İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, "İran ile Türkiye arasında 2001 yılındaki 1,2 milyar dolarlık ticaret hacmi 2014 yılında 13,7 milyar dolara ulaştı, 30 milyar dolarlık hedefe yaklaşmaya çalışıyoruz" dedi.
İTO'da düzenlenen "Türkiye-İran İşbirliği Fırsatları Brifingi", İTO Başkanı Çağlar, İran Ticaret, Sanayiciler, Madenler ve Tarım Odası (ICCIMA) Başkanı Mohsen Jalalpour ve İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortezaeifar'ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan İTO Başkanı Çağlar, toplantı kapsamında iş fırsatlarının konuşulacağını dile getirerek, Türkiye ile İran arasındaki dostluk ilişkilerine işaret etti.
"Türkiye ve İran birbiri için son derece stratejik partner" diyen Çağlar, şunları kaydetti:
"Bu hem ticari, hem siyasi, hem de sosyal ilişkiler için geçerli. Özellikle son 2 yılda İran'la ilişkilerimiz İTO olarak çok daha ileriye gitti, çok daha farklılaştı. Tahran,Ghazuin ve İsfahan Ticaret Odaları ile ikili iş birliği sözleşmeleri imzaladık. 10'a yakın İranlı iş adamı heyetini ağırladık.
İsfahan'da Yan Sanayi Borsası kurulması çalışmalarına Oda olarak destek verdik. İran'da Türk-İran Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı'nı düzenledik, 64 firmamız İran iş dünyasının fırsatlarıyla buluştu."
Çağlar, her iki ülkenin iş adamlarının iştirakiyle ticari bilgilendirme seminerleri gerçekleştirdiklerini, bu zaman diliminde Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkilerin de büyük ivme kazandığını belirterek, 2001 yılındaki 1,2 milyar dolarlık ticaret hacminin 2014 yılında 13,7 milyar dolara ulaştığını aktardı.
Şimdi ise 2014 yılında her iki ülke Cumhurbaşkanlarının karşılıklı ziyaretleri esnasında koyulan 30 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine yaklaşmaya çalışıldığına işaret eden Çağlar, şunları söyledi:
"Bu yılın başında yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması, Türkiye ile İran arasında yakın zamanda ortak bir sanayi bölgesi kurulması projesi, ve tabii ki İran'a yönelik ambargonun kaldırılması görüşmeleriyle, İran'ın dış dünyaya yeniden entegrasyonu bu anlamda çok önemli. İran'a ambargo uygulandığında biz Tercihli Ticaret Anlaşması ile ticaretimizi canlı tuttuk. O dönemde dahi İran'la ticaretimizi geliştirdik."
Toplantı kapsamında İranlı misafirlere İstanbul, Türkiye ekonomisi gibi konularda bilgilendirme yapılacağı, İranlı "Oda Başkanları"nın bölgeleri ile bilgilere paylaşacağını söyleyen Çağlar, etkinliğin iki ülke potansiyelinin artırılması adına önemli olduğunu söyledi.
ICCIMA Başkanı Mohsen Jalalpour da konuşmasında İran'ın, devlete dayalı bir ekonomiye sahip olduğunu dile getirerek, dolayısıyla ambargodan kaynaklı sıkıntıların ülke açısından sorun teşkil ettiğini vurguladı.
Bu sebeple özel sektöre yoğunlaştıklarını belirten Jalalpour, "Oda" olarak İTO'yu başarılı buldukları için kendileriyle iş birliği içinde olduklarını, İran ekonomisinin yurt içi ve yurt dışında yatırım potansiyeline sahip olduğunu söyledi.
İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Mohsen Mortezaeifar ise İran'ın en büyük iş dünyası çatı örgütü olan ICCIMA üyelerinin Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İran Ticaret Odası tarihinde ilk defa böyle bir heyet, 'Ticaret Odası Başkanlığı'nda yurt dışına geldi" dedi.
İki ülke arasında çok sayıda ortak nokta olduğuna işaret eden Mortezaeifar, "Biz İstanbul'u Türkiye'nin ekonomi başkenti olarak görüyoruz. Turizm sektöründe iş birliği, karşılıklı fuarlar yapmalıyız. Yatırım için ortak alanlar ve üçüncü ülkelerde yapılacak yatırımlar konuşulmalı. Mühendislik alanında İran'da ciddi bir yatırıma ihtiyaç var" ifadelerini kullandı.
Toplantıda verilen bilgiye göre, etkinlik kapsamında İran'ın en büyük özel sektör temsilcileri Türkiye'de bulunuyor. İranlı iş adamları etkinlik çerçevesinde yapılacak ikili görüşmelerle Türkiye'deki yatırım fırsatlarını araştırıyor.
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye-İran İşbirliği Fırsatları Brifingi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?