Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu sosyal medyada gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız? - Son Dakika
Ekonomi

Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu sosyal medyada gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?

Asgari ücret 4 bin liraya çıkarsa ilk önce vatandaşların sevineceğini ancak daha sonra alım gücünün düşeceğini söyleyen Prof. Dr. Özgür Demirtaş'ın sözleri CNN Türk'teki bir programda ele alındı. Kendisine karakter suikastı yapıldığını ifade eden Demirtaş ise yayına bağlanarak "Mars'a adam gönderen adamlar roket gönderecek kadar akıllılar ama faizi indirince üretim patlaması olacağını anlamayacak kadar akılsızlar mı zannediyorsunuz? Bütün dünya akılsız bir tek biz mi akıllıyız?" dedi.

14.12.2021 23:30  Güncelleme: 00:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş, dün yaptığı açıklamayla asgari ücretin 4 bin lira üzerine çıkması halinde olacakları sıralayarak bunun ilk başta vatandaşları sevindireceğini ancak daha sonra alım güçlerinin düşeceğini söylemişti. Demirtaş, gelen eleştirilen ardından ise "Enflasyon belasının olduğu yerde isterseniz Asgari Ücreti 100.000 TL yapın işe yaramaz, yine 4 yıl öncenin 2000TL maaşından az olur. Önemli olan Nominal Asgari gelir değil, önemli olan NET alım gücünüz" demişti.

SÖZLERİNİN ELEŞTİRİLDİĞİ YAYINA BAĞLANDI

Özgür Demirtaş'ın bu açıklamaları bu akşam CNN Türk ekranlarında yayınlanan Akıl Çemberi programında ele alındı. Sosyal medya hesabından kendisine karakter suikastı yapıldığını ifade ederek yayına telefonla bağlanmaya karar veren Demirtaş, söz konusu ifadelerine yayında açıklık getirdi.

Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?
Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?

"BÜTÜN DÜNYA AKILSIZ, BİR TEK BİZ Mİ AKILLIYIZ?"

Tansiyonun zaman zaman yükseldiği anlarda Demirtaş, faiz artırımı ile ilgili "Mars'a adam gönderen adamlar roket gönderecek kadar akıllılar ama faizi indirince üretim patlaması olacağını anlamayacak kadar akılsızlar mı zannediyorsunuz? Bütün dünya akılsız bir tek biz mi akıllıyız?" ifadelerini kullandı.

Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?

"100 BİN DE YAPSANIZ ASGARİ ÜCRETLİ DAHA MUTSUZ OLUR"

Demirtaş'ın açıklamaları şu şekilde:

"Ben yıllardır televizyona çıkmıyorum, eğer hakkımda öyle yanlış bir altyazı yazılmasaydı da çıkmayacaktım. Özgür Demirtaş asgari ücrete karşı değil. Özgür Demirtaş şunu söylüyor: Bu tipte yanlış para politikasının olduğu, TL'nin her gün erdiği, dolara bazlı gıda ürünlerinin, kıyafetin, demirin, çeliğin bu kadar arttığı bu ortamda siz asgari ücreti 10 bin de 50 bin de 100 bin de yapsanız sonuçta o asgari ücretli 10 yıl öncesine, 30 yıl öncesine göre daha mutsuz olur. Önemli olan nominal maaşların artması değil.

Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?

"HANİ FAİZ İNİNCE ENFLASYON DA İNİYORDU"

Böyle deyince de faiz lobisi diyorlar. Efendim faiz kötü bir şeydir. Ama faiz bir sonuçtur. Yağmurda nasıl çıkarsınız dışarı şemsiyeyle çıkarsınız. Her yağmur yağdığında insanlarda şemsiye vardır. Ama şemsiye taşıdığınız için yağmur yağmaz, yağmur yağdığı için şemsiye taşırsınız. Aynı şekilde faiz bir sebep değildir sonuçtur. Eğer bir ülkede faizler yüksekse o ülkedeki birtakım şeylerin yanlış yapıldığını göstermektedir. Siz Merkez Bankası'nda faizi indirdiniz, buyurun indirin. Hani faiz inince enflasyon iniyordu? Bir yıldır faiz indiriyoruz.

"ASGARİ ÜCRETİN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRÜRSÜNÜZ"

İnsanlar derler ki size, madem faiz enflasyonun sebebi, indirin kardeşim sıfıra o zaman. Hadi hodri meydan bakalım enflasyona ne oluyor. Yapmayın ya. Bu kadar akıldan bilimden uzaklaşırsanız eğer, asgari ücretin de alım gücünü düşürürsünüz efendim. Asgari ücretin artışı geçici olarak insanları rahatlatacaktır. Türkiye'deki gıda ürünlerinden tekstil ürünlerine, otomobil ürünlerinden elektronik eşyalara demirden çeliğine kadar dolarla. Hammadde dolarla. Siz iş gücünüzü ucuzlaştırarak Çin gibi olamazsınız. Mars'a adam gönderen adamlar roket gönderecek kadar akıllılar ama faizi indirince üretim patlaması olacağını anlamayacak kadar akılsızlar mı zannediyorsunuz? Bütün dünya akılsız bir tek biz mi akıllıyız?"

Özgür Demirtaş\'ın faiz yorumu sosyal medyada gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız?

Son Dakika Ekonomi Özgür Demirtaş'ın faiz yorumu sosyal medyada gündem oldu: Bütün dünya akılsız sadece biz mi akıllıyız? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Sadullah Nas: sen çok akıllısın profsun ya bir de americada kalmışsın bilmem kaç yıllllll 0 0 Yanıtla
  • Zafer Zengin: ekonomiyi boyle işin kitabını bilen adamlara vereceğine. ''birşey deniyoruz, olmazsa üzülürüm'' diyen adamlara veriyorlar 0 0 Yanıtla
  • recep serçe: izledim de Özgür konuştukça BASRİ YALÇIN çatır çatır çatlıyordu..... 0 0 Yanıtla
  • Emekli Tahminci: Zam az yapılır az verdi cok vermeye çalışılıyor verilirse ekonomik alim gucu kalmaz o zaman zam verneyin zaten acız,olneye ac kalmaya haziriz ekonomi duzelecekse,yo duzelmiyecek onlar oyunu baslattilar hayirlisi ile düzelecek, fransa,ve diger avrupa devletleri kan agliyor sesleri duyulmuyor yayga yapmiyor muhalefet bizdekinler satisa geciyor tellallik yapiyor 0 0 Yanıtla
  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement