Türkiye'ye Çok Büyük Yabancı Yatırımcılar Gelecek - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye'ye Çok Büyük Yabancı Yatırımcılar Gelecek

Türkiye\'ye Çok Büyük Yabancı Yatırımcılar Gelecek

Başbakanlığa Bağlı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Önümüzdeki Aylarda Türkiye'ye, İstihdam Ağırlıklı, Sıfırdan Büyük Yatırımlar Geleceğini Bildirdi.

18.04.2008 11:16

Başbakanlığa bağlı Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, önümüzdeki aylarda Türkiye'ye, istihdam ağırlıklı, sıfırdan büyük yatırımlar geleceğini bildirdi.

Korkmaz bu arada, dünyanın önde gelen sağlık, gençleşme ve güzellik merkezi yapmak için İzmir'in Çeşme ilçesine, yabancı yatırımcılardan büyük ilgi olduğunu söyledi.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye'ye yabancı yatırımcı ilgisi ve doğrudan yatırımlar konusundaki sorularını yanıtladı.

Türkiye'deki turizm merkezlerinin, yabancılar açısından önemli ilgi odağı olduğunun altını çizen Korkmaz, “Çeşme üzerinde çok büyük bir projeyle ilgileniyoruz. Buraya, sağlık ve güzellikle ilgili uluslararası önemli bir yatırımcı ilgisi var. Bu yatırım, Çeşme'yi, gençleşme, sağlık, güzellik ve termal tedavi merkezi haline getirmeyi amaçlıyor” şeklinde konuştu.

“DOĞRUDAN YATIRIMLARIN BİRİNCİ AMACI İSTİHDAM OLACAK...”

Doğrudan yatırımlardaki birinci öncelik ve yatırımlardaki stratejik yaklaşımın 'istihdam sağlayıcı' yatırımlar olacağını belirten Korkmaz, Türkiye'nin istihdam artırıcı yatırımlarına acil ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Korkmaz, önümüzdeki aylarda, Türkiye'ye, istihdam ağırlıklı, sıfırdan büyük yatırımlar geleceği müjdesini de verdi.

Türkiye'nin, büyüyen otomotiv sektörünün yassı çelik ihtiyacının her geçen gün arttığını vurgulayan Korkmaz, “Türkiye'deki otomotiv sektörü, yassı çelik ihtiyacının yüzde 55'ini yurt dışından ithal ediyor, şimdi biz bunun Türkiye'de üretimini amaçlıyoruz.

Önümüzdeki haftalarda, Mersin'de olduğu gibi, Karadeniz'de de önemli bir yassı çelik yatırımını açıklayabileceğiz” dedi.

Erdemir'in yıllık 3,5 milyon ton üretiminin dışındaki yassı ürün ihtiyacı ithalatla karşılanıyor. Otomotiv sektöründeki hızlı gelişme nedeniyle ise Türkiye'nin yassı ürün ihtiyacı her geçen yıl artıyor.

Türkiye'de yatırım yapan ya da yapmaya hazırlanan otomotiv şirketlerinin teknik araştırma-mühendislik birimlerine de talip olduklarını belirten Korkmaz, “biz, yabancı şirketlerin, yabancı otomotiv şirketlerinin mühendislik birimlerini de Türkiye'ye getirmelerini istiyoruz ve bu hizmetlerin, Türkiye'den yurt dışına ihraç edilmesini istiyoruz, çünkü bu alanların katma değer oranı çok yüksek düzeydedir” şeklinde konuştu.

TÜRK KOBİ'LERİNE YENİ İŞ FIRSATI...

Türkiye'deki KOBİ'lerin dünyaya açılmasını hızlandırmak ve yatırım imkanları artırmak için yeni bir çalışma içinde olduklarını ifade eden Korkmaz, yeni çalışmaları konusunda şöyle konuştu:

“Yatırımları daha da arttırmayı amaçlayan ve WEB temeline dayalı yeni bir planımız var. Bir iki ay içinde uygulamaya başlayacağımız bu yeni plan çerçevesinde, uluslararası alana açılmak isteyen ve stratejik partner arayan tüm şirketlerimizi WEB sayfasında sergileyerek, ortak ticaret ve yatırım imkanlarını geliştireceğiz.

İlleri ziyaret ederek, her ile özel yatırım potansiyelini yerinde görüyoruz. Amacımız tüm illeri ziyaret ederek, Türkiye'nin yatırım haritasını çıkarmak olacak.”

AJANSIN ÇALIŞMALARI...

Türkiye'ye daha çok yabancı sermaye çekmek için, stratejik ülkelerde bir ağ kurduklarını belirten Korkmaz, ABD'de Amerikalı, Almanya'da Alman, İtalya'da İtalyan, Japonya'da Japon, Çin'de Çinli uzman personelden oluşan 15 kişilik bir ekip kurduklarını kaydetti.

Fiili olarak göreve başladıkları 2007'nin başından buyana 600 uluslararası yatırımcıyla görüşerek, Türkiye'deki yatırım hacmini arttırmaya gayret ettiklerine dikkati çeken Korkmaz, “Magna şirketinin, Türkiye'ye sıfırdan ve doğrudan yatırım yapması için ikna ettik. Otomotiv şirketi Magna gibi büyük yatırımcıları Türkiye'ye getirmek için gayretlerimiz devam ediyor. Büyük boyutlu yatırımları, önümüzdeki 2-3 ay içinde Türkiye'ye getireceğiz” dedi.

Alpaslan Korkmaz, bir ülkeye doğrudan yatırım çekebilmenin üç ana unsuru bulunduğunu belirterek, bu unsurları, “global şartlar, eğitim ve tedarik zincirinin iyi bir analizi” olarak sıraladı.

15 kişilik yurt dışı ekibin, yatırımcıları Türkiye'ye getirmek için yoğun bir çaba içinde olduklarını vurgulayan Korkmaz, Ajansın çalışmaları konusunda şu bilgiyi verdi:

“Bu arkadaşlar, dokuz sektörel ana eksen çerçevesinde, 50 milyon doların üzerinde sermaye sahip şirketlerle temasa geçerek, Türkiye'de yatırım için bilgilendirmede bulunuyorlar. Yabancı ülkelerde faaliyet gösteren uzman arkadaşlar, yatırımcıları ikna ettikten sonra, bulundukları ülkeden uçağa bindirerek Türkiye'ye gönderiyorlar. Biz de bu yatırımcıları, hava alanında karşılayarak programlarını organize ederek, Türkiye'deki yatırım alanlarını gösteriyoruz.

Yatırımcının Türkiye'ye gelmesinden önce ve yatırımda bulunmasına kadar tüm işlemleri tek elden en hızlı şekilde gerçekleştiriyoruz.

Türkiye'de, doğrudan yatırım açısından kurumsal bir altyapıyı kurmuş durumdayız. Türkiye'ye gelen yatırımcı artık 20-25 masa dolaşmıyor, biz tüm işlemleri tek elden tamamlıyor ve yatırımcının istediği istihdam için gerekli olan çalışma iznini bile alarak yatırımcının ayağına getiriyoruz.

Ajansın misyonu, dünyada, Türkiye açısından bir farkındalık yaratmaktır. Yani Avrupa'yı, Orta Asya'yı, Kafkasları, Orta Doğu'yu, Balkanları ve Kuzey Afrika'ya yatırım yapmayı düşünüyorsanız, Türkiye, ilişkileriyle, altyapısıyla ve genç-eğitimli işgücüyle Türkiye 'doğru ülkedir' imajını yerleştiriyoruz.”

TÜRKİYE'NİN TANITIMI BÜYÜK ŞİRKETLERLE YAPILIYOR...

Bu arada Türkiye'de başarılı olmuş yabancı yatırımcılarla birlikte reklam yapmaya başladıklarını vurgulayan Korkmaz, “Hyundai'ye, Fiat'a, Toyota'ya gittik. Yüksek teknoloji şirketleriyle görüştük, örneğin Microsoft Türkiye'ye 79 ülke bağlı durumda, bu tanıtım açısından büyük bir avantaj, Microsoft'un, Seattle'daki merkezi dışındaki en büyük ve stratejik merkezi Türkiye'de bulunuyor. Biz Microsoft yetkililerine, tanıtım olayını 79 ülkede bizimle paylaşma önerimizi kabul ettiler” dedi.

Büyük uluslararası şirketlerin Türkiye'yi tanıtmalarının önemine dikkat çeken Korkmaz, bu farklı tanıtım kampanyaları konusunda şöyle konuştu:

“The Financial Times gazetesinde ilk aşk öyküsünü biz yazdık, bu karşılıklı sevgiye dayalı tanıtımla ilgili çok olumlu tepkiler aldık. 'Microsoft-Türkiye'yi, Türkiye de Microsoftu seviyor' diye kırmızı kalpli bir reklam tanıtımı gerçekleştirdik.

Microsoft'un üst yöneticisi, reklamlarda, Türkiye'ye neden geldiklerinin sebebini anlatarak, 79 ülkeyi Türkiye'den yönettiklerini ifade ediyor. Mango, dünya üretiminin yüzde 30'unu Türkiye'de yaptığı ve tüm dünya gençleri tarafından sevildiği için, Mango'nun da Türkiye tanıtımında desteğini aldık.

Hazırladığımız WEB sayfasına, iki alda 50 binin üzerinde ziyaretçi girişi oldu. Biz, hangi ülke daha çok hangi sektöre giriyor diye kontrol ediyor ve en çok ziyaret edilen alanları daha da genişletiyoruz.”

“ÇİN'DE, YETERLİ EĞİTİMLİ İŞ GÜCÜ YOK...”

Öte yandan dünyanın en çok yatırım çeken ülkelerinden Çin faktörünü de değerlendiren Korkmaz, Çin'in, dünyanın en büyük ülkesi olmasına rağmen, yeterli oranda eğitimli nüfusunun olmadığının altını çizdi.

Korkmaz, “ Pekin'de doğru dürüst bir bilgisayar mühendisi dahi bulamazsınız, ayrıca dünya ile iletişim kurabilecek bir yabancı dil bilgisine de sahip değiller, işte burada, Türkiye'deki eğitimli iş gücünün önemi rekabet açısından ortaya çıkıyor. Türkiye'nin teknisyen, yani ara iş gücü ihtiyacına sahip bulunuyor” şeklinde konuştu.

Korkmaz ayrıca, siyasi istikrarı bozucu hareketlerin, uzun uğraşı sonrası kazanılan güven ortamını bozacağı ve yatırım kararlarını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye'ye Çok Büyük Yabancı Yatırımcılar Gelecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement