0 Yanıtla
  • TURGAY KAYA: dolar düşseydi o zaman bu şekilde daha uygun olmuştur,hep böyle olsun diyecektiniz değilmi gardaş..az değilsiniz. Rabbım zenginlerden alsın fakir fukaralara versin inşallah. 89 1 Yanıtla
  • eyup yamak: Tam tersi dolar yada gram altına endekslenmeli.. 64 0 Yanıtla
  • Mustafa Ozyilmaz: Size gelince kepçeyle, fakire gelince kürdan ucuyla.sen işine bak koçum devlet işine baksın.sizin aklınızla yürümüyor artık devlet. 53 0 Yanıtla
  • Fırat Anlı: emekli maşları çok yüksek memur maşlarınıda yükseltecekler bence gerek yok şuan maaşlar çok iyi 4 15 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Erzurum'da konut satışları düştü
    14:40 Erzurum'da konut satışları düştü

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Erzurum'da Mart ayında 623 konut satışı gerçekleşti. İpotekli satışlarda 26. sırada yer alan Erzurum, diğer satış türleri kategorisinde ise 35. sırada yer aldı. İl, bölgesel konut satış performansı kaydında ise 2. sırada yer aldı.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor
    13:41 Giresun'da Salep Üretimi Yaygınlaşıyor

    Giresun'da dünyanın en kaliteli tescilli fındığının üretildiği bölgede, fındığa ek gelir olarak salep üretimi yaygınlaştırılıyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında 43 çiftçiye salep yumru dağıtımı yapıldı ve ilk hasat gerçekleştirildi. Mehmet Davut'a ait salep bahçesinde 1 metrekarelik alandan 1 kilo 670 gram gibi yüksek bir verim elde edildi.

  • Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi
    13:26 Mali Müşavirler İş Yükünden Şikayetçi

    Van Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Odası Başkanı Yakup Örenci, mali müşavirlerin işlerini yapamaz duruma geldiğini belirterek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın dijital sistemlerinin sorunsuz çalışması ve mali tatilin gerçek anlamda uygulanmasını talep etti. Örenci, ayrıca beyan bildiriminin sadeleştirilmesi ve muhasebe işlemlerinin uygulanabilir hale getirilmesini istedi.

  • Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya
    13:16 Posof Belediyesi 36 Milyon TL Borçla Karşı Karşıya

    Ardahan'ın Posof ilçesi, 36 milyon lira borcuyla gündemde. Belediye Başkanı Erdem Demirci, borcun karşılığı olmadığını ve şeffaf bir belediyecilik anlayışıyla yöneteceklerini söyledi.

  • Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi
    13:03 Osmaniyeli Restoran İşletmecileri, Cafe ve Restoran Boykotuna Tepki Gösterdi

    Osmaniyeli restoran işletmecileri, Türkiye çapında 20-21 Nisan tarihlerinde yapılan cafe ve restoran boykotuna tepki gösterdi. İşletmeciler, yüksek maliyetler ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle fiyatları artırmak veya işletmeleri kapatmak dışında başka bir seçenekleri olmadığını belirtti. Üretimin olmadığı sürece işletmelerin batmaya mahkum olduğunu ifade eden esnaflar, üretimin artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini ve vatandaşların daha uygun fiyatlarla yemek yiyebileceğini dile getirdi.


Advertisement