İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Norayr İşler, "2023 hedefine sektör olarak katkı sunmak, birlikte üretmek ve kazanmak için Türkiye Kuyumcular Birliği'ni kurmak zorundayız." dedi.
İşler, İstanbul Ticaret Odası'nda (İTO) gerçekleştirilen Kuyumculuk Çalıştayı'ndaki konuşmasında, Türkiye'nin kritik bir süreçten geçtiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yastığının altında dövizi olanların parasını altına ve Türk lirasına dönüştürmesi çağrısını çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini ifade etti.
Dövizde oluşan dalgalanmanın da geçici olduğunu ve birkaç aylık süre içerisinde dengeye oturacağını dile getiren İşler, bu süreçte TL'nin en iyi yatırım aracı olduğunu ve 2017 yılıyla birlikte TL'nin diğer para birimleri karşısında daha da değer kazanacağına inandıklarını söyledi.
İşler, Diyarbakır'da başlattıkları "Türkiye Kuyumcu Meslek Kuruluşları Kanunu Teklifi" taslak çalışmasında sürecin devam ettiğini bildirerek, "Bu çalışma, özellikle son yıllarda yaşam mücadelesi veren sektörümüz için var olma ya da yok olma meselesidir. Ustalarımızdan aldığımız bayrağı, yeni kuşaklara kazasız belasız devretme mücadelesidir. Madene ve taşa şekil veren, onurlu, gururlu bir mesleğin beka mücadelesinin tüm kodları bu kanun taslağında gizli. Her toplantıda, birlikte çalışmanın kurallarını oluşturacak ve mesleğimize disiplin ve düzen sağlayacak bu yasal çalışmada yeni bir tuğla daha eklemiş olacağız." diye konuştu.
İKO Başkanı İşler, taslak çalışmanın içeriğine ilişkin, şunları kaydetti:
"Türk Tabipler Birliği ve Türk Eczacılar Birliği gibi yasal statüsü olan bir mesleki birlik kurulmuş olacak. Bu taslakla sektörün sorunlarının tek elden çözülmesi, mesleğe gireceklerin yaptıkları üretimin tek elden kontrol edilmesi, lisanslanması ve ayrıca mesleği anlayan kişiler tarafından yapılmasını sağlayarak belgelendirilmesi sağlanmış olacak. Türkiye Kuyumcular Birliği hayata geçtiğinde tüm Türkiye'de tek ses olmuş ve güçlü yaptırımı olacak bir yapı ortaya çıkacak. Mevcut uygulamada olduğu gibi parası olan herkes artık kuyumcu olamayacak. Kuyumcu mağazalarının da artık belli standartları olacak. Mağazalar, yönetmelikle belirlenen metrekarelik alanlarda kurulacak. Mağazalarda alınması gereken güvenlik önlemlerinin standartları olacak. Avrupa'da olduğu gibi kuyumcu enflasyonunun önüne geçmek amacıyla nüfus yoğunluğuna göre kuyumcu dükkanı açılmasına izin verilecek. Bu yasa mecliste kabul edildiğinde sektörün 30 yıllık hayali gerçekleşmiş olacak. Kurulacak birlik merkezinde sektörümüze ait bir sicil birimimiz yer alacak. Birlik kurulduğunda herkes istediği gibi çadır açamayacak, indirim günleri düzenleyemeyecek. Bu tür etkinliklerin de belirli kuralları olacak. Mesleğimizin genelini ilgilendiren etkinliklerin düzenlenmesi Birlik'ten alınacak izne tabi olacak."
"Kuyumcular Birliği gibi bir yapılanmaya ihtiyacımız var"
İşler, "Siftah yaptığı için ikinci müşterisini komşusuna gönderen esnaf anlayışının yüksek bilincini, yeniden tesis etmek için Kuyumcular Birliği gibi bir yapılanmaya ihtiyacımız var. Ülkemizin 100 yıllık hedefi olan 2023 hedefine sektör olarak katkı sunmak, birlikte üretmek ve kazanmak için Türkiye Kuyumcular Birliği'ni kurmak zorundayız." ifadelerini kullandı.
Kuyumculuk mesleği için tek ehliyetin para değil, ustalık olduğunu pekiştirmek amacıyla böyle bir üst yapıya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan İşler, "Madeni sanata dönüştüren ustalarımız, sadekarlarımız, mıhlayıcılarımız, kalemkarlarımız bu mesleğe küsmesin, büfeci, taksici olmasın diye bu birliğe ihtiyacımız var. Biz, tüm bu nedenlerle Türkiye Kuyumcular Birliği'nin kurulmasını istiyoruz." şeklinde konuştu.
?- "Sektörün sorunlarından biri altın esaslı muhasebe si·stemi·ni·n uygulamaya geçirilememiş olmasıdır"
İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim de sektörün yol hari·tasının netleşebi·lmesi için kuyumculuk yasa tasarısının bi·r an önce çıkartılması gerektiğini söyledi.
Erkesim, "Sektörün çözüm bekleyen önceli·kli· sorunlarından bi·ri· de altın esaslı muhasebe si·stemi·ni·n tekrar uygulamaya geçirilememiş olmasıdır. Sektörün i·ç pazar ti·careti·nden daha da fazla dış pazarlara entegre olması, ülkeler arasında dış ti·caret payı olarak önemli· ülkeler arasında yer alsa da rakamsal büyüklük olarak tatminkar olmadığı da bi·li·nen bi·r gerçektir. Bu sebeple Türkiye'nin kuyumculuk sektöründe Hindistan, Çin ve İtalya gibi sektörün önde gelen ülkeleriyle rekabet edebilme potansiyelini artırmaya yönelik stratejiler geliştirilmeli, onların bizden üstün görünen tarafları i·yi·ce i·rdelenmeli· ve hazırlanacak yol hari·tasında da muhakkak surette dış rekabet faktörü ön plana alınmalıdır." dedi.
İTO Kuyumculuk Komitesi Başkanı Erhan Hoşhanlı'nın da katıldığı çalıştaya bir çok sektör temsilcisi katıldı.
Son Dakika › Ekonomi › Kuyumculuk Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?