Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, havacılık sektöründe beklentileri aştıklarını, 50 yılda tamamlanabilecek işleri son 11 yıla sığdırdıklarını söyledi.
Bakan Elvan, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda, yerli üretim olan 10 adet 8X8 yangın söndürme aracının teslim törenine katıldı.
Türkiye'nin başta ulaşım sektörü olmak üzere büyük değişim ve dönüşüm içinde olduğunu belirten Elvan, "Bu değişimin en önemli sektörlerinden birisi de havacılık sektörü ve biz havacılık sektöründe beklentileri de aşarak belki 50 yılda yapılacak işleri son 11 yıla sığdırmış bulunuyoruz. 11 yılda hem öz kaynaklarımız itibarıyla hem de sektördeki firmalar tarafından havacılık alanına yapılan yatırımlar itibarıyla çok önemli gelişmeler sağladık" dedi.
Türkiye'de 2002 yılında 36 havaalanının bulunduğunu, bu havalanlarından 28'ini yenilediklerini kaydeden Elvan, 16 yeni havalimanı daha inşa ettiklerini anlattı.
- "Adnan Menderes 20 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak"
Adnan Menderes Havalimanı'nı da devlet kasasından bir kuruş para ödemeden baştan sona yenilediklerine değinen Lütfi Elvan, şöyle konuştu:
"Önce dış hatlar terminalini hizmete açtık. Şimdi de Türkiye'nin en büyük ve en modern iç hatlar terminalinin yapımını tamamladık. İnşallah Sayın Başbakanımız'ın da katılımıyla 17 Mart Pazartesi günü açılışını gerçekleştireceğiz. İç hatlar terminalinin de hizmete girmesiyle Adnan Menderes Havalimanını 20 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak. Ayrıca İzmir Avrupa'nın en büyük havalimanlarından birine sahip olacak. Şimdiden hayırlı olsun."
İç hatlarda 2002 yılında 2 merkezden 25 noktaya sefer düzenlendiğini, bugün 7 merkezden 52 noktaya sefer olduğunu aktaran Elvan, dış hatlardaki 60 olan nokta sayısını 236'ya yükselttiklerini bildirdi.
Yolcu sayısını da 2002'den bu yana 9 milyondan 76 milyona çıkardıklarını söyleyen Elvan, "Tüm bu gelişmeler yaşanırken uçak filomuzu da 11 yıl içerisinde tam 2,5 kat artırdık. 2002 yılında sadece 150 uçağımız vardı. Bugün yaklaşık 400 uçağa sahibiz" dedi.
Hava trafik kontrol hizmetlerinin de standartlara uygun hale getirildiğini ifade eden Lütfi Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hemen hemen tüm havalimanlarında radarlarımızı yeniledik. Baştan aşağı bunları elden geçirdik. Arama kurtarma yangı söndürme ihtiyaçlarını giderdik. Bu kapsamda havalimanlarımıza birbirinden farklı özelliklere sahip tam 318 adet yangın söndürme ve kurtarma aracı aldık. Bugün hizmete alacağımız 8 çarpı 8 yangın söndürme araçları ise son teknolojiye sahip olan üstün performanslı ve müdahale hızı oldukça yüksek araçlar. Şu an dünyanın büyük uluslararası haalimanları tarafından en çok tercih edilen araçları arasında yer alıyor. Göreve geldiğimiz günden bu yana ulaşım sektöründe bir yerlileştirme hareketi de başlattık."
Tüm ihalelerde yerli firmalara avantaj sağlamak istediklerini kaydeden Lütfi Elvan, "Hatta göreve gelir gelmez arkadaşlarıma yaptığımız 'tüm ihalelerle yüzde 15 yerlilik şartı koyun' diye talimat verdim. Yerli imalatı sadece havacılık veya şu anki yangın kurtarma araçları yönüyle değil hemen hemen tüm alanlarda bu avantajı sağlayarak yerli firmalarımızın daha da güçlenmesini temenni ediyoruz" dedi.
- Diğer konuşmacılar
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Birdal ise hava kurtarma ve yangın söndürme ailesini yeni araçlarla güçlendirdiklerini söyledi.
Uluslararası ihaleye çıktıklarını dile getiren Birdal, sözlerine şöyle devam etti:
"İhale neticesinde yerli firmamız Volkan İtfaiye, bu ihaleyi kazanarak bu yüklenici sıfatıyla araçları imal etmeye başladı. Toplam değeri 35 milyon 812 bin 980 liraydı. Dünyadaki 5 ana üreticiden birisi haline gelen bu firmanın verdiği fiyat bizim için de diğerlerine nazaran daha avantajlı fiyattı. Bunun için tercih ettik. Aslında kullanmayı hiç arzu etmemekle birlikte hava işletmesinde mutlaka olması gereken araçlardan olan yangın söndürme araçlarını en üst düzeyde bulundurma görevimiz var. 1085 arkadaşımız, 381 itfaiye aracımızla 51 tane havalimanında hizmet veriyor. Bu araçların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum."
Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne teslim edilen 8X8 yangın söndürme araçları 1300 beygir motoruna sahip ve 21 saniyede olay yerine ulaşabiliyor. 17 ton su, 2 ton köpük sistemiyle dünya standartlarının üzerinde olan araçlar A 380 de dahil büyük uçaklara da müdahale etme kabiliyetine sahip bulunuyor.
Araçların tesliminin ardından Bakan Elvan bir yangın söndürme aracının direksiyonuna geçerek aracı bir süre kullandı. Araçla daha sonra su sıkıldı.
Son Dakika › Güncel › Adnan Menderes Havalimanı'nda yangın aracı teslim töreni - Bakan Elvan - - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?