1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yarın Başlıyor - Son Dakika
Güncel

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yarın Başlıyor

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yarın Başlıyor

BYEGM, Çocuk Vakfı, RTÜK tarafından düzenlenen ve iki gün sürecek kongrenin açılış konuşmasını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yapacak Çocuk ve medya ilişkisinde medyanın olumlu ve olumsuz e...

13.11.2013 12:03

Türkiye'de ilk defa çocuk ve yetişkin delegelerin eşit paydaşlar olarak katılacağı 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi, yarın başlıyor.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın himayelerinde Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), Çocuk Vakfı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından düzenlenen kongre, iki gün sürecek.

Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek kongrenin açılış konuşmasını, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç yapacak.

Çocuk ve medya ilişkisinde medyanın olumlu ve olumsuz etkilerinin irdeleneceği, çözüm yollarının aranacağı kongreye, 116 çocuk ve 395 yetişkin delege katılacak.

Medyanın çocuklar için demokratikleşmesi sürecini harekete geçirmenin hedeflendiği kongre ile medyanın zararları karşısında yasaklamayı değil, sınırlar kavramından hareketle medya okuryazarlığı kültürünün geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması öngörülüyor.

Kongrede, RTÜK'ün hazırladığı "Türkiye'de Çocukların Medya Kullanma Alışkanlığı Araştırması"nın sonuçları ilk kez RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun tarafından açıklanacak.

Kongrede ayrıca TÜİK'in "Çocuklarda Bilişim Teknolojileri Kullanımı ve Medya Araştırması"nın yanı sıra ikisi TRT Çocuk tarafından gerçekleştirilen çocuk ve medya ilişkisine yönelik 4 önemli araştırma daha yine kamuoyu ile paylaşılacak.

Atölye çalışmaları ve sergi

Kongrenin ilk günü 17.10-18.00 saatleri arasında 2 ayrı Çocuk ve Medya Karikatür Atölyesi düzenlenecek. Çalışmaya, Aziz Yavuzdoğan, İbrahim Tapa, Mükremin Seçim, Necdet Yılmaz, Osman Turhan, Raşit Yakalı ve Yurdagün Göker katılacak.

Kongrede çocuk delegeler, müzisyen ve çocuk şarkıcıları bestecisi Mahmut Sözer ile gitar eşliğinde şarkı söyleyecek.

BM Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin ilk 40 maddesinin Türkiye'den 40 çizerin resimlerinden oluşan "Her Çocuk Haklarıyla Doğar!.." başlıklı resimli çocuk hakları kültürü sergisi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından 14 Kasım Perşembe günü  saat 11.30'da açılacak.

Kongre Çocuk Bildirisi okunacak

Kongrede, bütün çocuklar, kongrenin doğal üyesi ve Gözlemci Delege olarak görüş açıklayabilecek. Kongreye, 9-18 yaş grubunda 116 çocuk delege katılacak. Çocuk delegeler, medya konusunda sözlü ve yazılı sunum, poster, karikatür, fotoğraf ve filmle görüş açıklayacak. 9-12, 13-15, 16-18 yaş grubu için üç ayrı Çocuk Hakları ve Çocuk Görüşü Komisyonu kurulacak. Kongre Genel Kurulu'nu 1 çocuk ve 1 yetişkin Divan Başkanı yönetecek. Etkinliğin kapanışından önce Kongre Çocuk Bildirisi okunacak.

Kongrede yurt içinden 29, Türkiye dışından 20 çocuk medyası ve uzmanı bildiri sunacak.

Çocuk ve Medya Kongresi'nde, "Okuma Kültürü ve Medya Komisyonu", "Medya Okuryazarlığı Eğitimi Komisyonu" ve "Mevcut Durum ve Strateji Geliştirme Komisyonu" başlıklı 3 Yetişkin Komisyonu kurulacak.

Kongrenin ana konuları, sunulacak bildiri ve araştırmalar yanında, düzenlenecek oturumların konu ve temaları koruyucu, yetkilendirici-önleyici medya okuryazarlığı eğitimi ve çocuk haklarına dayalı içerik geliştirici medya ile çocuk ve medya hukuku olarak belirlendi.

Türkiye'nin ilk çocuk ve medya stratejisi kongrede sunulacak

1. Türkiye Çocuk ve Medya Stratejisi ve Uygulama Planı 2014-2018 Stratejisi Birinci Taslağı, çocuk ve yetişkin delegelerin görüşüne sunulacak.

"Çocuğa saygı ve çocuk hakları kültürü temelinde bir çocuk-medya ilişkisi için; paydaşların sorumluluklarının bilincinde olduğu medya okuryazarı bir Türkiye" şeklinde vizyon cümlesi öngörülen taslakta yer alan 12 stratejik amaç şöyle:

"Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tüm taraflarca bilinirliliği ve benimsenmesini yaygınlaştırmak, çocuk haklarına saygılı medya içerikleri ve uygulamaları geliştirmek, örgün eğitimin tüm kademelerinde medya okuryazarlığı eğitimini geliştirmek, hayat boyu öğrenme sürecinde medya okuryazarlığı becerisini geliştirmek, medyada içerik oluşturma, izleme ve denetim süreçlerinde çocuğun katılımını sağlamak, farklılıklarına bakılmaksızın tüm çocukların eşitlik ve etik kurallar çerçevesinde uygun temsilinin sağlanacağı süreçler geliştirmek, kültürel değerlerimize uygun, çocuk odaklı medya içerikleri ve yapımlar geliştirmek, çocuk-medya ilişkisine yönelik sivil denetim modelleri geliştirmek, çocuğun tüm gelişim özelliklerini dikkate alacak şekilde 'medyaya yönelik' yasal alt yapıyı geliştirmek, aile, çocuk ve eğitimcilerin etkin iletişim kurabileceği, güvenli medya geliştirmek, erken dönemden başlayarak çocukta okuma kültürü geliştirmek, çocuk ve medya ile ilişkili araştırma ve uygulama merkezlerini yaygınlaştırmak."

Strateji Belgesi Birinci Taslağı, kongrede müzakere edilerek sonuçlandırılacak ve  Aralık 2013'te hükümete sunulacak.

Çocuk ve Medya İzleme Kurulu üyeleri seçilecek

Türkiye Çocuk ve Medya Hareketi çerçevesinde, medyanın çocukları etkileyen bütün süreçlerini izlemek ve değerlendirmek amacıyla 12 çocuk ve 12 yetişkinden oluşan Medya İzleme Kurulu (MEDİK) seçilecek.

Kongre sonunda, Yetişkin Komisyonları Çocuk ve Medya İzleme Kurulu 12 yetişkin üyesini, Çocuk Komisyonları Çocuk ve Medya İzleme Kurulu da 12 çocuk üyesini seçimle belirleyecek.

Bildiri sunacak çocuk delegeler

Kongrede 9-18 yaş grubundan 116 çocuk delege görüş açıklayacak ve görev yapacak. Etkinlikte, Doç. Dr. Ahmet Albayrak, Dr. Adem Güneş, Yrd. Doç. Dr. Adnan Altun, Ahmet Rasim Kalaycı, Dr. Artun Avcı, Arş. Gör. A. Özgül İnce Samur, Arş. Gör. Bilge Nur Doğan, Arş. Gör. Burcu Çıldır, Yrd. Doç. Dr. Cemil Oruç, Prof. Dr. Deniz A. Güler, Prof. Dr. Emine Akyüz, Yrd. Doç. Dr. Faruk Levent, Yrd. Doç. Dr. Hande Bilsel Engin, Doç. Dr. Ilgım Veryeri Alaca, Yrd. Doç. Dr. Kadir Karatekin, Prof. Dr. K. Nevzat Tarhan, Prof. Dr. Kemal Sayar, Doç. Dr. Nebahat Akgün Çomak, Prof. Dr. Nermin Çelen, Doç.Dr. Nilüfer Pembecioğlu, Prof. Dr. Nurgün Oktik, Prof. Dr. Oya Güngörmüş Özkardeş, Doç. Dr. Özgür Erdur-Baker, Dr. Sait Tüzel, Prof. Dr. Sedat Sever, Arş. Gör. Sevilay Bulut, Doç. Dr. Sedat Şimşek, Doç. Dr. Tuğba Asrak Hasdemir, Yrd. Doç. Dr. Zafer Kuş ve Yrd. Doç. Dr. Zihni Merey konuşacak.

Ayrıca Prof. Dr. Alexander Fedorov (Rusya), Dr. Alexis R. Lauricella (ABD),  Barbara Kolucki (ABD ), Bernd Trocholepczy (Almanya ),  Dafna Lemish (ABD), Prof. Dr. Daniel R. Anderson (ABD), Prof. Dr. Ellen A. Wartella (ABD), Dr. Erik M. Gregory (ABD), Jayne Kirkham (İngiltere), Jeffrey Chester (ABD), Jessica Taylor Piotrowski (Hollanda), Prof. Dr. Kathryn C. Montgomery (ABD), Kaveri Subrahmanyam (ABD), Paul Mihailidis (ABD), Robyn Scott Vincent (Yeni Zelanda), Prof. Dr. Sandra L. Calvert (ABD), Prof. Dr. Stewart M. Hoover (ABD), Sabrina Unterstell (Almanya), Tanya Black (Yeni Zelanda) ve W. James Potter (ABD) bildiri sunacak.

Kongrede, çocuk medyası alan uzmanları yanında aile, çocuk ve gençlik odaklı çalışan vakıf ve dernek temsilcileri, medya ve medya meslek kuruluşları ve birlikleri, üniversiteler, 11 bakanlığın temsilcilerinden oluşan 395 yetişkin delegenin görev yapacağı kongreye, 81 ilin Medya Okuryazarlığı Dersi Zümre Başkanı da katılacak.

1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi'ne, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğünün ev sahipliğinde 1000 öğrenci ve öğretmen iştirak edecek. Kongreye, Türkiye genelinden Çocuk ve Medya Hareketi'nin gönüllü üyeleri katılacak ve komisyonlara anne-baba görüşü çerçevesinde görüş bildirecek. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi Yarın Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement