Diyarbakır Organize Sanayici İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, "Yatırım Destek Hamlesi"nin yatırımcıları Diyarbakır'a çekmeye başladığını belirterek, kısa süre içerisinde yatırım için yeni arsa taleplerini art arda geleceğini düşündüklerini vurguladı.
DOSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Özkılıç, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi"nin bölge ekonomisine yansımalarını değerlendirdi. Doğu ve Güneydoğu'nun yıllar boyunca yaşadığı geri kalmışlığın, 1980'li yıllar ve sonrasındaki çatışmaların devamıyla kronik hale geldiğini anlatan Özkılıç, her gelen hükümetin, bölgeye yönelik yeni bir anlayışı ortaya koyan projeleri hayata geçirmeyi hedeflediğini ancak bir türlü bir dikiş tutturamadığını belirtti. Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) bunların en kapsamlısı olarak dikkat çektiğini dile getiren Özkılıç, çözüm süreci sonrası artan çatışmaların yeni ve kapsamlı programları gündeme getirmeye başladığını belirterek, "Mayıs ayında kurulan 65. hükümetin de ilk gündemi hendek ve barikatlarla altüst olan bölgenin yeniden inşası oldu. Gerçekten de bu dönem içerisinde sosyal hayat sıfırlanırken, ekonomi yara üstüne yara alıyor ve adeta çökme noktasına geliyordu. Hükümet yetkilileri bölge ziyaretlerinde, bizim bölge ve Diyarbakır ekonomi heyeti olarak ziyaretlerimizde sorunlar ve bunların çözümü noktasındaki talepleri aktarıyorduk" dedi.
"Cumhurbaşkanı ve Başbakan bölgeye önem veriyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın bölgeye, Diyarbakır'a verdiği önemi herkesin iyi bildiğini anlatan Özkılıç, "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın, daha önce Başbakanlığı döneminde, sonra Cumhurbaşkanlığı döneminde bölgeye ve Diyarbakır'a verdiği özel önemi hepimiz biliyoruz. Bölge için çok çalışıp çok çırpındı, bölgenin 80 yılda, Cumhuriyet tarihinden beri yapılan yatırımların üç-beş misli fazlasını yapan Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğindeki hükümetler gerçekleştirdi. Bunu kimse inkar edemez ancak yapılan bütün yatırımlar verilen bütün imkanlara rağmen ekonomi huzur ve güven ortamından kaynaklı bir türlü bir sıçrama gerçekleştiremedi" diye konuştu.
"Paketin ekonomiye olumlu yansımaları var"
Bölge ekonomisinin ayağa kalkması için yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın özel önemiyle hükümetin yeni bir ekonomik hamle üzerinde çalıştığını kaydeden Özkılıç, şunları kaydetti:
"Bölge ekonomisinin yeniden ayağa kaldırılması için yine hükümet kapsamlı bir paketi uygulamaya koydu. Başbakan Binali Yıldırım, Mayıs ayından bu yana üzerinde çalışılan ve bizlerinde sorunu net ortaya koyup çözüm önerileriyle katkıda bulunduğumuz yatırım, destek, teşvik, hibe programı Eylül ayında Başbakan Yıldırım Diyarbakır'a gelerek açıkladı. Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı, 'Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi'nin bölge ekonomisine olumlu yansımaya başladı. Yatırım ve destek hamlesi projesinin açıklandığı günden buyana bölge ekonomisine olumlu yansımaları var ve huzur güven ortamının böyle sürmesi durumunda daha da olacak."
"Birçok marka bölgeye gelecek"
Yatırımcıların bölgede yatırım için araştırmalara başladığını dile getiren Özkılıç, kısa süre içerisinde yatırım için yeni arsa taleplerinin de art arda geleceğini düşündüklerini ifade eti. Özkılıç, şu ifadelerde bulundu:
"İşadamları bölgeye gelmek istiyor. Huzur ve güven ortamı ile birçok markanın da bölgeye geleceğine inanıyorum. Cazibe merkezleri programı ile bölgede yatırım ve üretime büyük destek var. Bu hedef doğrultusunda, başta emek yoğun sektörlerde olmak üzere işletmelere yatırım ve işletmenin bütün aşamaları kapsayan uzun vadeli destekler sağlanarak yatırım, üretim ve istihdamın artırılması amaçlanıyor. Bedelsiz yatırım yeri tahsisi, anahtar teslim fabrika yapım desteği, sıfır faizli yatırım kredisi desteği, işletme kredisi desteği ve danışmanlık hizmeti desteği şeklinde destekler veriliyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak bölgesinde her yıl anahtar teslim 30 fabrika inşa edilecek. 298 yatırımcıya sıfır faizli yatırım kredisi ve işletme kredisi verilecek.255 firmaya her türlü danışmanlık desteği sağlanacak. Bu çerçevede, özel sektörün yılda ortalama 328 firmada 1.64 milyar TL yatırım yapması ve 43 bin kişilik istihdam yaratması için yılda 536 milyon TL kamu desteği sağlanacağı biliniyor."
"Bölgede atıl kalmış bir iş gücü var"
Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'in cazibe merkez olduğu üçüncü bölgede, yapı malzemeleri üretimi, mobilya, hayvancılık, meyvecilik, ayakkabıcılık, hazır giyim, kuru gıda ve turizm yatırımlarının destekleneceğini anlatan Özkılıç, şunları söyledi:
"Gerek hammaddesi olsun, gerek gençlerimiz çalışacak eleman noktasında sıkıntımız yok. Hepimiz biliyoruz ki bölgede atıl kalmış bir iş gücü var ve bu iş gücünün devreye girmesiyle Türkiye'nin dünya ülkeleriyle rekabetindeki pozisyonu güçlenir hem de bölgede işsizliğin sona ermesiyle bir yaşam kalitesi artışı sağlanmış olacak. Bölgedeki üretim üstleri pazardaki rekabette, her ne kadar bugün lojistik dezavantaj olarak görünse de gelecekte ciddi avantaj sağlayacağını düşünüyoruz. Çünkü gelecekte büyüyecek bir Irak, Suriye pazarı olacak. Ortadoğu pazarı olacak ve bölgemiz bu pazarlarla neredeyse iç içedir. Üretilen mal ve hizmetlerin tanıtımını bizzat devlet yapacak. Devlet inşa edeceği fuar merkezlerinde üretilen malları tanıtacak. Devletin ihtiyaç duyduğu her türlü alımı destek verdiği bu fabrikalardan yapacak. Devlet bütün yatırımcılara kamu alım garantisi verecek. Yani devlet diyor ki; sen ürünlerine bu bölgelerde üret, yani sen yap alıcısı biziz diyor." - DİYARBAKIR
Son Dakika › Ekonomi › Yatırım Destek Hamlesi, Terörü Gölgede Bıraktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?