Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılı siyasi ortamın bölge ihracatındaki tempoyu aşağı çektiğini belirterek, "Şayet Ortadoğu kaynaklı riskler olmasaydı, ihracatımız bu yıl Orta Vadeli Program'ın (OVP) eski hedefi olan 166,5 milyar doları rahatlıkla aşacaktı" dedi.
Büyükekşi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli'nin katılımıyla gerçekleştirilen "TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin ihracatının 2001 krizinden sonra çok güçlü bir artış trendine girdiğini ifade etti.
Türkiye'nin ihracatının 2001'de 31 milyar dolarken, 2013'te 152 milyar dolara çıktığına dikkati çeken Büyükekşi, bu yıl sonunda 160 milyar doları hedeflediklerini kaydetti.
Büyükekşi, 12 yılda 4 kattan fazla ihracat artışı yakaladıklarını, bu artışta, ülkedeki siyasi ve ekonomik istikrarın büyük önemi bulunduğunu belirterek, 2014 yılında tüm jeopolitik zorluklara ve dünya ekonomilerinde yaşanan dalgalanmalara rağmen ihracatın yükselmeye devam ettiğini söyledi.
İhracatın yılın 10 aylık döneminde yüzde 5,6 artışla 131,1 milyar dolara yükseldiğini aktaran Büyükekşi, "İlk 10 ayda AB'ye ve Kuzey Amerika'ya ihracatımız yüzde 12, Ortadoğu'ya ise yüzde 6,5 artış gösterdi. Ortadoğu'da yaşanan sıkıntılı siyasi ortam, bölgeye ihracat tempomuzu aşağıya çekti, Almanya ve İngiltere'ye yüzde 15, İtalya'ya yüzde 9, Fransa'ya yüzde 4 ihracat artışı yakaladık. Fakat en büyük ikinci pazarımız Irak'a ihracatımız yüzde 8 geriledi. Şayet Ortadoğu kaynaklı riskler olmasaydı, ihracatımız bu yıl OVP'nin eski hedefi 166,5 milyar doları rahatlıkla aşacaktı. Temennimiz, yakın coğrafyamızda yaşanan siyasi kargaşanın sona ermesi, akan kan ve gözyaşının bir an önce durması. Bu gelişmelerle ihracatçılarımızın önümüzdeki dönemde çok daha yüksek bir ihracat temposu yakalayacaklarına inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Büyükekşi, 500 milyar dolarlık 2023 ihracat hedefine ulaşmak için kapsamlı çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, bu anlamda uzun vadeli hedeflere ihracatın katma değerini artırarak ulaşacaklarına inandıklarını, bunun yolunun da inovasyon, Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem vermekten geçtiğini dile getirdi.
Yüksek katma değerli ihracatın bu 4 önemli bileşenine yönelik önemli çalışmalar yaptıklarını anlatan Büyükekşi, 4-6 Aralık'ta İstanbul'da düzenleyecekleri "Türkiye İnovasyon Haftası 2014" etkinliğinde bir ilke daha imza attıklarını, Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG projesi kapsamında 5 farklı kategoride "en inovatif şirketleri" ödüllendireceklerini söyledi.
Büyükekşi, diğer taraftan Türkiye'nin marka gücünü tüm dünyaya daha iyi duyurmak için "Discover the Potential" slogan ve logosunu tanıttıklarını, buna ilişkin tanıtım filminin dün Brezilya-Türkiye maçı kapsamında 102 ülkede 2 milyar insana izlettirildiğini dile getirerek, "Tüm bu çalışmalarla, ülkemizi başta 2023 olmak üzere uzun vadeli vizyoner hedeflere hep birlikte taşıyacağımıza yürekten inanıyoruz" diye konuştu.
- "Gümrüklerde son yıllarda büyük bir değişim yaşandı"
Mehmet Büyükekşi, gümrüklerde son yıllarda büyük bir değişim yaşandığına işaret ederek, bunun sonucunda gümrük işlemlerinin hız kazandığını dile getirdi.
Geçen yıl ihracat beyannameleri işlemlerinin yüzde 78'inin ilk yarım saatte, yüzde 94'ünün ise ilk dört saatte sonuçlandırılırken, 2014'ün ekim ayında bu oranların ilk yarım saatte yüzde 82, ilk dört saatte ise yüzde 95'e ulaştığını aktaran Büyükekşi, "Şüphesiz gümrükler, ihracatçılarımızın en önemli paydaşlarından. Dolayısıyla ihracatçılarımızın gümrüklerle olan ilişkilerini en üst düzeye taşımak, gümrüklerde yaşadığımız sıkıntıları ortadan kaldırmak oldukça önemli. Bu bağlamda 2023 İhracat Stratejisi'nde Gümrük ve Ticaret Bakanlığımızın sorumluluğunda bazı eylem maddeleri bulunuyor. Temennimiz bu eylem maddelerinin en kısa sürede hayata geçirilmesi" şeklinde konuştu.
Büyükekşi, ihracatçıların gümrüklerle ilgili yaşadığı sorunlara da değinerek, şöyle devam etti:
"Öncelikli olarak ihracatçı gümrüklerde geçişin seri bir şekilde yapılmasını talep ediyor. Neden? Çünkü hız bize maliyet avantajı sağlayacak. İkinci olarak gümrük mevzuatının sadeleştirilerek, ticarette meydana gelen gelişmelere uygun pratik ve çözümcü bir Gümrük Mevzuatının oluşturulması öncelikli gündemimiz arasında yer alıyor. Firmaların, gümrükleme maliyetlerini azaltabilmeleri için ücretlendirme sisteminin yeniden rekabetçi yapıya kavuşturulması gümrüklerle ilgili bir diğer önemli husus. Diğer taraftan gümrüklerde resmi ve dini bayram tatillerinde görevli bulunamaması nedeniyle sevkiyatlarda ve ihracat yapılacak ülkedeki ihracatçı firmalarla sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle gümrüklerde dini ve resmi tatiller dahil 7 gün 24 saat çalışma sistemine geçilmesinin oldukça faydalı olacağına inanıyoruz.
Bazı ihracatçı birliklerimiz Gümrük Müdürlükleri'nde fazla mesai ücretinin mükellef olan ihracatçı firmalardan talep edilmemesinin sağlanması konusunda da hassasiyetlerini ifade ediyor. Diğer taraftan Gümrükte mevcut olan iade eşya istatistiklerinin sektörel bazda temin edilmesi ve sektörlerle paylaşılmasını önemli buluyoruz."
TİM Başkanı Büyükekşi, birçok sektörden gümrüklerde yaşadıkları spesifik sorunlara ilişkin şikayet aldıklarını aktararak, bazı uygulamaların sektörlerin yapısıyla uyumlu olmadığı için sorun oluştuğunu ve çözüm talep ettiklerini dile getirdi.
Geçen günlerde TİM ve İhracatçı Birlikleri kanununa ek bir madde konulduğuna değinen Büyükekşi, yapılan değişik sonrasında gerekli altyapı hazırlık çalışmalarına başladıklarını ve ilgili mevzuat taramasını tamamladıklarını ifade etti.
Mehmet Büyükekşi, yaptıkları çalışmalarda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile mutabakat sağlanması gerektiği hususunun ön plana çıktığını vurgulayarak, ana hedeflerinin değişikliğe konu olan belgeleri elektronik ortamda onaylamak olduğunu, ancak gerekli altyapı kurulana kadar onaylama işlemlerinin manuel olarak yapılmasını uygun gördüklerini sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Tim Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı' - Son Dakika
Sizin düşünceleriniz neler ?