Yeni yüzyılın en rağbet görecek sektörleri masaya yatırıldı - Son Dakika
Ekonomi

Yeni yüzyılın en rağbet görecek sektörleri masaya yatırıldı

Yeni yüzyılın en rağbet görecek sektörleri masaya yatırıldı

Sektörel Dernekler Federasyonu (SEDEFED) tarafından bu yıl 15'incisi düzenlenen Rekabet Kongresi, "İkinci Yüzyılın Sektörleri" ana temasıyla gerçekleşti.

28.11.2023 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sektörel Dernekler Federasyonunca (SEDEFED) 15.'si düzenlenen Rekabet Kongresi'nde "ikiz dönüşüm, verimlilik ve yatırıma odaklanma çağrısı" yapıldı.?

SEDEFED açıklamasına göre, ana teması "İkinci Yüzyılın Sektörleri" olarak belirlenen kongrede, iş dünyasının rekabet gücüyle ilgili en güncel gündem maddeleri değerlendirildi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKONFED) desteğiyle yapılan kongrede, gelişen teknolojiler ve jeopolitik konjonktür doğrultusunda gelecek yüzyılın en ilgi görecek sektörleri, uzmanlar, iş insanları, sivil toplum ve kamu temsilcilerince ele alındı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, Türkiye'nin ortak bir hayalde birleşerek, dönüşümleri aklın ve bilimin ışığında yakalamasının ülke, bölge ve dünya için kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Sönmez, "Ülkemizin, teknoloji ve verimlilik temelli ikinci yüzyılın gerektirdiği yüksek katma değerli üretimi gerçekleştirecek iyi eğitilmiş iş gücünde geriye düşmemesi gerekiyor. Küresel rekabetçilikte gerek sektörel gerekse iş gücü kapasitemiz açısından istediğimiz sıçramayı yapabilmemiz için ikiz dönüşüm kaldıracını daha etkili kullanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Verimlilik yaratmanın yolunun yüksek katma değerli üretimden geçtiğini, bu alandaki katalizörün ise KOBİ'ler olduğunu aktaran Sönmez, "İstihdamın büyük bir bölümünü üstlenmelerine rağmen iş gücü verimliliğinde potansiyelin altında kalan KOBİ'lerimizin nitelikli ve teknoloji destekli yüksek katma değerli iş yaratma kaslarını güçlendirmeliyiz." değerlendirmesini yaptı.

Gelecek 3 yılda Türkiye'nin ihracat pazarlarının emisyon sistemlerini uygulamaya alacağına vurgu yapan Sönmez, şunları kaydetti:

"Özellikle 'sıfır karbon ekonomisi ve hidrojen ekonomisi, ikinci yüzyılda rekabetçiliğin belirleyici unsurları olacak. Dolayısıyla yenilikçilik, araştırma ve geliştirme kültürü ülkemizin DNA'sına işlenmeli. Dijital dönüşüme dijital ayak izimizi büyüterek, yeşil dönüşüme karbon ayak izimizi azaltarak, toplumsal dönüşüme de fırsat eşitliği temelinde kadınların ve gençlerin ayak izlerinin güçlenmesiyle ulaşabiliriz."

"Yarının ekonomisinde rekabet için bugünden ciddi yatırım yapmalıyız"

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ise rekabet gücünün belirleyicisi olan teknolojik dönüşüm, yeşil dönüşüm ve jeostratejik dönüşümün birbirlerinden bağımsız hareket eden alanlar olmadığını dile getirdi.

Turan, şunları anlattı:

"Birinde yapacağımız tercih, diğerlerindeki fırsatları ve tehditleri de etkileyecek. Bu nedenle dikkatli olmak, uzun dönem yönelimlerini doğru okumaya çalışmak ama bunu yaparken aynı zamanda bugünün gelişmelerini de ihmal etmemek zorundayız. Bugünü yarınki rekabet gücüne bağlayacak olan birincil konu, bugünden yapmamız gereken yatırımlar. Yarının ekonomisinde rekabet edebilmek için sahip olmamız gereken teknoloji ve temiz üretim, bugünden bu alanlara çok ciddi yatırımlar yapmamızı gerektiriyor."

"Dijital ve yeşil rekabetin kurallarını öğrenmeliyiz"

SEDEFED Yönetim Kurulu Başkanı Emine Erdem ise zor ve önemli olanın tüm sektörleri makro seviyede etkileyen değişimlere ortak bir kararlılıkla uyum sağlayıp, geleceği birlikte şekillendirmek olduğunu vurguladı.

İklim krizi, jeopolitik riskler, salgın hastalıklar ve insani krizler gibi etkilerinden sakınmanın mümkün olmadığı zorluklardan çıkış yolunun ikiz dönüşüm üzerinden ilerlediğini dile getiren Erdem, "Yeni bir yüzyılı rekabet ekseninde şekillendirmek için dijital rekabeti ve yeşil rekabeti konuşmalı, her iki rekabetin de kurallarını hızlı öğrenmeliyiz. Hem çok çalışıyor hem de çok üretiyoruz ancak ürettiğimiz ürünlerin katma değeri düşük seviyede kalıyor. Üretim süreçlerinde verimsizlikle ihracatta ise ithal girdimizin yüksekliği ile yüzleşiyoruz. Bu durumu tersine çevirmek için yüksek teknoloji endüstrilerine ve yeşil dönüşüme öncelik veren stratejik bir sanayi politikasına ihtiyaç duyuyoruz. Bir diğer deyişle çaremiz tüm yönleriyle ikiz dönüşümde, ikiz rekabette." değerlendirmesini yaptı.

Kongrenin özel konuşmacıları M-GEN Dijital Ajans Kurucusu Ufuk Tarhan "Rekabetin Geleceği"; Microsoft Türkiye Müşteri Deneyimi Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç "Yapay Zeka Endüstrileri Nasıl Değiştiriyor?"; Paris Bosphorus Enstitüsü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası "Küresel Jeostrateji ve İş Dünyasının Geleceği"; KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Esra Bezircioğlu ise "İkinci Yüzyılda Kadın" başlıklı konuşma yaptı.

Kongre kapsamında "İklim Kriziyle Mücadele ve Sürdürülebilirlik Stratejileri" başlıklı ilk panelde; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı İklim Değişikliği Uzmanı Emine Çelebioğlu "Türkiye'nin İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı"; Yeşil Yakalı Kadınlar Derneği (YEYKAD) Kurucu Üyesi ve Sürdürülebilir Enerji Finans Danışmanı Seyran Hatipoğlu "Yeşil Finansmana Erişim" Beslenme Uzmanı, KAGİDER Yönetim Kurulu Üyesi ve FAO Türkiye Destekçisi Dilara Koçak "Sürdürülebilir Gıda ve Bireysel Gıda Tüketiminin Geleceği"; TAV Havalimanları Sürdürülebilirlik ve İş Mükemmelliği Koordinatörü Başak Helen Taşkan "Paydaşlar Arası İşbirliği ve Sürdürülebilirlik Entegrasyon", SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin "İklim Değişikliği Sürecinde STK'ların Rolü" hakkında konuştu.

"Sektörlerin Geleceği" temasıyla düzenlenen ikinci panelde ise Türkiye Liman İşletmecileri Derneği (TÜRKLİM) Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Erdemir, Asansör ve Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği (AYSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Bulgurluoğlu, Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği (TEDAR) Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Günal, Etik ve İtibar Derneği (TEİD) Yönetim Kurulu Üyesi Av. Banu Özyalçın, Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü ve Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Erceber, temsil ettikleri sektörler açısından konuyu değerlendirdi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Yeni yüzyılın en rağbet görecek sektörleri masaya yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement