Safran hem üreticinin hem de turizmcinin yüzünü güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Safran hem üreticinin hem de turizmcinin yüzünü güldürdü

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da yetiştirilen, boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak da adlandırılan safrandan bu yıl elde edilen verim üreticinin yüzünü güldürürken, hasat etkinliği kapsamında...

16.11.2021 11:05  Güncelleme: 11:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tarihi evleriyle ünlü Safranbolu'da yetiştirilen, boya, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak da adlandırılan safrandan bu yıl elde edilen verim üreticinin yüzünü güldürürken, hasat etkinliği kapsamında ilçeye gelen ziyaretçiler de turizmcileri sevindirdi.

Türkiye'deki çeşidi, diğer ülkelerde üretilene göre sertlik, renk ve aroma bakımından farklılık gösterdiği için 2014 yılında yapılan çalışmalar sonunda dünyada tescili sağlanarak "milli bitki" unvanı alan safran, adını verdiği tarihi ilçede 29 çiftçi tarafından 58 dekar alanda üretiliyor.

Ağustos ayında ekimine başlanan, ekim-kasım aylarında mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açarak 15-30 santimetre uzunluğuna ulaşan bitkilerin 80 bin çiçeğinden sadece yarım kilogram safran elde edilebiliyor.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, kilogramı 60 bin liradan alıcı bulduğu için "dünyanın en pahalı bitkisi" olarak da adından söz ettiren safrandan bu yıl 27 kilogram hasat yapıldı.

"Güzel bir hasat dönemi geçirildi"

Karabük Valisi Fuat Gürel, AA muhabirine, safranın yörenin en önemli bitkilerinden olduğunu söyledi. Safranın birçok köyde ekildiğini belirten Gürel, "Şu anda 8 köyde 29 üretici toplamda 58 dekar alanda üretim yapıyor. 27 kilogram hasat elde edildi. Bu rakam da geçmiş yıllara bakıldığında çiftçimizin yüzünü güldürdü." dedi.

Gürel, güzel bir hasat dönemi geçirildiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Bir taraftan tarım alanında ürün hasadı yapıldı, diğer taraftan da safran hasadı dönemlerinde neredeyse 1 ay boyunca bölgemize misafir akınına uğradı. Otellerimizin özellikle hafta sonları dolup taştığını ifade edebilirim. Bir taraftan çiftçimizin yüzü gülerken, diğer taraftan turizm sektöründe faaliyet gösteren insanların da yüzü güldü. Yeni bir sektör oluşmaya başladı. Türkiye'nin değişik yerlerinde de safran hasadı etkinlikleri yapılarak bölgenin turizmine katkıda bulunmaya başladı. Karabük yöresi de bu safran hasatlarından nasibini almaya başladı."

"Safran hasadı döneminde bölgemize yaklaşık 80-90 bin kişi ziyarete geldi"

Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde yaklaşık 27 dekar alanda safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz da 1 Ekim'de başladıkları safran hasadını tamamladıklarını dile getirdi.

Yılmaz, 20 kilogramın üzerinde ürün elde ettiklerini aktararak "Bu verimi bekliyorduk. Bizim için bu güzel bir şey, gurur verici. Safranın kilogram fiyatı 60 bin lira civarında." diye konuştu.

Hasadın ardından tarlayı bakıma alacaklarını anlatan Yılmaz, "Burası ziyarete açık. Safran tarlalarını görmeye yurt içinden ve yurt dışından misafirler geliyor. 45 günlük safran hasadı döneminde bölgemize yaklaşık 80-90 bin kişi ziyarete geldi. Turizmden ilgileneneler bu durumdan memnun. Oteller doluydu." ifadesini kullandı.

Safran hem üreticinin hem de turizmcinin yüzünü güldürdü
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Safran hem üreticinin hem de turizmcinin yüzünü güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement