90. Yılda 9 Eylül Coşkusu - Son Dakika
Güncel

90. Yılda 9 Eylül Coşkusu

90. Yılda 9 Eylül Coşkusu

İzmir'imizle övünüyoruz.

10.09.2012 10:26

9 Eylül İzmir'in Kurtuluş Günü, 90. yılında büyük coşku ve heyecanla kutlandı. Türk ordusunun İzmir'e girerken kullandığı tarihi güzergahta gerçekleşen "Zafer Yürüyüşü"ne binlerce İzmirli katılırken, Cumhuriyet Meydanı'ndaki kutlama programı da büyük coşkuyla gerçekleşti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İzmirli olmanın ve İzmir'de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını iyi biliyoruz. Ve bu gerçeği artık herkesin çok iyi anlamasını; İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini, vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz" dedi.

9 Eylül İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşunun 90. yılı törenleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği "90. yıl Zafer Yürüyüşü" ile başladı. Basmane Karakolu önünden start verilen yürüyüş, Türk Ordusu'nun İzmir'e girdiği tarihten sonra İzmirlilerin 1969 yılına kadar her 9 Eylül'de "Zafer ve Kurtuluş" yürüyüşleri yaptığı güzergahta gerçekleştirildi. Başta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere çok geniş katılımla gerçekleştirilen yürüyüş, Anafartalar Caddesi ve İkiçeşmelik'i takip ederek Cumhuriyet Meydanı'nda son buldu.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören; Bakan Ertuğrul Günay, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Vali Vekili Ardahan Totuk ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun Atatürk Anıtı'na çelenk koymasıyla başladı.

İzmir duruşu

Başkan Kocaoğlu törende yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnettar olduklarını vurgulayarak, "Ulu Önder'imizin bize çizdiği yol doğrultusunda, yarınlara güvenle ve coşkuyla yürüyoruz. Çağdaş Türkiye'nin sembol ismi İzmir'imizle övünüyor; tarihin ve coğrafyanın bizlere armağanı olan kentimizin üstüne titriyoruz. İzmirli olmanın ve İzmir'de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını da iyi biliyoruz. Ve bu gerçeği artık herkesin çok iyi anlamasını; İzmir duruşunun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini, vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz" dedi.

9 Eylül unutulmasın

9 Eylül coşkusu içinde özel bir yeri ve anlamı olan bayrak töreni ve atlı süvari geçişinin, tam 89 yıl sonra, neden ve hangi gerekçelerle iptal edilip sonra yeniden izin verilmesini anlamakta zorlandıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, İzmir'in bağımsızlık yolunda "simge kent" olduğunu vurguladı; "9 Eylül'ün alelade bir kurtuluş olmadığı, aynı zamanda ülkenin kurtuluşu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu anlamına geldiği hiç unutulmasın istiyoruz" diye konuştu.

Cumhuriyet kazanımlarını ödün vermeden korumaya ve savunmaya devam edeceklerini kaydeden Başkan Aziz Kocaoğlu, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir" sözüne atıfta bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizler, Atamızın bize gösterdiği bu anlamlı hedef doğrultusunda, kentimizin kültürel zenginliğini ekonomik zenginlik ile birleştirerek, İzmir'i Akdeniz'in lider kenti haline getirme çabasındayız. İzmir'in yerel yönetimi olarak, stratejimizi bu vizyon çerçevesinde yeniden şekillendiriyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün kenti İzmir olarak, Cumhuriyetimize ve geleceğimize inançla sahip çıkıyoruz."

300 kişilik zeybek

Törende, tiyatro sanatçılarından oluşan bir grup; Mustafa Kemal Atatürk, Hasan Tahsin, Yörük Ali Efe, Mustafa Necati, Hüseyin Vasfi Çınar, Kazım Dirik, Attila İlhan ile Zübeyde Hanım ve Latife Hanım'ı canlandırarak Cumhuriyet Meydanı'nı dolduran on binlerce İzmirli'yi selamladı. Törenlerde, başta İzmir Büyükşehir Belediyesi halk dansları topluluğu olmak üzere ilçe belediyelerinin ve özel toplulukların folklörcülerinden oluşan 300 kişilik halk oyunları ekibinin gösterisi büyük alkış aldı.

Bir çınardır 9 Eylül

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenlerin ardından Vasıf Çınar Meydanı'nda "Bir Destandır 9 Eylül" sergisi açıldı. Sergi, İzmir'in işgali ve kurtuluşunu anlatan orijinal resimlerin yer aldığı 66 panodan oluşuyor. Serginin açılışını gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Bugünü, 90 yıl öncesinin 9 Eylül gününü, İzmirli hemşehrilerimize, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına, Anadolu insanına borçluyuz" dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, "9 Eylüller, 30 Ağustoslar, 23 Nisanlar, 29 Ekimler, 19 Mayıslar kutlandığı müddetçe çocuklarımız ve gençlerimiz bu ülkenin nasıl kurtulduğunu ve kurulduğunu öğreneceklerdir, bu şekilde bizi biz yapan değerlerimiz kaybolmayacaktır" dedi.

İzmirli örnek olmak zorunda

"Dünya var oldukça bu kentte 9 Eylüller kutlanacaktır" diye konuşan Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün hiç istemediğimiz bir protesto yaşandı. İzmirli heyecanlı, İzmirli dolu, İzmirli'nin değer yargıları, vazgeçemeyeceği kırmızı çizgileri var. Ama bunu anlatmanın yolu protesto değil. Anlatmanın yolu, oyuna gelmeden, sükunetle, sessiz ve anlamlı duruştan geçiyor. Provokasyona gelmeyeceğiz, daha sakin ve vakur duracağız, durmak zorundayız. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçisi ve ilerici lider kenti olarak görevimizi sürdüreceğiz. Bizim hedefimiz İzmir'i korumak, kollamak. Hedef, tüm Türkiye'yi İzmir gibi aydınlık insanların, demokrasinin yaşadığı bir kent haline getirmek olmalı. İzmirli örnek olmak zorundadır. Sessiz ve güçlü kalmak protestodan daha fazla anlam ifade eder. 9 Eylül'ü polemik konusu yapmayalım."

Vasıf Çınar'daki törende 2012 yılı Avrupa ve Dünya Şampiyonu Kökler Çocuk Dans Kulübü'nün gösterileri büyük ilgi gördü.

Yüzbaşı Şerafettin'in bayrağı Vilayet Konağı'nda

9 Eylül İzmir'in kurutuluş günü törenlerinin üçüncü bölümü Konak Meydanı'nda gerçekleştirildi. Törende, kentin kurtuluşunu temsili olarak canlandıran süvari birlikleri Vilayet önüne geldi ve Yüzbaşı Şerafettin'i canlandıran bir asker Hükümet Konağı'na Türk bayrağını çekerken Meydan'ı dolduran binlerce İzmirliyle birlikte İstiklal Marşı okundu.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 90. Yılda 9 Eylül Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement