5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu

TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü'nden uzman araştırmacı Minhac Çelik, Suriyeli hackerların, önce saldırıda bulunacakları şirketlerin internet alanı aldığı şirketin sistemine sızdığını belirterek,...

07.12.2013 18:27

TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü'nden uzman araştırmacı Minhac Çelik, Suriyeli hackerların, önce saldırıda bulunacakları şirketlerin internet alanı aldığı şirketin sistemine sızdığını belirterek, "Onun sistemine girdikten sonra asıl hedefe yöneliyor. Bu ciddi bir siber kabiliyet gerektiren olay. Suriye Elektronik Ordusuna Çin, Rusya, İran ile Hizbullah'ın destek verdiği tahmin ediliyor" dedi.

Belek'te bir otelde düzenlenen 5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu'nda "Siber tehditlerde yeni boyutlar" isimli oturum düzenlendi. Moderatörlüğünü Polis Akademisi'nden Doç. Dr. Oğuzhan Başıbüyük'ün yaptığı oturumda, "Şam rejiminin değişen siber stratejisi: Suriye Elektronik Ordusu" başlıklı konuşma yapan TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü'nden Uzman Araştırmacı Minhac Çelik, Şam rejiminin Libya ve Tunus'tan farklı bir sosyal medya ve siber saldırı stratejisi geliştirdiğini ifade etti.

Sosyal meydanın Arap devrimlerinde büyük etkisi bulunduğuna dikkati çeken Çelik, Mısır ve Tunus rejiminin interneti büyük bir tehdit gibi gördüğünü, baskılayıcı ve kısıtlayıcı politikalar yürüttüklerini belirtti. Çelik, Tunus'taki olaylarda güvenlik güçlerinin muhaliflere uyguladığı şiddet görüntülerinin sosyal paylaşım sitelerinde yayınlanmasıyla dünya halklarının ayağa kalktığını, ardından Tunus rejiminin Youtube'u blokladığını anlattı. Çelik, Tunus ve Mısır rejimlerinin sosyal medyada hiçbir varlık gösteremediğine de dikkati çekti.

Suriye'nin ise sosyal meydayı kendi istediği gibi yönlendirmek için çaba gösterdiğini belirten Çelik, "Suriye de zaman aman baskıcı internet politikaları uyguladı. Sadece bununla yetinmedi ve proaktif bir strateji de izledi. Sosyal medyada daha aktif bir şekilde rol aldı. Suriye rejimini destekleyen kişiler, sosyal medyada aktif yer aldı" dedi.

Suriye rejiminin, muhaliflerin internetten mesaj trafiğini engellemek için kötücül yazılımlar ürettiğini kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Bu yazılımlar rejimi destekleyen sivil halkın indirmesi için de internete konuldu. Bu sayede rejimi destekleyen vatandaşlar, bu yazılımları indirerek muhalefeti destekleyen insanların cep telefonlarına, bilgisayarlarına ufak çaplı saldırılar düzenlediler. Örneğin DarkComet-RAT isimli yazılımla saldırılan bilgisayarlardaki klavye hareketleri ve web kamerası görüntüleri elde ediliyor. Bu sayede muhaliflerin nerede olduğu ve nasıl haberleştiğine dair yeterli belgeler ediniliyor."

-Suriye Elektronik Ordusu nedir?

Çelik, Suriye Elektronik Ordusu'nun (SEO) kendisini, "Suriye hükümetine yönelik saldırılara ve Suriye iç savaşı ile ilgili kara propaganda yapanlara karşı yeteneklerini kullanmaya karar veren vatansever Suriyeli gençler" diye tanımladığına da değindi.

SEO'nun ordu gibi hiyerarşik bir yapısı olmadığını, sivil bir topluluk olduğunu belirten Çelik, "Bu insanlar gerçekten Suriyeli mi? En önemli sorulardan birisi bu. Esad, SEO için (Sanal gerçeklikteki gerek ordu) tanımlamasını kullanıyor. Bu topluluk, Amerika'nın ünlü üniversitelerine, dünyaca ünlü haber ajanslarına siber saldırılarda bulundu. AP'nin Twitter adresi hacklendikten sonra atılan yalan bir haber, Dow Jones endeksinde büyük bir düşüşe neden oldu. Bu nedenle 136 milyar dolar zarar olduğu bildiriliyor" dedi.

SEO'nun kapasitesini kısa zamanda artırdığını da vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Bunun ana sebebi bize göre dış destek. SEO, eskisi gibi sadece sosyal medya hesaplarını hacklemiyor. Suriyeli hackerlar, önce saldırıda bulunacakları şirketlerin internet alanı aldığı şirketin sistemine sızıyor. Onun sistemine girdikten sonra asıl hedefe yöneliyor. Bu ciddi bir siber kabiliyet gerektiren olay. Suriye Elektronik Ordusu'na Çin, Rusya, İran ile Hizbullah'ın destek verdiği tahmin ediliyor. SEO'nun saldırı yönteminin, Çin'in daha önce yaptığı sadırılarla benzerlikleri bulunuyor. SEO, internette Rusya'daki bir şirketin alanı üzerinden yayın yapıyor. Dünya üzerinde aranan 10 hacker arasında yer alan Andrey Nabilevich Taame isimli hacker Rus asıllı Suriye doğumlu. Taame, aynı zamanda 10 hacker arasında hiç yakalanamayan tek hacker unvanını taşıyor. Taame'nin Suriye'de olduğuna dair ciddi şüpheler var. SEO'ya son destek veren ülke İran da olabilir. İran'ın artan siber yetenekleri sayesinde ürettiği yazılımlar, SEO tarafından kullanılıyor. SEO'ya Hizbullah'ın da destek verdiği tahmin ediliyor."

Oturumda konuşan Askeri Yargıtay Başkanlığı'nda görevli savcı Dr. Mehmet Yayla, tarihte savaşların önce karada ardından da denizde, havada ve uzay ortamında yapılmaya başlandığını belirtti. Yayla, beşinci savaş ortamı olarak siber ortamın kabul edilebileceğini kaydetti.

Yayla, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de özel şirket ve üniversitelerin ulusal siber güvenlik konusunda araştırma merkezleri kurması ve hukuki anlamda bu konuya ciddi şekilde eğilmeleri gerektiğini vurguladı.

5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 5. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement