Türkiye Doğu Afrika Ticaret Köprüsü - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Doğu Afrika Ticaret Köprüsü

Türkiye Doğu Afrika Ticaret Köprüsü

TUSKON Yönetim Kurulu Başkanı Meral: "Türkiye'deki kaynakların, üretimi ve sanayi kapasitesinin Afrika'ya taşınmasını şiddetle destekliyoruz"

11.02.2014 13:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Yönetim Kurulu Başkanı Rızanur Meral, "Türkiye'deki kaynakların, üretimin ve sanayi kapasitesinin Afrika'ya taşınmasını şiddetle destekliyoruz" dedi.

Meral, TUSKON ile Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) işbirliğinde bir otelde düzenlenen "Türkiye Doğu Afrika Ticaret Köprüsü" programının açılışında yaptığı konuşmada, Doğu Afrika'dan 11 ülkeden temsilcilerin Gaziantep'e gelmesinden gurur duyduklarını belirtti.

Gaziantep'in İpek Yolu üzerinde çok çarpıcı bir ticaret potansiyeline sahip olduğunu, iş adamları ve sanayicilerin büyük başarı hikayeleri yazdıklarını ifade eden Meral, bu amaçla Doğu Afrika'ya ticaret köprüsü kurma girişimlerini bu kentte başlattıklarını anımsattı.

Meral, yüzde 6 büyümeye sahip Afrika'ya bu yönüyle ilgi duyduklarını belirti.

Türkiye'nin 150 milyar dolarlık ihracatının yarısını Avrupa'ya gerçekleştirildiğine dikkat çeken Meral, "Avrupalı tüketici çok seçicidir. İyi, kaliteli ve çok uygun fiyatı tercih ederler. Bu ihraç mallarının çoğu da Gaziantep'te üretilmektedir" dedi.

Afrika'nın Türk yatırımcılar için uygun bir bölge olduğunu ifade eden Meral, şunları kaydetti:

"Misafirperverlikleri harikadır. Türk yatırımcılar için büyük destek sunmaktadır. Gerçekten güvenli bir kıtadır. İnsan haklarına saygılı düzenli bir kıtadır. Yatırımcılar gerçekten güvenli bir noktadadır. Türkiye'deki kaynakların, üretimin ve sanayi kapasitesinin Afrika'ya taşınmasını şiddetle destekliyoruz."

Afrikalıların yeni bir sömürgecilik istemediklerine vurgulayan Meral, "Sahip olduğumuz her şeyi Afrika'daki kardeşlerimizle paylaşacağız"  diye konuştu.

Türk turistlere Afrika daveti

Kenya'nın Ankara Büyükelçi Vekili Lindsay Kiptiness de Afrika'nın yıllardır batı ile yaptığı ticaretin tek yönlü olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Afrika'ya yönelebileceğini belirten Kiptiness, "Bir daha sömürgecilik oluşmamalı. İşbirliklerinin Türk ve Afrika insanlarına faydalı olmasını istiyoruz. Birlikte yapalım. Türk işadamlarını Afrika'ya bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Doğu Afrika'nın sahip olduğu doğal kaynaklara dikkat çeken Kiptiness, bölgenin zengin petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla öne çıkabilecek potansiyeli olduğunu bildirdi.

Afrika kıtasının muhteşem güzelliklere ev sahipliğini yaptığını belirten Kiptiness, "Bölgedeki bazı ülkelerle ortak vize anlaşmamız var. Bir vizeyle birkaç ülkeye gidebiliyorsunuz. Bu yönde Türk turistleri Afrika'nın muhteşem doğal güzelliklerini görmeye davet ediyorum. Özelikle balayı için Afrika isabetli bir tercih" şeklinde konuştu.

GÜNSİAF Başkanı Kasım Fincan ise bu programlarla dünya ile Anadolu'nun temasa geçtiğini söyledi.

Bölgeden 178 ülkeye bir çok alanda ihracat yapıldığını anlatan Fincan, Afrikalı iş adamlarının kaliteli ürünleri çok ucuz fiyata bölgelerinden temin edebileceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Türk firmaları tarafından ürünlerin tanıtımına yönelik hazırlanan standlar açıldı. Standı gezen Afrikalı iş adamları Türk yatırımcılar ile ikili görüşmeler yaptı.

Programa Burundi, Cibuti, Etiyopya, Eritre, Kongo, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Kenya, Ruanda, Somali, Tanzanya, Uganda olmak üzere 11 ülkeden 107 firmadan 127 Afrikalı iş adamı katıldı.

Etkinlikte ayrıca 30 Türk firması tarafından stant açtı. - Gaziantep

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Doğu Afrika Ticaret Köprüsü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement