2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Güncel

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, temel eğitim ve orta öğretim düzeyindeki müfredat yenileme çalışmalarında 15 Temmuz sürecine de yer verileceğini belirterek, "Başarısız darbe girişimi sonucunda 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı.

15.11.2016 12:52

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, temel eğitim ve orta öğretim düzeyindeki müfredat yenileme çalışmalarında 15 Temmuz sürecine de yer verileceğini belirterek, "Başarısız darbe girişimi sonucunda 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatıldı. Bu üniversitelerde 65 bin 216 öğrenci devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarına yerleştirildi ve intibakları gerçekleştirildi." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2017 bütçesinin sunumunu yapan Yılmaz, ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerine verilen bursların, eğitim ve öğretime erişimi artırarak, fırsat eşitliğinin sağlanmasına katkı sağlayan önemli uygulamalardan biri olduğunu belirtti.

2003 yılında öğrenci başına aylık 13,06 lira olan burs miktarının; 2015 yılında 165,33 liraya yükseltildiğini, 2016 yılında ise 185,58 lira olduğunu anlatan Yılmaz, ilköğretim ve ortaöğretimde burs alan öğrenci sayısının bu yıl sonu itibarıyla 264 bine ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

İsmet Yılmaz, engellilerin eğitim ve rehabilitasyonuna ilişkin, 2006 yılından, 2016 yılı Eylül ayına kadar bütçeden yaklaşık 12 milyar 188 milyon lira kaynak ayrıldığını kaydetti.

Temel eğitim ve ortaöğretim öğrencilerine hizmet eden öğrenci yurt ve pansiyonlarında koğuş sisteminden oda sistemine geçme çalışması başlatıldığını anlatan Bakan Yılmaz, bu kapsamda toplam yatak sayısının 483 bin 941'e ulaştığını, ancak yükseköğretim öğrencilerine hizmet veren Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde yapılanların bu rakama dahil olmadığını ifade etti.

Eğitime erişim hakkını kullanmakta güçlük çeken ve özel eğitime ihtiyacı olan öğrenci ve kursiyerlere taşıma hizmeti verildiğine işaret eden Bakan Yılmaz, 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında toplam 1 milyon 381 bin 143 öğrencinin taşıma imkanından yararlandığını, bunlardan 1 milyon 178 bin 817'sine öğle yemeği hizmeti de verildiğini aktardı.

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, bakanlığın 34 ülkede, 31'i eğitim müşavirliği ve 25'i eğitim ataşeliği olmak üzere, toplam 56 temsilciliği bulunduğunu açıkladı.

Yılmaz, yabancı ülkelere öğrenci gönderilmesine ilişkin kanun kapsamında yetişmiş insan kaynağı ihtiyacını karşılamak amacıyla, üniversiteler ve bazı kamu kurumları adına yurt dışına öğrenci gönderildiğini anımsatarak, başlangıcından bugüne kadar bu burslardan yararlanan öğrenci sayısının 15 bin dolayında bulunduğunu belirtti.

46 ülkede 3 bin 750 öğrencinin Milli Eğitim Bakanlığı burslusu olarak öğrenim gördüğünü vurgulayan Bakan Yılmaz, yeni dönemde savunma sanayi, bilişim, uzay araştırmaları gibi alanlarda 900 öğrencinin yurt dışına gönderileceğini kaydetti.

Mesleki ve teknik eğitimi özendirmek ve sahada karşılaşılan sorunları çözmek amacıyla bakanlıkça hazırlanan ve Bakanlar Kurulu tasarısı olarak TBMM'ye gönderilen kanun tasarısının, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda kabul edildiğini, tasarının Genel Kurul gündemine alındığını anımsatan Bakan Yılmaz, "Bu düzenlemeyle okullardaki öğrencilerin meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sosyal güvenlik kapsamına alınmasından staj uygulamalarındaki ücret sorunlarına kadar bir çok sorun çözülmüş olacak." dedi.

"Mesleki Becerilerin Geliştirilmesi" projesine değinen Yılmaz, mesleki ve teknik eğitimde kaliteyi artırmak, sanayi kuruluşlarına kaliteli iş gücü sağlamak ve istihdamı yükseltmek amacıyla bu yıl, mesleki ve teknik eğitim alan 23 bin 683 öğrencinin eğitim-öğretim desteği ödemesinin bakanlıkça karşılanacağını vurguladı.

15 Temmuz müfredatta

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, öğretim programlarını güncelleme çalışmalarının Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının koordinasyonunda, Temel Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü bildirdi.

İsmet Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakanlığımız ilgili birimleri tarafından hazırlanan 66 dersin öğretim programını değerlendirme çalışmaları devam etmektedir. Diğer yandan, ülkemizin karşılaştığı en büyük felaketlerden birisi olan 15 Temmuz demokrasiye darbe girişimine müfredat içerisinde yer verme çalışması önem verdiğimiz diğer bir husustur. Bakanlığımızın önemli sorumluluklarından bir tanesi de demokrasimize, milli birliğimize ve hukuk devletine sahip çıkacak bireyler yetiştirmektir. Bunun için de değerlerimizin toplumsal hafızada korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması, milli iradeye sahip çıkılması konusunda gelecek kuşakların hazırlanmasıdır. Bakanlığımız da bu noktadan hareketle, temel eğitim ve orta öğretim düzeyindeki müfredat yenileme çalışmalarında 15 Temmuz sürecine de yer verecektir. 15 Temmuz süreci sonrasında bütün ders kitapları yeniden gözden geçirilerek, gerekli düzeltmeler yapılmıştır."

Öğretim programlarını güncelleme çalışmalarının, bilimsel gelişmeler ve eğitim bilimlerinde erişilen seviye doğrultusunda kararlılıkla sürdüğüne işaret eden İsmet Yılmaz, bu kapsamda yürütülen çalışmalarda, işlevsel bilgilerin ön plana çıkarılarak, konular arasında sadeleştirme/seyreltmenin yapılması, uluslararası ve ulusal belgelerde tanımlanmış olan temel beceri ve yetkinliklerin öğrencilere kazandırılması ve öğrencilere değerler eğitiminin verilmesinin ana başlıklarının ön plana çıktığını belirtti.

Suriyelilere eğitim

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, Türkiye'de geçici koruma altında bulunan Suriye vatandaşlarının eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmaların da sürdürüldüğünü ifade etti.

Yılmaz, "İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 2016 yılı verilerine göre ülkemizde okul öncesi dahil 5-17 yaş arası okul çağında yaklaşık 834 bin Suriyeli bulunmakta olup, ekim ayı geçici verilerine göre yaklaşık 479 bin Suriyeli öğrenciye Bakanlığımız tarafından eğitim öğretim hizmeti verilmektedir." diye konuştu.

2014-2018 yıllarını kapsayan Hayat Boyu Öğrenme Strateji Belgesi doğrultusunda, 986 halk eğitimi merkezi, 17 olgunlaşma enstitüsü, 10 turizm eğitim merkezi ve 340 mesleki eğitim merkezinde 60 milyon vatandaşı toplam 3 bin 54 programla hayata ve mesleğe hazırlamaya devam ettiklerini anlatan Yılmaz, e-Yaygın sisteminin sonuçlarına göre, Hayat Boyu Öğrenmeye katılım oranının yüzde 5,5 olduğunu vurguladı.

- 65 bin öğrenci başka kuruma

15 Temmuz darbe girişimi sonrası yaklaşık 65 bin öğrencinin başka kurumlara yerleştirildiğini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen başarısız darbe girişimi sonucunda 15 vakıf yükseköğretim kurumu kapatılmış, bu üniversitelerde eğitim ve öğretim gören, 8 bin 8 önlisans, 45 bin 149 lisans, 11 bin 16 yüksek lisans, bin 43 doktora olmak üzere 65 bin 216 öğrenci, güç ama yönetilebilir bir yaklaşımla devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarına yerleştirilmiş ve intibakları gerçekleştirilmiş, bu konuda mağduriyet yaşanmaması için özel bir çaba gösterilmiştir.

Bugün itibarıyla 111'i devlet, 63'ü vakıf yükseköğretim kurumu ve 7'si vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere toplam 181 yükseköğretim kurumumuz mevcut olup öğrenci sayımız da 7 milyon 313 bin 403'e ulaşmıştır. Bu öğrenci sayımız ile Avrupa Yükseköğretim Alanındaki ikinci en büyük öğrenci sayısına sahip ülke konumuna gelinmiştir. Bu öğrenci sayısının 2 milyon 612 bin 305'i önlisans, 4 milyon 139 bin 798'i lisans, 469 bin 374'ü yüksek lisans, 91 bin 926'sı doktora öğrencisidir. Öğretim elemanı sayımız ise 156 bin 168 olup bunun 72 bin 240'ı öğretim üyesidir."

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, yükseköğretim sisteminde son 12 ay içerisinde gerçekleştirdikleri yenilikçi girişimleri, şöyle sıraladı:

"Rasyonel kontenjan planlaması, temel bilimlere olan ilginin artırılmasına yönelik özel planlamalar ve destekler, yüksek lisans ve doktora kriterlerinin yenilenmesi, Doçentlik Yönetmeliği ve kriterlerinin güncellenmesi, tıp, hukuk, mühendislik ve mimarlık taban puan uygulaması, üniversiteye geçiş için gerekli taban puanının yükseltilmesi, yabancı dille eğitim-öğretim yönetmeliğinin güncellenmesi, denklik sürecinde iyileştirmeler, diploma denklik süreci ile birlikte diploma tanınma süreçlerinin tanımlanması, Mevlana Değişim Programı'nın yeniden yapılandırılması, proje tabanlı uluslararası değişim programı, yönlendirilmiş ÖYP'nin hayata geçirilmesi, şeffaflaşma, üniversitelere yetki devri, ziraat, orman ve su ürünleri alanlarına olan ilginin artırılması ve özendirilmesine yönelik burs programı."

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement