Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, altına gelen taksit yasağı ile birlikte, orta gelire sahip vatandaşın kısıtlı imkandan dolayı altın alamadığını belirterek, "Altın satışı için taksit engellemesi kuyumcuların zararına neden oldu" dedi.
Özgenç yaptığı açıklamada, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) hem kredi ve kredi kartlarındaki hızlı büyümeyi hem de cari açığı frenlemek için kredi kartlarına getirdiği taksit sınırlaması yüzünden, kuyumcuların ve tüketicilerin bu durumdan olumsuz etkilenmeye devam ettiğini belirtti.
-"4 TAKSİT YETMEZ 9 TAKSİT OLMALI"-
Kuyumculuk sektöründe iştigal edenler tarafından taksitin geri gelmesi için yoğun talep geldiğini vurgulayan Özgenç, "Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği değişiklik taslağına göre, kuyum harcamaları taksitlendirilemeyecek mal ve hizmet grubundan çıkarılması için karar alacağını duyurdu. Gerçekleşmesi beklenen bu kararla, vatandaşlar altın alışverişlerinde tekrar taksitlendirme imkanı bulabilecek. Ancak bu kararın "kuyumla ilgili harcamalarda dört ayı geçemez' maddesine itiraz ediyoruz. Bu karar yanlış olmakla birlikte düpedüz haksızlıktır. Zira kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımında taksit sınırlaması 9 ay olduğuna göre altın takılarda da aynısı olmalı. BDDK sektörler arasında ayrımcılık yapamaz, yapmamalı da. Bir çok sektörde uygulanan 9 taksit uygulaması kuyum sektöründen esirgenmemeli. Kuyumculuk sektörünü taksitli mal satabilme konusunda 4 ay ile sınırlandırmak ölümü gösterip sıtmaya razı etmektir. Taksit uygulaması eşit olmalı. 9 taksit hem kuyumcu hemde tüketici için bir avantajdır bu nedenle 4 taksit yetmez 9 taksit olmalı" dedi.
-"TAKSİT SINIRININ 9 AY OLMASINI BEKLİYORUZ"-
Altına gelen taksit yasağı ile birlikte, orta gelire sahip vatandaşın kısıtlı imkandan dolayı altın alamadığını belirten Özgenç şunları kaydetti:
"Sektörde durgunluğa neden olan taksit yasağı sonucu alıcı bulamayan kuyumcuların şikayetleri haklı olarak gündeme gelmekteydi. Altın satışı için taksit engellemesi kuyumcuların zararına neden oldu.Uzun zamandır yanlış olduğunu düşündüğümüz ve haksızlık olarak gördüğümüz bu konuya biz KOBİDER olarak dikkat çekmiştik. Yönetmeliğin iptali için girişimlerde bulunmuş, başta BDDK önünde olmak üzere birçok açıklamalarda yapmıştık. Altın alışverişinde taksit yasağının kalkması, altın alamayan vatandaşların bu bağlamda yüzünü güldürecek. BDDK'nın geçte olsa hatasından dönmesi isabetli bir karar olmuştur. Sektör temsilcilerine ve piyasa aktörlerine danışılmadan uygulanan bu yönetmeliğin tamamen yanlış olduğunu söyledik. Yönetmeliğin revize edilmesiyle düzenlenecek olan taksit uygulaması esnafa ve tüketicilere fayda sağlayacaktır. Önümüzdeki günlerde de gerekli açıklamaların yapılacağını düşünüyoruz. Ayrıca yönetmelik değişikliğinin bir an önce hayata geçmesini ve taksit sınırının 9 ay olmasını bekliyoruz. Aksi bir durumu düşünmek dahi istemiyoruz. BDDK'nın takı eşyasına taksit sınırlaması haksızlıktır. Ayrıca bu durum eşyanın tabiatına aykırı olmakla birlikte ticari hakkaniyete de aykırıdır."
Son Dakika › Ekonomi › Kobider Başkanı Özgenç: Altın Satışı İçin Taksit Engellemesi Kuyumcuların Zararına Neden Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?