Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, posta hizmeti verilebilmesi veya bunun için gerekli altyapının kurulup işletilebilmesine yönelik usul ve esasları düzenledi. Bugünden itibaren Türkiye genelinde posta hizmetlerinin kaliteli, sürekli, tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücretle, etkin, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde sunulmasını sağlamak amacıyla yetkilendirme yapılabilecek. Yetkilendirme, yetki belgesi verilmesi yoluyla yapılacak. Yetki belgelerinin süresi on beş yıl olacak.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Posta Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik, posta hizmeti verilebilmesi veya bunun için gerekli altyapının kurulup işletilebilmesine yönelik usul ve esasları düzenlemeyi amaçlıyor. Yönetmelik, posta hizmeti vermek veya bunun için gerekli altyapıyı kurup işletmek isteyen şirketlerin yetkilendirilmesine yönelik usul ve esasları kapsıyor.
Buna göre Türkiye genelinde posta hizmetlerinin kaliteli, sürekli, tüm kullanıcılar için karşılanabilir bir ücretle, etkin, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde sunulmasını sağlamak amacıyla yetkilendirme yapılabilecek. Posta hizmeti verilebilmesi veya bunun için gerekli altyapının kurulup işletilebilmesi için Kurum tarafından bu hususta yetkilendirilmiş olmak gerekecek. Yetkilendirme, yetki belgesi verilmesi yoluyla yapılacak. Yetkilendirmeyi müteakip, hizmet sağlayıcısı sıfatı kazanılacak. Hizmet sağlayıcısı, yetkilendirildiği coğrafi kapsamda posta hizmeti verebilir veya bunun için gerekli altyapıyı kurup işletebilecek. Yetki belgesi, sahipleri dışında kullanılamayacak.
-YETKİLENDİRME BAŞVURU ŞARTLARI-
Yetki belgesi almak için Kuruma başvuru yapan şirketlerde aranacak şartlar şöyle olacak:
"Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre anonim şirket, limited şirket veya sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket statüsünde olması.
-Şirketin tescil ve ilan olduğu Ticaret Sicil Gazetesi'nde yer alan şirket sözleşmesinde "posta hizmeti verilmesi veya bunun için gerekli altyapının kurulup işletilmesi' ifadesine yer verilmiş olması.
-Şirket paylarından en az yüzde onuna sahip gerçek kişi ortaklar ve tüzel kişiliği idare ve temsile yetkili kişilerin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu veya diğer kanunlar kapsamında taksirli suçlar hariç olmak üzere, maddi unsurları arasında nakil yer alan suçlar ile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, görevi kötüye kullanma, inancı kötüye kullanma, hileli iflas ve konkordato, kaçakçılık suçları, resmi ihale ve alım-satımlara fesat karıştırma, kara para aklama, vergi kaçakçılığı suçlarından veya bu suçlara iştirakten dolayı hüküm giymemiş olması.
-6102 sayılı Kanunun anonim şirketlerin sahip olması gereken asgari sermaye tutarlarına yönelik hükümleri saklı kalmak kaydıyla; ulusal düzeyde posta hizmeti sunmak isteyen şirketlerin asgari 250 bin TL sermayeye; il veya iller bazında posta hizmeti sunmak isteyen şirketlerin asgari 12 bin TL sermayeye sahip olması.
-Hizmet sağlayıcıların merkez birimi olması ve ayrıca ulusal düzeyde posta hizmeti sunmak isteyen şirketlerin, İçişleri Bakanlığı'nca belirlenmiş bulunan 7 coğrafi bölgede ve her bir bölgede en az 3 ilde olmak üzere asgari birer şube açmak veya acentelik vermek suretiyle örgütlenmelerini tamamlamış olmaları; il veya iller bazında posta hizmeti sunmak isteyen şirketlerin ise söz konusu il veya illerde asgari birer şube açmak veya acentelik vermek suretiyle örgütlenmelerini tamamlamış olmaları."
-YETKİ BELGESİ BAŞVURU SÜRECİ-
Yetki belgesi almak isteyen şirket; ilgili mevzuatta ve gerekli şartları karşılamak kaydıyla, "Yetki Belgesi Başvuru Formu"nu eksiksiz doldurarak form kapsamında istenilen bilgi ve belgelerle birlikte Kuruma başvuruda bulunacak. Yapılan başvurunun değerlendirilmesi neticesinde, ilgili mevzuatta ve gerekli şartları karşıladığı tespit edilen şirkete, yetkilendirme ücretini tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde "Yetki Belgesi Ücret Çizelgesine uygun olarak Bakanlık Merkez Muhasebe Birimine" yatırdığını gösterir dekontun aslını veya banka onaylı suretini Kuruma göndermesi gerektiği bildirilecek. Başvuru sahibi şirket tarafından gönderilen dekontun aslının veya banka onaylı suretinin, Kurum merkez evrakına giriş tarihini izleyen 30 gün içerisinde yetki belgesi düzenlenecek. Düzenlenen yetki belgesi ilgili hizmet sağlayıcısına verilecek. Hizmet sağlayıcısı, adına düzenlenen yetki belgesi üzerinde belirtilen tarih itibari ile yetkilendirilmiş sayılacak. Başvurunun değerlendirilmesi neticesinde; yetki belgesi başvurusu kapsamında istenilen bilgi ve belgelerde eksiklik veya uygunsuzluk tespit edilmesi halinde, tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde söz konusu eksikliklerin tamamlanması eya uygunsuzlukların giderilmesi gerektiği başvuru sahibi şirkete bildirilecek.
-YETKİ BELGESİNİN KAPSAMI VE ŞEKLİ-
Kurum, ilgili mevzuata uygun bir şekilde başvuruda bulunan ve bu başvurusu Kurum tarafından uygun görülen şirketlere talepleri doğrultusunda coğrafi kapsamı ulusal, il veya iller bazında olmak üzere yetki belgesi düzenleyecek. Birden fazla ilde yetkilendirilen hizmet sağlayıcılarına, yetkilendirildikleri her bir il için ayrı yetki belgesi düzenlenecek. Ulusal düzeyde yetkilendirilen hizmet sağlayıcılar, tüm yurt çapında; il düzeyinde yetkilendirilen hizmet sağlayıcılar, yetkilendirildikleri ilin sınırları içerisinde; birden fazla ilde yetkilendirilen hizmet sağlayıcılar, yetkilendirildikleri illerin sınırları içerisinde ve bu iller arasında posta hizmeti vermeye veya bunun için gerekli altyapıyı kurup işletmeye yetkili olacak. İl veya iller düzeyinde yetkilendirilen hizmet sağlayıcılar, teslim adresi yetkilendirildikleri ilin veya illerin dışında olan yurt içi posta gönderilerini kabul edemeyecek. Yetki belgesine; yetki belgesinin veriliş tarihi, geçerlilik süresinin bitiş tarihi, numarası, yetki belgesi sahibinin ticaret unvanı, merkez adresi, ticaret sicil numarası veya MERSİS numarası, yetki belgesinin coğrafi kapsamı ile Kurum tarafından gerekli görülebilecek bilgiler yazılacak.
-YETKİ BELGESİNİN ÜCRETİ VE ÜCRET ALINMASINI GEREKTİRMEYEN HALLER-
Kurum tarafından verilecek yetki belgeleri için uygulanacak ücretler de belirlendi. Buna göre ulusal yetki belgesi 100 bin TL, İstanbul'a yönelik yetki belgesi ücreti 20 bin TL, İstanbul dışındaki büşükşehir olan her bir il için 10 bin TL, büyükşehir olmayan her bir il için 5 bin TL olacak. Yetki belgesi ücretleri, her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacak. Kurul söz konusu oranı iki katına kadar artırarak veya yarısına kadar indirerek uygulamaya yetkili olacak. Yetki belgesi üzerinde yer alan bilgilerin değişmesi veya birleşme ve devralma ile tüzel kişilik yapısındaki diğer değişikliklerin gerçekleşmesi veya yetki belgesinin zayi olması gibi nedenlerle geçerliliği devam eden yetki belgesinin yeniden tanzim edilmesi halinde ilave bir ücret alınmayacak.
-YETKİ BELGESİNİN SÜRESİ-
Bu Yönetmelik kapsamında verilen yetki belgelerinin süresi on beş yıl olacak. Yetki belgesi, sahibinin başvurusu üzerine ve gerekli şartların sağlanması halinde, geçerlilik süresinin bitiş tarihinden başlamak üzere yenilenebilecek. Hizmet sağlayıcısı tarafından yetki belgesinin yenilenmesine ilişkin başvuru, yürürlükteki yetki belgesinin geçerlilik süresinin bitiş tarihinden en geç 90 gün ve en erken 180 gün öncesinde Kuruma yazılı olarak yapılacak.
-YETKİ BELGESİNİN COĞRAFİ KAPSAMININ DEĞİŞTİRİLMESİ-
Hizmet sağlayıcısı, yetkilendirildiği coğrafi kapsamın değiştirilmesi için Kuruma başvuruda bulunabilecek. Kurum bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirleyebilecek. Yetki belgesi, gerekli şartları taşıması halinde bir şirkete veya başka bir hizmet sağlayıcısına Kurum onayı ile devredilebilecek. Hizmet sağlayıcısı, kullanıcılarına karşı yükümlülüklerini ifa ettiğini beyan etmek suretiyle yetki belgesinin iptal edilmesi için Kuruma yazılı olarak veya kayıtlı elektronik posta yoluyla başvuruda bulunabilecek. Bu beyanın yanı sıra, Kurum tarafından gerekli görülmesi halinde hizmet sağlayıcısından ilave bilgi ve belge istenebilecek veya yerinde tespit yapılabilecek.
-İDARİ ÜCRET ÖDENECEK-
Hizmet sağlayıcısı Kurum'a idari ücret ödeyecek. Buna göre hizmet sağlayıcısı, her yıl bir önceki yıla ait net satışlarının on binde 35'i tutarında idari ücret ödeyecek. Kurum; bu oranı azaltmaya veya binde 5'i geçmemek üzere artırmaya yetkili olacak. Bu ücrete esas olan matrah, hizmet sağlayıcısının yetkili olduğu döneme ait net satışları olacak. Hizmet sağlayıcısı, idari ücretin ödenmesine esas döneme ait gelir tablosu ile Kurum tarafından istenen diğer onaylı mali tabloları en geç her yılın Mayıs ayının son gününe kadar Kuruma göndermekle yükümlü olacak. İdari ücret, aksi Kurum tarafından belirlenmedikçe, yetkilendirmenin yapıldığı yılı takip eden her yılın Haziran ayının son gününe kadar Kurumun banka hesabına veya veznesine yatırılacak. Hizmet sağlayıcısı, idari ücretin ödenmesine esas döneme ait gelir tablosunu Mayıs ayının sonuna kadar Kuruma göndermemesi halinde, Maliye Bakanlığı'ndan elde edilecek gelir tablosundaki net satışlar başlığı altında belirtilen tutar üzerinden idari ücret ödeyecek.
-POSTA YOLUYLA GÖNDERİLMESİ VE KABULÜ YASAK MADDELER-
Hizmet sağlayıcılar tarafından kabulü ve gönderilmesi yasaklanan maddeler şöyle olacak:
"Tabiatları ve mahiyetleri veya ambalajları dolayısıyla kişileri tehlikeye düşürebilecek, posta gönderilerine zarar verebilecek, parlayıp alevlenebilecek veya patlayabilecek tehlikeli maddeler ile benzeri maddeler.Bozulabilecek biyolojik maddeler ve radyoaktif maddeler. Tıbbi veya bilimsel bir amaçla gönderilen ve göndericilerin buna izinli oldukları resmi belgelerle belirtilen uyuşturucu maddeler hariç afyon, morfin, kokain ve esrar gibi uyuşturucu maddeler. Arı, ipek böceği, sülük gibi ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca gönderilmesine yazılı izin verilenler haricindeki canlı hayvanlar. Kurutulmuş veya başka suretle muhafazası sağlanmış olanlar dışındaki cansız hayvanlar. Üzerinde genel ahlak kurallarına aykırı veya güvenliği bozucu ve bir suç işlenmesini teşvik edici işaret, resim ve yazılar taşıyan posta gönderileri. İlgili mevzuat ile alınması, satılması, taşınması veya elden ele geçmesi yasak edilen her türlü madde."
-HİZMET SUNUMUNUN ENGELLENMESİ-
Kurum, milli güvenlik, kamu düzeni ve genel sağlık gereklerinden kaynaklanan sebeplerin tespiti hâlinde, şirketlerin posta sektöründe faaliyete geçmelerini veya posta hizmeti sağlamalarını engelleyebilecek.
-YETKİSİZ HİZMET SUNUMU-
Kurum tarafından yetkilendirilmeksizin posta hizmeti verenlerin tesisleri, Kurumun talebi üzerine o yer mülki amirince kapatılarak faaliyetlerine son verilecek.
Hizmet sağlayıcısının faaliyetlerinin ilgili mevzuata veya yetkilendirme şartlarına aykırı olması durumunda, hizmet sağlayıcısına Kurum tarafından idari yaptırımlar uygulanacak.
-"HİZMET SAĞLAYICILARININ KURUM İNTERNET SİTESİNDE YAYIMLANMASI"-
Kurum, hizmet sağlayıcılarının gerekli bilgilerini içeren listeyi üçüncü kişilerin bilgilendirilmesi amacıyla resmi internet sitesinde güncel olarak yayımlayacak. Ancak bu yayımlama, yetki belgesi hükmünü taşımamakta olup; herhangi bir ihtilafın doğması halinde Kurum kayıtlarındaki resmi belgeler esas alınacak.
-YETKİLENDİRMEDE GEÇİŞ SÜRECİ-
Bugüne kadar, bu Yönetmelik kapsamındaki hizmetleri sunmakta olanlar, verilen şartları karşılamak kaydıyla 90 gün içerisinde yetki belgesi almak üzere Kuruma başvuruda bulunacak. Yetki belgesi almak için belirlenen şartları karşılamaksızın yetki belgesi alanlar, 1 yıl içerisinde söz konusu hükmün gereğini yerine getirecek. Yönetmelik bugün itibarıyla yürürlüğe girdi.
Son Dakika › Ekonomi › Şirketler Posta Hizmeti Verecek: Yetkilendirme 15 Yıllığına Yapılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?