Zenginden Açık Çek - Son Dakika
Ekonomi

Zenginden Açık Çek

Zenginden Açık Çek

ABD ve Almanya 'zengin vergisini' tartışıyor. Fransa yüzde 40'dan yüzde 75'e çıkardı. Türkiye'de Erdoğan, "Gerekirse alırız' derken, iki vergi rekortmeni 'Biz hazırız' diyor.

30.09.2012 10:54  Güncelleme: 17:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Krizle birlikte birçok gelişmiş ülkenin tartışmaya başladığı, Fransa'nın ise 35 puanlık artışla yüzde 75'e çıkardığı "zengin vergisi" olarak adlandırılan yüksek kazancı olanlara ek vergi uygulaması şimdi de Türkiye'nin gündeminde. Milliyet'in haberine göre Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "Zenginlere ilave vergi neden olmasın. Beklediğimizi alamıyorsak bir şeylerin de olması lazım" sözleriyle zengine ek vergiye gerektiğinde geçilebileceğini vurgulaması iş dünyasında farklı yorumları da beraberinde getirdi.

DÜNYA TARTIŞIYOR

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner'den "hakkaniyet" mesajı gelirken, 2012'de vergi rekortmenleri listesinde üst sıralara adına yazdıran iki patron ek vergiye "destek" açıklamasında bulundu. İş dünyası temsilcileri de kriz döneminde böyle bir ihtiyaç duyulması halinde bu uygumaya geçilebileceğini savundu. Dünya örneklerine bakıldığında ABD'de başta dolar milyarderi Warren Buffet ile Başkan Baracak Obama'nın bu vergiye sıcak baktığı görülüyor. Cuma günü çıkan yıllık 1 milyon euro üzerinde kazanç sağlayanlara yüzde 75'lik vergi kararı öncesi ülkesinin en zenginini Belçika vatandaşlığına kaptıran Fransa'da ise bu durum önemli tartışma konusu.

Louis Vuitton ve daha birçok markayı bünyesinde bulunduran LVMH'nin patronu Bernard Arnault'dan sonra Fransız Loreal'ın Başkanı Jean-Paul Agon da bu verginin başta CEO'lar olmak üzere kaliteli tepe yöneticileri ülkeden kaçıracağı uyarısında bulundu. 2 milyon euro kazanan bir yöneticinin 350 bin euro daha fazla ödeyecek olmasının bu yöneticiler için cazip bir teklif içermediği belirtiliyor.

HANGİ ÜLKE NE VERGİ ALIYOR?

Fransa %75

Belçika %53

İngiltere %49

Almanya %45

ABD %35

Türkiye %35

'DOLAYSIZ VERGİLERİN % 85'İNİ ÖDÜYORUZ'

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, vergilerle ilgili gönderdiği Twett'lerde şunları kaydetti:

Kayıt dışının büyük olduğu ekonomilerde dolaylı vergiler daha kolay toplanır.

Dolaylı vergi yükünün yüksekliği ise vergi yükünün adil dağıtımı, üretim ve tüketim maliyetleri açısından önemli bir sorundur.

Genellikle büyük firmaları bünyesinde bulunduran TÜSİAD üyeleri kurumlar vergisinin (dolaysız vergilerin) yüzde 85'ini ödemektedir. Ancak vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 70'ini oluşturan dolaylı vergilerin içinde de firmalar önemli bir paya sahiptir.

Gelir vergisi stopajı, servet, enerji, iletişim, harç, çevre, KDV'nin önemli bir bölümü de kayıt içi kurumlar tarafından yüklenilir.

Vergi tabanının dağılımı yapısal bir sorundur. Esas olan kayıt dışı ile mücadele ve vergi sisteminin büyüme, rekabet ve hakkaniyet unsurları bağlamında geliştirilmesidir.

SEVE SEVE VERİRİM

Milyon dolarlık konutlar yapıp satan Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, zengine ek vergi konusunda şunları söyledi: "Dünya ekonomisinde bir kriz var. Bazı ülkeler gelirlerini artırmak için bu yönde hazırlık yapıyor. Türkiye'de ise ben de abartmamak, makul bir oran olmak kaydıyla seve seve ek vergimi veririm. Ben hem kişisel hem de kurumsal olarak vergi rekortmenleri listesinde en ön sıralarda yer alıyorum. Hükümetin böyle bir karar almasını da destekliyorum. Fakat bu yönde bizden alınan vergilerin doğru yerde kullanılması gerekiyor."

KİMSE KARŞI ÇIKMAZ

Türkiye zenginler liginin üyelerinden Avrupa Konutları markasıyla konutlar inşa eden Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, "Devlet vergi almak istiyorsa alır. Buna ben dahil kimse karşı çıkamaz. Kanun yapılır o kanuna biz bakarız, inceleriz. Türkiye'de zenginler dürüstse zaten vergisini veriyor. Biz de vergimizi ödüyoruz ve geçen yıl rekortmenler listesinde 18'inci olduk" diye konuştu.

ELLE DÜĞÜN BAYRAM

Anadolu sermayesinin önemli temsilcilerinden Boydak Holding'in CEO'su Memduh Boydak, "Devletimizin, bütçemizin dengesi ne gerektiriyorsa bizler de buna uymak durumundayız. Elle gelen düğün bayram. Bir sıkıntı varsa, yaşanacaksa herkes üzerine düşen görevi yapacaktır" dedi.

ÇOK KAR EDEN DAHA ÇOK VERSİN

Tekstille uğraşan patronları temsil eden İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, şöyle konuştu: "Türkiye'nin sıkıntıya girdiği dönemlerde herkes fedekarlık eder. Türkiye'nin o kadar sıtıntılı bir döneme gireceğini düşünmüyorum. Ama girerse tabi herkes üzerine düşen görevi yapar. Ama yüzde 75'e çıkacağını zannetmiyorum. Daha çok kâr eden daha çok vergi verebilir."

Kaynak: TheLira.com

Son Dakika Ekonomi Zenginden Açık Çek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement