Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, "30 Nisan itibarıyla 225 bin 358 firmaya Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli 160 milyar liralık kredi imkanı sağlanmıştır. 25 Nisan itibarıyla faizsiz KOSGEB kredisi çerçevesinde 238 bin 595 KOBİ 5,9 milyar liralık kredi kullanmıştır." dedi.
Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu (YOİKK) Canikli'nin başkanlığında toplandı.
Başbakanlık Merkez Bina'daki toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkan Yardımcısı Murat Özyeğin katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Canikli, 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumuyla Türkiye'nin tarihi bir değişime tanıklık ettiğini söyledi.
Söz konusu referandumda yönetim sistemine ilişkin kökten bir değişikliğin ilk kez halk tarafından kabul edildiğini dile getiren Canikli, "Bu değişiklikle orta ve uzun vadede siyasi ve ekonomik istikrar garanti altına alınmıştır. Bu, bizler için ülkemiz ve bölgemiz için kaçırılmaması gereken tarihi ve stratejik bir fırsat ve imkandır. Önümüzdeki dönemde bu fırsatları en iyi şekilde değerlendireceğiz." diye konuştu.
Daha fazla üreten, yatırım çeken, ihracat yapan, istihdam oluşturan ve küresel ekonomide daha fazla söz sahibi bir Türkiye için yeni hükümet sisteminin kaçırılmaması gereken bir fırsat olduğunun altını çizen Canikli, bu nedenle özel sektör yatırımlarının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.
Yatırımların önündeki engelleri doğru bir şekilde tespit ederek iş yapma süreçlerini iyileştirmeye devam edeceklerini kaydeden Canikli, söz konusu çalışmaları özel sektör ile iş birliği içinde ve ihtiyaçlarını gözeterek yürüttüklerini belirtti.
Canikli, YOİKK'in, yatırımcı dostu reform politikalarının uygulanması sürecinde önemli bir istişare platformu olduğuna işaret ederek, geçen yılın ağustos ayından bugüne teknik düzeyde komitelerin, çalışmalarını 44 eylem maddesinden oluşan eylem planı çerçevesinde sürdürdüklerini dile getirdi. Canikli, bugünkü toplantıda ise 2017 yılının ilk 4 ayında yatırım ortamının iyileştirilmesi alanında ilgili bakanlıklar tarafından gerçekleştirilen çalışmaların kapsamlı bir şekilde değerlendirileceğini söyledi.
Uluslararası kuruluşlardan yukarı yönlü revizyon
Canikli, küresel finans krizi sonrası dönemde dünya ekonomisinin kriz öncesi büyüme oranlarını yakalamakta zorlandığı, yatırımların ve talebin düşük kaldığı, verimlilik artışının kaydedilmediği ve yapısal eşitsizliklerin öne çıktığı bir dönem olduğunu belirtti.
Özellikle 2017 yılında bu karamsarlıkların azalmaya ve beklentilerin biraz daha iyileşmeye başladığına dikkati çeken Canikli, "2016'da yüzde 3 civarında olan küresel büyümenin 2017 ve sonrasında yüzde 3,5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Bu göreceli iyimser beklentiler önümüzdeki dönemde ülkemiz ekonomisine de olumlu katkı sağlayacaktır." diye konuştu.
Canikli, güçlü büyüme performansı hedefinden hiçbir şekilde taviz vermeyeceklerini vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde ortaya çıkan yüzde 3,5'lik büyüme oranı bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu göstermektedir. Darbe girişimine, küresel finans tedirginliklerine ve bölgesel olumsuzluklara rağmen büyümede beklentileri aşan üst düzey bir performansı yakalamış durumdayız. 2017 büyüme rakamları ile ilgili olarak da aşağı yukarı bütün uluslararası kuruluşlar yukarı yönlü olarak Türkiye büyümesini revize etmeye başladılar. Hatta bugünkü bir değerlendirmede ilk defa yüzde 4'ün üzerine çıkılarak yüzde 2017 büyümesi için yüzde 4,2'lik bir rakam gerçekleştirildi."
"12 milyar dolar eşiği aşıldı"
Türkiye'ye son 15 yılda toplam 180 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım girişi olduğunu, 2016'da da bu rakamın 12 milyar doların üzerinde gerçekleştiğini ifade eden Canikli, 2011 yılından bu yana fiilen ortaya çıkan 12 milyar dolarlık eşiğin aşıldığını söyledi.
Canikli, 2017'nin ekonomide yükselen bir yıl olduğunu, bunun bugün bütün piyasalarda somut olarak izlenebildiğini dile getirerek, piyasalardaki aşırı dalgalanma ve istikrarsızlığın yerini istikrar ve sakinliğe bıraktığını kaydetti.
Özellikle bu son bir yıllık çalkantılı dönemde bu gelişmelerin ekonomi üzerinde tahribatına izin verilmediğinin altını çizen Canikli, bu sıkıntılı dönemde reel sektöre ihtiyaç duyduğu finansmanın hemen hemen tamamını enjekte etme imkanı bulduklarını bildirdi.
KGF destekli 160 milyar liralık kredi
Canikli, finans nakit akışındaki bozulma nedeniyle hiçbir üretim firmasının faaliyetlerinden çekilmesine müsaade edilmediğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu amaçla KGF destekli 250 milyar liralık kredi paketini, 10,8 milyar liralık KOBİ'lere yönelik finansman paketini hayata geçirdik. Bu çerçevede 30 Nisan tarihi itibarıyla 225 bin 358 firmaya KGF destekli 160 milyar liralık kredi imkanı sağlanmıştır. Bu sağlanan kefaletin yüzde 62'si ile yeni kredi yüzde 19'u ile ilave kredi kullandırılmış olup, toplam kefaletin sadece yüzde 3'ü mevcut kredilere yapılandırma çerçevesinde sağlanan kefalettir. 25 Nisan itibarıyla faizsiz KOSGEB kredisi çerçevesinde 238 bin 595 KOBİ 5,9 milyar liralık kredi kullanmıştır. 27 bin 423 firmanın işlemleri tamamlanmış ve bankalar bu KOBİ'lerin kredileri kullanmasını beklemektedir. Diğer firmalarla ilgili işlemler devam etmektedir. "
Bu sıkıntılı dönemde ekonomiye ilave talep ve satın alma gücü aktarıldığını dile getiren Canikli, bugün itibarıyla yaklaşık 1 milyonu aşan artı istihdam imkanının hayata geçirildiğini, talebin artırılması için yaygın tüketim alanlarında beyaz eşya, mobilya konut işlemlerinde ÖTV, KDV ve harç indirimlerinin gerçekleştirildiğini belirtti.
Canikli, Otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi, Türkiye Varlık Fonu kuruluşu, Turkuaz Kart olarak bilinen nitelikli uluslararası iş gücüne çalışma kolaylığı, yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik adımlar, vergi, resim, harç iade, indirim ve istisnaları gibi birçok reforma imza atıldığını anımsattı.
Hükümetin reform ajandası
Reform ajandalarında Üretim Reform Paketi, Vergi Reform Paketi, Kıdem Tazminatı Reform Paketi ve Finansal Araçlar Reform Paketlerinin bulunduğunu ifade eden Canikli, bunları da kısa dönemde hızla hayata geçireceklerini söyledi.
Güçlü büyüme performansının, 2017 yılında da devam edeceğini belirten Canikli, "2017 yılında yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme performansını gerçekleştireceğiz. Çalkantılı dönemde biraz bozulan bazı makro göstergeler de yıl sonuna kadar tek haneli rakamlara indirilmiş olacak. İşsizlik, enflasyon ve faiz oranlarında yıl sonu itibariyle bu 3 makroda tek haneli rakamları inşallah göreceğiz." diye konuştu.
Canikli, ihracatın ithalatı karşılama oranının yükselmeye devam ettiğine dikkati çekerek, en son bu oranının yüzde 74,5'i geçtiğini ve bunu yüzde 80'in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Cari işlemler açığının GSYH'nın yüzde 4'ünün altına çekildiğini ve bunu da yüzde 3'ün altına indirmeyi amaçladıklarını bildiren Canikli, bu noktada mali disiplinden ödün verilmeyeceğini vurguladı.
Bankacılık sisteminin güçlü yapısını, bütün sıkıntı ve çalkantılara rağmen sürdürdüğüne işaret eden Canikli, "Bankalarımızın varlık kalitesi sağlamdır. Çünkü takibe dönüşüm oranı, şu an itibariyle yüzde 3,2'dir ve aşağı yönlüdür yani düşmektedir. Ayrıca sermaye yeterlilik rasyoları bütün bu sıkıntılara rağmen 16'nın biraz altındadır ve hiçbir bankamızın münferit olarak sermaye yeterlilik rasyosu 12'nin altına düşmemiştir." ifadesini kullandı.
Canikli, 65. Hükümet olarak ekonomik reformlara hız kazandıracaklarını dile getirdi. Daha fazla yatırım, üretim ve istihdam oluşturulması için özel sektörün önündeki bütün engelleri kaldırmaya ve özel sektör odaklı büyüme anlayışını korumaya devam edeceklerinin altını çizen Canikli, bu doğrultuda yatırım ortamının iyileştirilmesi çalışmalarının, politika öncelikleri arasında üst sıralarda olmaya devam edeceğini söyledi. Canikli, Türkiye'nin geleceğine inanarak yatırım yapan, istihdam sağlayan ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlayan tüm yatırımcılara YOİKK üyesi STK'lar nezdinde teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Açılış konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.
Son Dakika › Ekonomi › Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Koordinasyon Kurulu Toplandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?