Anadolu Aslanları ve İş Adamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, bu kadar çılgınlığın ve krizin üst üste yaşandığı bir dönemde, bölgesinde adeta bütün dünyanın birbirine girdiği bir coğrafyada ve ateşin önemli bir kısmının kendi sınırları içine düştüğü bir ülke yüzde 4 büyüme gösteriyorsa, bunun çok ümit verici bir durum anlamına geldiğini bildirdi.
İş dünyası temsilcileri yaptıkları açıklamada 2015 yılı büyüme rakamlarını değerlendirdi.
Dünyanın ciddi anlamda sıkıntılı bir süreçte bulunduğunu, küresel anlamda içine girilmiş olan ekonomik girdaptan henüz çıkılamadığını aktaran Koca, gelişmiş ülkeler krizi olarak başlayan 2008 sürecinin giderek gelişmekte olan ülkelere de sirayet ettiğini ve tüm dünyayı etkileyen bir hüviyete büründüğünü dile getirdi.
Bu süreçte özellikle Çin'in büyük büyüme oranları ile dikkat çekmeye devam ettiğini, ülkenin son üç çeyrektir eski ivmesini kaybettiğini, tüm dünya için endişe kaynağı olan bu gelişmenin başta ABD olmak üzere tüm pazarlar için sıkıntı kaynağı olduğunu ifade etti.
Ekonomik durağanlıktan çıkmak için blokların ve büyük güçlerin değişik denemeler yaptığını ve halen denemeye devam ettiğine dikkati çeken Koca, "ABD de Fed tarafından uygulanan parasal genişleme politikası ülke için nispi canlanmaya sebep olurken, dünyanın aynı oranında hareketlenememesi dolayısıyla kalıcı bir etki oluşturamadı. Bu yüzden faizlerle ilgili yükseltme kararı veremediler" ifadelerini kullandı.
Koca, AB'nin parasal genişleme politikasına geç geçtiğine ve beklenen etkiyi oluşturamadığına işaret ederek, şunları kaydetti:
"Halen AB bünyesinde ciddi bir ekonomik hareketlilik ve yüksek büyüme sağlanamadı. Bu süreçler itibarıyla Japonya negatif faiz uygulamasına geçme kararı aldı ancak yine yeterli bir hareket ortaya çıkamadı. Hindistan en az oynaklıkla yoluna devam ederken Rusya, Brezilya ve Venezuela gibi ülkeler önemli bir petrol krizi ile karşı karşıya kaldılar. Tüm bu girdap içerisinde çok ciddi siyasal sorunlar ve terör belasıyla uğraşan Türkiye, her şeye rağmen 2015 yılını son derece iyi bir büyüme oranıyla kapatmış oldu. Dördüncü çeyrekte yüzde 5,7, yılın tamamında ise yüzde 4'lük büyüme kayda değer bir gelişmedir.
Hane halkları ile ilgili nihai tüketim harcamalarında yüzde 4,5'lik bir gelişme olurken kamu harcamalarında 6,7'lik bir büyüme kaydedilmiş oldu. Bu kadar çılgınlığın ve krizin üst üste yaşandığı bir dönemde, bölgesinde adeta bütün dünyanın birbirine girdiği bir coğrafyada ve ateşin önemli bir kısmının kendi sınırları içine düştüğü bir ülke yüzde 4 büyüme gösteriyorsa bu çok ümit verici bir durum anlamına gelir. Bu yüzden görece yüksek sayılabilecek büyüme oranını memnuniyetle karşılıyor; 2016 yılının daha iyi geçmesi beklentimizi yinelemek istiyoruz."
"2015'te kaydedilen bu büyüme sektörümüz açısından olumlu"
İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi ise GSYH'nin 2015 yılı genelinde beklentilerin üzerinde bir oranla yüzde 4 büyüdüğünü, ihracat sektörleri açısından zor bir yıl olan 2015'te kaydedilen bu büyümenin sektörleri açısından da olumlu olduğunu bildirdi.
GSYH'daki bu büyümenin genelde sanayi, özelinde ise imalat sanayisi için az da olsa daha düşük gerçekleştiğinin görüldüğünü aktaran Tanrıverdi, buna göre 2015 yılında sanayi sektörü yüzde 3,3 büyürken, imalat sanayisinde yüzde 3,8'lik bir büyümenin kaydedildiğini dile getirdi.
Tanrıverdi, bu rakamlara göre yurt dışı pazarlardaki sıkışıklıklara ve uluslararası ekonomik gelişmelerden kaynaklanan rekabet sorunlarına rağmen imalat sanayinin performansının olumlu olarak değerlendirilmesi gerektiğini, ancak aynı dönemde mal ve hizmet ihracatının büyüme oranının eksi yüzde 0,8 olduğunu, bunun da ihracatta zorlanmanın işareti olduğu değerlendirmesinde bulundu.
Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü özelinde bakıldığında 2015 yılında dolar bazında ihracatın yüzde 9,4 düşüş gösterdiğine işaret eden Tanrıverdi, şu görüşlerini de paylaştı:
"Bu düşüş büyük oranda pariteden kaynaklandı. Nitekim miktar bazında ihracat yüzde 5,5 arttı, demek ki geçen seneye göre daha fazla ürün üretildi ve dış satımı yapıldı. TÜİK'in üretim verilerindeki olumlu eğilim de bunu kanıtlıyor. Buna göre 2015 yılı ortalamasında imalat sanayisinde üretim artışı yüzde 3,6 iken hazır giyim üretiminde de yüzde 3,4'lük artış meydana geldi. Dolayısıyla 2015 yılını hazır giyim sektörü üretimde de, ihracatta da başarılı geçirdi. Sektörün 2016 yılında da başlangıcı olumlu, 2016 ilk ayında üretimde imalat sanayi ortalaması yüzde 5,8 artışı işaret ederken hazır giyimde bu yüzde 12,6 oldu. Nitekim ihracatta da mart ayının son günlerine kadar yüzde 5'e yakın bir artış eğiliminde."
"Yeni hadiselerle karşılaşılmazsa 2016 hedefleri tutturulabilir"
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sami Kariyo da Çin'deki yavaşlama, Avrupa'daki durgunluk ve Türkiye'deki iki genel seçim dikkate alındığında yüzde 4'lük büyümenin çok iyi bir rakam olduğunu, bunun net bir şekilde ifade edilmesi gerektiğini bildirdi.
Organize perakendede şiar edindikleri çok önemli bir kural olduğunu, bunun da Türkiye'nin büyüme rakamı ne ise organize perakendede bunu dört ile çarpmak olduğunu aktaran Kariyo, "Yani Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyümüş ise organize perakendede yüzde 16 büyüme bekleriz. Üyelerimizin 2015 yılı rakamlarına baktığımızda yüzde 15-16 büyümeyi yakaladıklarını görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Kariyo, 2016'da Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5 büyüyeceğinin öngörüldüğünü, bu hesapla organize perakende de yüzde 16-18'lik bir büyüme beklediklerini anımsattı.
Küresel gelişmeler ile ocak ve şubat rakamlarının bu beklentilerini desteklediklerini vurgulayan Kariyo, ancak yaşadıkları elim olaylar nedeniyle mart ayının problemli olduğunu, yeni elim hadiselerle karşılaşılmazsa 2016 hedeflerinin tutturulabileceğini dile getirdi.
"Büyüme Türkiye'nin potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdi"
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Şeref Fayat ise büyümede beklentilerinden daha olumlu bir tablo ile karşılaştıklarını, rakamların tüm sektörlere moral verdiğini vurguladı.
Gelen rakamların bu yılki başlangıç hedefleriyle de örtüştüğüne dikkati çeken Fayat, şunları kaydetti:
"Son çeyrek büyüme verileri beklediğimizin de üzerinde geldi. Sektörlere indirgediğimizde 2016'nın ilk iki ayında sanayi yüzde 3,6 büyürken, hazır giyimde bu rakam 9,4 oldu. Yine ilk iki ayda yüzde 4 ile en büyük ihracat artışı hazır giyim sektöründe yaşandı. Bunu yüzde 2 ile otomotiv takip etti."
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz da şunları ifade etti:
"İç talepteki artış, hane halkı tüketim harcamaları, kamu harcamaları ve sınırlı da olsa özel sektörün yatırım harcamaları büyümeyi sağlayan en önemli nedenler. Bu büyüme ve nedenleri öngörülemez değil. Tüm gelişmeler ve veriler ortadayken açıklanan büyüme rakamının beklenmedik olarak değerlendirilmesini anlamakta zorlanıyorum. Bu ancak, Türkiye'ye inanmamakla, her olumlu gelişmeden şüphe duymakla açıklanabilir."
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan ise Türkiye'nin zorlu bir yılda elde ettiği büyümenin ekonominin geleceği açısından önemli ve değerli bulduğunu belirterek, "Özellikle sanayimizin, yaşadığı sıkıntılara rağmen büyümeye son çeyrekte verdiği 2 puanlık katkının değerini ve 2015 performansına olumlu etkisini vurgulamak istiyorum" ifadelerini kullandı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de her çeyrek açıklanan verilerin karamsar olanları mahcup ettiğini vurgulayarak, 2015'teki yüzde 4'lük büyümenin Türkiye'nin en karamsar küresel ortamda dahi potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu gösterdiğini dile getirdi.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Geçen Yıl Yüzde 4 Büyüdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?