Tuskon, Doğu Afrika'yı Gaziantep'e Getirdi - Son Dakika
Ekonomi

Tuskon, Doğu Afrika'yı Gaziantep'e Getirdi

Tuskon, Doğu Afrika\'yı Gaziantep\'e Getirdi

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu, dünyanın dört bir yanından girişimciyi Türk iş adamlarıyla buluşturmaya devam ediyor.

11.02.2014 14:34
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu, dünyanın dört bir yanından girişimciyi Türk iş adamlarıyla buluşturmaya devam ediyor. TUSKON'un düzenlediği Türkiye - Doğu Afrika Ticaret Köprüsü, Gaziantep'te geniş bir katılımla gerçekleştirildi.

Doğu Afrika Ticaret Köprüsü'nün açılışında konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, etkinlik için Gaziantep'i seçmelerinin tesadüf olmadığını belirterek şunları kaydetti:

"Gaziantep, çok çarpıcı bir ticaret pozisyonuna sahip. Gaziantepli girişimciler başarılı birer ticaret adamıdır. TUSKON olarak Güneydoğu Anadolu bölgesini her zaman önemsedik. Doğu Afrika ise 350 milyon nüfusa sahip. Dünya, bugüne kadar Afrika'ya ürettirmeyi denemedi. Biz, bunu yapmak istiyoruz. Nusaybin, Cizre, Nizip, Kızıltepe, Şanlıurfa, Kahramanmaraş ve İskenderun'dan gelen firmalar var. Bu da, TUSKON'un, Türkiye'nin her noktasında nasıl iş yaptığını gösteriyor. Bölgeye TUSKON'un somut katkısını ortaya koyuyor. Doğu Afrika'ya 813 milyon dolarlık ihracatımız, 160 milyon dolarlık ithalatımız var. Bu rakamları çok daha yukarılara çekmeliyiz. Orada bilgi, teşebbüs ve sermaye eksikliği var. Bölgede en pahalı şey tavuk. Çünkü üretilmiyor. Türkiye, dünyanın 17. büyük ekonomisi durumunda. Afrika'daki potansiyelin de farkındayız. Türk işadamlarının Afrika'da yatırım yapmaması için hiçbir neden bulamıyorum. Bu bölgeye 2 trilyon dolarlık dışarıdan direkt yatırım gerçekleşmiş. Ayrıca, bu organizasyonların bir bölümünü Afrika'da yapmayı düşünüyoruz."

-"TÜRK İŞADAMLARININ DÜNYADA TİCARET YAPMASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ"-

Türk iş dünyasının dünyadaki büyük ticaret pastasından pay alması gerektiğinin altını çizen Meral, "Tüm gücümüzle Türk işadamlarının dünyada ticaret yapması için uğraşıyoruz. İhale ve rant peşinde giderek değil, buzkıran gemisi gibi iş dünyasının önünü açarak bunu yapmanın gayretindeyiz" dedi.

-"YENİ DÜZENLEMENİN TÜRKİYE'YE YARAR GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM"-

Yeni internet yasasıyla ilgili de konuşan Meral şu ifadeleri kullandı:

"Yeni düzenlemenin Türkiye'ye yarar getireceğini düşünmüyorum. Dünyada toplumları ayırıyorlar. Sanayi, Ziraat, hizmet ve bilgi toplumu diyorlar. Bilgi toplumu olabilmek için bilginin hızlı transferi ve bilgiye hızlı ulaşabilmek çok önemli. İnternet burada çok büyük rol oynuyor. Bilgiye ulaşmanın sınırlı olduğu toplumların ilerlemesi mümkün değil. Bu durumda toplumun bilgi paylaşımı, demokrasi ve otokontrol engellenmiş olur. Çin'de ve İran'daki düzenlemelerin bir benzeri gibi. Bu,her şeyden önce insan haklarına aykırı bir durum. Türkiye'nin imajına ağır hasar veren bir durum."

-"BAZILARI BU İLÇELERE, BU TOPRAKLARA ADIMINI DAHİ ATMAMIŞTIR"-

Toplantıda konuşma yapan TUSKON Genel Sekreteri Mustafa Günay, "Bazıları bu ilçelere, bu topraklara adımını dahi atmamıştır. TUSKON, Anadolu'nun her yanında işadamlarımızın dünyaya açılması için çalışmalarını sürdürüyor. Bu dönem, Türkiye değişik zamanlarda olduğu gibi, iç ayıplarıyla uğraşıyor, ama bu da geçecek. TUSKON'un asli görevi, işadamlarımızı dünyaya açmaktır" dedi.

-"TUSKON'UN SAYESİNDE ANADOLU DÜNYA İLE TANIŞIYOR"-

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Federasyonu (GÜNSİAF) Başkanı Kasım Fincan ise, Afrikalı işadamlarını Gaziantep'te ağırlamaktan mutluluk duyduklarını söyledi. Fincan, "TUSKON'un gayretleriyle Anadolu dünya ile dünya Anadolu ile tanışıyor. Türkiye'nin 2013 ihracatı 152 milyar dolar. Bu rakamın 10 milyar dolarlık kısmı bu bölgeden yapıldı. Ayakkabı, halı, terlik, çocuk bezi gibi en kaliteli hızlı tüketim mallarını bölgemizden temin edebilirsiniz" şeklinde konuştu.

-"TÜRK İŞADAMLARININ AFRİKA'YA DEĞER KATMASINI İSTİYORUZ"-

Kenya'nın Ankara Büyükelçisi Lindsay Kiptiness, Doğu Afrika Ticaret Köprüsü'nün açılışında şunları söyledi:

"Türkiye'ye odaklanmış durumdayız. TUSKON'a bu organizasyon için çok teşekkür ediyorum. Bu organizasyonların bir tanesini de Doğu Afrika'da yapmalıyız. Türk işadamlarını Afrika'ya yatırıma davet etmekle kalmak istemiyoruz, bölgemize değer katmasını istiyoruz. Ortak bir vize sürecimiz var. Kenya ile Türkiye arasında ticari vizelerin kaldırılması için çalışmalar yapıyoruz. Balayı için de Doğu Afrika'ya götürebilirsiniz."

-"İŞ İÇİN ARTIK AFRİKA ZAMANI"-

Ruanda'nın Ankara Büyükelçisi Aden Hüseyin ise, "İş için artık Afrika zamanı. Alt yapı, iş fırsatlarında ilk sırayı alıyor. Türkiye'nin alt yapıdaki tecrübesi çok önemli. Deneyimlerimizi beraber değerlendirebiliriz. Gaziantep, Türkiye'nin ekonomi anlamında kaplanıdır. Şu anda yeni bir süreci yaşıyoruz. Bugüne kadar TUSKON'la pek çok toplantı yaptık. Başka bir TUSKON toplantısını bir Doğu Afrika ülkesinde neden yapmayalım?" dedi.

-5 BİN İKİLİ İŞ GÖRÜŞMESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ-

Türkiye - Doğu Afrika Ticaret Köprüsü'ne, 11 Afrika ülkesinden gıda, tarım, kozmetik ve kişisel bakım, halı, tekstil, çelik ev aletleri, ev ve ofis mobilyaları alanlarında alıcılar, ithalatçılar, distribütörler ve bu alanlarda kullanılan makine ve ekipmanların ticaretinde faaliyet gösteren Afrika'dan 127 firma katıldı. Gaziantep'ten ise yaklaşık 350 iş insanının katıldığı Doğu Afrika Ticaret Köprüsü'nde 5 bin ikili iş görüşmesi gerçekleştirildi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Tuskon, Doğu Afrika'yı Gaziantep'e Getirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement