WASHINGTON (AA) – ABD'de Müslümanları temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu olan Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), 2015 İnsani Yardım Ödülü'ne 2 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklı sığınmacıya kucak açan Türkiye'yi layık gördü. Türkiye'nin ayakta alkışlandığı gecede ödülü, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç aldı.
ABD'de Müslümanların haklarını savunan çalışmalarıyla tanınan CAIR'in yıllık olağan yemeği Arlington'da bir otelde düzenlendi. Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli Tevekkül Karman ile Teksas eyaletinde evde yaptığı saat, bomba sanılan Müslüman lise öğrencisi Ahmed Muhammed'in de aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katıldığı yemekte, CAIR'in 2015 yılı Adaletin Savunucuları Liderleri ödülleri sahiplerine verildi.
Türkiye, Suriye'de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık 2 milyonu aşkın Suriyeliye ve 200 bin civarında Iraklıya kucak açtığı için 2015 İnsani Yardım Ödülü'ne layık görüldü. Türkiye isminin anons edilmesiyle salondaki kalabalık ayağa kalkarak uzun süre alkışladı. Ödülü, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç aldı.
Kılıç, konuşmasında, Osmanlı döneminden beri Türkiye'nin, savaş kurbanlarının, çatışmalardan ve insanlık dramının yaşandığı noktalardan kaçanların sığınacakları güvenli liman haline geldiğini hatırlattı. Türkiye'nin bugün sadece Suriye'den 2,2 milyon sığınmacıyı barındırdığına, Irak'tan da yaklaşık 200 bin kişiye kucak açtığına vurgu yapan Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin rakamlarına göre, Türkiye, dünyadaki diğer ülkelerden daha çok sığınmacıya evsahipliği yapıyor. Bu noktada örnek vermem gerekirse Türkiye'nin 2011'den beri aldığı Suriyeli sığınmacı sayısı ABD'nin son 30 yılda aldığı mülteci sayısından daha fazla. Suriye'de insanlık dramının başladığı andan itibaren, Esed rejiminin şiddetinden kaçan, etnik kökenleri, kimlikleri ve dinleri ne olursa olsun tüm kurbanlara kapımızın açık olduğunu ifade ettik. Süryaniler, Ermeniler, Kürtler, Araplar ve Ezidilerin yanı sıra Aleviler de Türkiye'yi sığınacakları güvenli liman olarak buldular."
Uluslararası toplumun yardımlarının yeterli olmadığına işaret eden Büyükelçi Kılıç, Türkiye'nin bugüne kadar sığınmacılar için kendi bütçesinden 7,6 milyar dolar harcadığını vurguladı.
Büyükelçi Kılıç, konuşmasını şöyle tamamladı:
"Ancak bu kriz, tek bir ülkenin veya birkaç ülkenin kapasitesinin ve yeteneğinin çok ötesinde. Bu nedenle uluslararası toplum bir an önce harekete geçmelidir. Bunun da ötesinde önemli olan Müslümanlar olarak Suriye halkını unutmamalıyız. Peygamber Efendimizin, 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' kutlu sözünü hatırlamalıyız. Kur'an-ı Kerim'de 'Her kim bir can kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur' buyruluyor. Suriye'deki ve etrafındaki kardeşlerimiz bizlerin yardımına ihtiyacı var. Çok geç olmadan harekete geçelim, ABD'deki Müslümanlar arasındaki dayanışmayı gösterelim."
Son Dakika › Güncel › ABD'de Türkiye'ye İnsani Yardım Ödülü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?