Türk-Japon İş Konseyi 20. Ortak Toplantısı - Son Dakika
Ekonomi

Türk-Japon İş Konseyi 20. Ortak Toplantısı

"Müzakerelere, bugünse bugün, en geç yarın mutlaka başlamamız gerekiyor" dedi.

03.05.2013 11:34

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Japonya arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine ilişkin,

"Müzakerelere, bugünse bugün, en geç yarın mutlaka başlamamız gerekiyor" dedi.

Çağlayan, Türk-Japon İş Konseyi 20. Ortak Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Japonya Başbakanı Şhinzo Abe'nin ziyaretinin iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin yanı sıra karşılıklı yatırım ve 3. ülkelerde işbirliği fırsatları konusuna da katkı yapmasını diledi.

Japonya'nın dünyanın 3. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Çağlayan,

"Türkiye, Asya'nın en batısında, Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan dünyanın en büyük ekonomisi; adeta dünyada son 4 yıldaki ekonomik krize meydan okuyan bir ülke" dedi.

İki ülke arasında geçen yıl gerçekleşen 3,9 milyar dolarlık dış ticaret hacminin ülkelerin gerçek potansiyelini yansıtmadığına işaret eden Çağlayan, tarihi dostluğa karşın ekonomik ilişkiler açısından Türkiye aleyhine çok dengesiz bir yapı bulunduğunu dile getirdi.

Çağlayan, geçen yıl Türkiye'nin Japonya'ya 332 milyon dolarlık ihracatına karşılık, Japonya'nın Türkiye'ye ihracatının 3,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ifade ederek, "800 milyar dolara yaklaşan Japonya'nın ithalatında 332 milyon doların bir şey ifade etmediğini belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Kendisinin de iş dünyasından gelen biri olduğunu anımsatan Çağlayan,

"Meseleye iki ülkenin birbirine ihracat yapması olarak bakmıyorum. Burada asıl olan karşılıklı yatırımların artırılması, daha da önemlisi 3. ülkelerde Türk ve Japon iş dünyasının güçlerini değerlendirmesidir" diye konuştu.

Türkiye'nin önemli bir coğrafi konumda bulunduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'den 4 saatlik uçuş mesafesinde 56 ülkeye ulaşılabildiğini kaydetti.

Uluslararası yabancı yatırım alma konusunda Türkiye'de son yıllarda önemli gelişmeler yaşadığına dikkati çeken Çağlayan, 1923-2002 yılları arasında Türkiye'ye 14,6 milyar dolar doğrudan yatırım geldiğini, son 10 yılda gelen doğrudan yatırımın ise bu tutarın 8,5 katı olduğunu belirtti.

"Türkiye'ye gelen sermaye bizim kaşımıza, gözümüze değil siyasi, ekonomik istikrara geliyor" diyen Çağlayan, buna karşın Japon şirketlerinin, Türkiye'deki yatırım avantajlarından yeterince faydalanamadığını söyledi.

-"STA müzakereleri başlamalı-"

Abe'nin para politikası konusunda göreve gelir gelmez verdiği demeçleri hayranlıkla izlediğini kaydeden Çağlayan, "Aynı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan gibi siz de istihdamın olması, işsizliğin azalması için mutlaka gaza basılması gerektiğini, bu anlamda ülkenin durgunluktan önemli bir büyümeye geçmesi gerektiğini vurguladınız" ifadesini kullandı.

Çağlayan, Türkiye'nin son 10 yılda ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü ve geçen yıl dünyanın en fazla ihracat yapan 2. ülkesi olduğunu da hatırlattı.

Teşvik sistemine değinen Çağlayan, sistemin Japon iş dünyasına çok önemli fırsatlar sunduğunu dile getirdi.

Japon firmaların teşvik sistemini en iyi şekilde değerlendireceğini umduğunu ifade eden Çağlayan, şunları söyledi:

"Türkiye-Japonya STA çalışma grubunun çalışmalarını fazlasıyla önemsediğimizi, müzakerelere bugünse bugün, en geç yarın mutlaka başlamamız gerektiğini ifade etmek istiyorum. Türkiye 19 ülke ile STA yaptı. AB ile 18 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yaparak ümitlerimizi sıfırladık. Türkiye Uzakdoğu'da Güney Kore ile STA imzaladı, 2-3 gün önce yürürlüğe girdi. Güney Kore'nin Japonya'ya karşı daha avantajlı bir konuma geldiğini belirtmek istiyorum."

-Hisarcıklıoğlu'nun konuşması-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da TOBB ve DEİK olarak Türkiye ve Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere ve dostluğa çok önem verdiklerini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve Japonya'nın, Asya'nın iki ucunu tutan iki güçlü sütun gibi olduğunu belirterek, "Ülkeler arası ekonomik ilişkiler güçlenirse sadece Asya da değil, Atlantik'ten Pasifik'e kadar olan coğrafyada en aktif, en dinamik yatırım ve ticaret gücü oluşabilir" diye konuştu.

Japon yatırımlarının Türkiye'ye gelmesini önemsediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, buna engel olan sorunların üzerine gitmeye hazır olduklarını belirtti.

Hisarcıklıoğlu'nun Japon mevkidaşı Keidanren Başkanı Hiromasa Yonekura da Japonya'nın büyüme stratejisinin önemli unsurlarından birinin ekonomik ortaklıkların güçlendirilmesi olduğunu söyledi.

Yonekura, Türkiye ile Japonya arasındaki ekonomik ortaklık anlaşmasına ilişkin müzakerelerin en kısa sürede başlayacağını dile getirdi. - ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türk-Japon İş Konseyi 20. Ortak Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement