Son dakika haberleri... Merkez Av Komisyonu ile il ve ilçe komisyonları daha bilim odaklı yapıya kavuşacak - Son Dakika
Ekonomi

Son dakika haberleri... Merkez Av Komisyonu ile il ve ilçe komisyonları daha bilim odaklı yapıya kavuşacak

Son dakika haberleri... Merkez Av Komisyonu ile il ve ilçe komisyonları daha bilim odaklı yapıya kavuşacak

Son dakika haberler: Merkezi Av Komisyonunda görevli üye sayısı 21'den 25'e yükseltilirken bu komisyonların daha bilimsel faaliyetlerde bulunabilmesi için bilim insanı sayısı artırıldı.

09.04.2021 12:55  Güncelleme: 13:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Merkezi Av Komisyonunda görevli üye sayısı 21'den 25'e yükseltilirken bu komisyonların daha bilimsel faaliyetlerde bulunabilmesi için bilim insanı sayısı artırıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan "Merkez Av Komisyonu, İl ve İlçe Av Komisyonlarının Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle, avcılığın düzenlenmesi, av ve yaban hayatının korunması ve geliştirilmesi hususlarında karar alacak Merkez Av Komisyonu ile il ve ilçe av komisyonlarının görev, yetki ve sorumlulukları, üyelerinin belirlenmesi, çalışma usulleri, kararların alınması, kararlarının yayın ve yayım esasları belirlendi. Buna göre, il av komisyonu, valinin veya görevlendireceği vali yardımcısının başkanlığında, bölge merkezlerinde tarım ve orman bölge müdürü, diğer illerde ise ildeki şube müdürü, Orman Genel Müdürlüğünün ilde bulunan kuruluşunu en üst düzeyde temsil eden birim amiri ve il tarım orman müdürü olmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığından 3, milli eğitim müdürlüğü, gençlik ve spor il müdürlüğü, jandarma teşkilatı ve gönüllü kuruluşları temsilen birer, mahalli avcı kuruluşlarından 3 üye olmak üzere toplam 11 üyeden oluşacak.

Merkez Av Komisyonunun kuruluşunda ise merkezde, Tarım ve Orman Bakanı veya bakan yardımcısının başkanlığında, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden 3, Bakanlığın diğer birimlerinden bir bitki uzmanı ve bir veteriner olmak üzere 2, Jandarma Genel Komutanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünden birer, yükseköğretim kurumlarının orman fakültelerinden bir, biyoloji bölümlerinden bir olmak üzere iki bilim insanı, doğa koruma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarını temsilen 4, dokuz coğrafi bölge esas alınarak belirlenecek avcı kuruluşlarından 9, özel avlak veya örnek avlak temsilcisi bir olmak üzere toplam 25 üye görev yapacak.

Öğretim görevlisi ve gönüllülere yönelik düzenleme

Merkez Av Komisyonunda görev almak isteyen üniversitelerin orman fakülteleri ve biyoloji bölümlerinde görev yapan öğretim üyesi/görevlisi bilim insanları her yıl mart sonuna kadar Tarım ve Orman Bakanlığına bireysel başvuru yapabilecek.

Komisyonunda görev yapacak iki asil, iki yedek bilim insanı üye, başvuru yapanlar arasından Bakanlıkça oluşturulan değerlendirme komisyonu tarafından seçilecek.

Doğa koruma alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarından komisyona katılmak isteyen dernek başkanı ve/veya dernekçe belirlenen bir üye, Merkez Av Komisyonu toplantısına katılmak üzere her yıl mart sonuna kadar Bakanlığa doğrudan başvurabilecek.

Bakanlıkça oluşturulan değerlendirme komisyonu, Merkez Av Komisyonu toplantısına katılacak 4 asil, 4 yedek üyeyi seçecek. Komisyon toplantısına Tarım ve Orman Bakanı veya görevlendireceği bakan yardımcısı başkanlık edecek. Komisyon, yılda en az bir kez ve en geç mayıs sonuna kadar, üye sayısının salt çoğunluğuyla toplanacak.

Bölgesel avcı ve üye seçimi

Bölgesel avcı üyelerin belirlenmesine ilişkin sekretarya işlemleri bölge müdürlüğü tarafından yapılacak. Bölge müdürlüğü merkezlerinde yapılacak toplantıya bölge müdürü veya yardımcısı başkanlık edecek. Bölge müdürlüklerinin merkezleri Marmara Bölgesi'nde İstanbul, Batı Karadeniz Bölgesi'nde Sinop, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Ege Bölgesi'nde Manisa, Batı Akdeniz Bölgesi'nde Burdur, Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Adana, İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Doğu Anadolu Bölgesi'nde Erzurum ve Güney-Doğu Anadolu Bölgesi'nde Malatya olarak güncellendi.

Korunacak av hayvanlarının belirlenmesi

Avlanmasına izin verilecek hayvanlara ilişkin ise avlanma sürelerinin başlama ve bitiş tarihleri ile avlanma günlerinin ve zamanının tespitinde, il veya ilçelerde veya üniversitelerde yapılmış, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğe intikal ettirilen varsa bilimsel veriler ve araştırmalar da göz önünde bulundurulacak.

Merkez Av Komisyonu, yasaklanması istenen devlet ve genel avlaklarla ilgili teklifleri gerekçeleriyle birlikte değerlendirerek bir av yılı ava açabilecek veya kapatabilecek.

Komisyon, av ve yaban hayvanlarının sürdürülebilirliği için gerekli görmesi durumunda, il av komisyonunun teklifi doğrultusunda yaban hayvanı popülasyonlarının olumsuz hava koşulları ve aşırı avlanma nedeniyle azaldığı devlet ve genel avlaklarında gerekçelerini belirterek üst üste iki av yılı ve orman yangını nedeniyle yaban hayvanı popülasyonunun azaldığı devlet ve genel avlaklarında ise doğal yaşam dengesinin yeniden kurulduğu bilimsel olarak tespit edilinceye kadar yasaklayabilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Son dakika haberleri... Merkez Av Komisyonu ile il ve ilçe komisyonları daha bilim odaklı yapıya kavuşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı
    12:45 Zonguldak'ta Ruhsatsız Maden Ocakları Kapatıldı

    Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde ruhsatsız olarak faaliyet gösteren 4 maden ocağı, yapılan çalışmalar sonucunda kapatıldı. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, ocaklarda el arabası, kürek ve 40 metre ray ele geçirildi. Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edilen ocaklar, Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edilen malzemelerle birlikte orman sınırları içerisinde yer alıyordu.

  • Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek
    12:44 Van'ın değişmeyen damak tadı: Çörek

    Van'da 1939 yılından itibaren üretilen ve dört mevsim tüketilen çörek, Ramazan ayında da vazgeçilmezler arasında yerini aldı. Küçük Yıldız isimli iş yerinde üretilen çöreği almak isteyen vatandaşlar ise uzun kuyruklar oluşturdu. Van çöreği, tereyağı, süt, sıvı yağ, şeker, maya, tuz ve unun karıştırılmasıyla yapılan bir lezzet olarak biliniyor. Küçük Yıldız çöreği, kalitesi ve tarihiyle Van kahvaltısının vazgeçilmezi haline gelmiştir.

  • TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı
    12:27 TÜİK verilerine göre Türkiye'nin dış ticaret rakamları açıklandı

    TÜİK tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'nin Şubat ayı ihracatı yüzde 13,6 artışla 21 milyar 82 bin dolar olarak gerçekleşti. İthalat ise yüzde 9,2 azalarak 27 milyar 853 milyon dolar oldu. Kayseri'nin ihracatı ise yüzde 18 artış gösterdi.

  • Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi
    12:25 Zonguldak'ta ruhsatsız işletilen 4 maden ocağı imha edildi

    Zonguldak İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan operasyonda, Kilimli ilçesinde ruhsatsız işletilen dört maden ocağı tespit edildi. Ocalarda ele geçirilen eşyalar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ekipleri tarafından imha edildi ve Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı
    12:23 Kayseri Ticaret Odası Başkanı: Şubat Ayında İhracat Yüzde 17.67 Arttı

    Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.67 artışla 314 milyon 61 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı. Gülsoy, ihracatçı üyeleri ve ekiplerini kutlayarak destek çağrısında bulundu.

  • Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı
    12:23 Ankara'daki Barajların Doluluk Oranı Açıklandı

    Ankara'da bulunan barajların toplam doluluk oranı yüzde 47,79, aktif doluluk oranı ise yüzde 40,72 olarak ölçüldü. Barajlardaki su miktarı ve tüketim göz önünde bulundurulduğunda yakın dönemde su sıkıntısı beklenmiyor.

  • KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar
    12:18 KKTC'de yabancılara mülk satışı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili açıklamalar

    KKTC'nin ana muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ülkenin ekonomik ve güvenlik sorunlarına dikkat çekerek, yabancılara mülk satışının artması ve nüfus yapısının değişmesi konularında endişelerini dile getirdi.

  • Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi
    12:02 Turkcell, Kincentric Best Employers 2024 programında 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi

    Turkcell, Kincentric'in uyguladığı Best Employers programında bir kez daha 'Türkiye'nin En İyi İş Yeri' seçildi. Şirket, çalışan bağlılığı, çeviklik, bağlı kılan liderlik ve yetenek kriterlerine göre değerlendiriliyor. Turkcell İnsan ve İş Destekten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkan Durdu, çalışan memnuniyetinde çıtayı her zaman daha yükseğe koyduklarını belirterek, Türkiye'nin dijitalin yüzyılı yapma yolculuğuna devam edeceklerini söyledi.

  • DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak
    12:01 DSİ, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli'de tarım arazilerini sulamaya kavuşturacak

    Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, İvriz Sağ Sahil Sulama Projesi ile Ereğli ilçesinde 247 bin 500 dekar tarım arazisinin borulu şebeke sulamaya kavuşacağını bildirdi. Proje sayesinde yaklaşık 25 bin kişiye istihdam olanağı ile yıllık 635 milyon lira gelir artışı sağlanacak.

  • ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır
    11:56 ATO Başkanı Gürsel Baran: İş dünyası enflasyonla mücadeleye hazır

    Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti. Baran, enflasyonun işletmelerin gelir-gider dengesini bozduğunu belirtirken, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4,5 büyüdüğünü ve enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandıklarını söyledi.


Advertisement