Bakan Eker, Zambiya Dışişleri Bakanı Kabala ile görüştü - - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker, Zambiya Dışişleri Bakanı Kabala ile görüştü -

Bakan Eker, Zambiya Dışişleri Bakanı Kabala ile görüştü -

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye-Zambiya arasında imzalanması beklenen çerçeve mutabakat zaptıyla kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılıkta önemli bir süreci başlatacaklarını belirterek "Zapt, Zambiya'da bir iç prosedür tamamlama sürecini bekliyor.

08.07.2014 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye- Zambiya arasında imzalanması beklenen çerçeve mutabakat zaptıyla kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılıkta önemli bir süreci başlatacaklarını belirterek "Zapt, Zambiya'da bir iç prosedür tamamlama sürecini bekliyor. Anlaşma imzaya hazırdı aslında" dedi.

Bakan Eker, Zambiya Dışişleri Bakanı Harry Kabala ile makamında görüştü.

Buradaki konuşmasında iki ülke arasındaki ilişkilerin, Türkiye'nin Afrika stratejisi doğrultusunda önemli mesafe katettiğini, karşılıklı büyükelçiliklerin açıldığını belirten Eker, yine de Türkiye- Zambiya arasındaki ticaretin, bu alandaki potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna dikkati çekti. Atılacak adımlar bulunduğuna yönelik inancını dile getiren Eker, Zambiya'nın iki ülke arasındaki karma ekonomik komisyon toplantısına ev sahipliği yapması gerektiğini arzu ettiğini söyledi. Bakan Eker'in, "Büyükelçi de bekliyor. Beni Lusaka'da görmek istiyor" esprisi gülüşmelere neden oldu.

İki ülke arasında çerçeve mutabakat zaptı hazırlandığını, bunun kırsal kalkınma, tarım ve hayvancılıkta önemli bir süreci başlatacağını ifade eden Eker, Türkiye'nin bu şekilde farklı ülkelerle imzalayıp uyguladığı başarılı zaptlar bulunduğunu bildirdi. Eker, "Zapt, Zambiya'da bir iç prosedür tamamlama sürecini bekliyor. Anlaşma imzaya hazırdı aslında" diye konuştu.

İmzalanması beklenen zaptın, tarımsal mekanizasyon, modernizasyon, hayvan hastalıklarıyla mücadele, küçük ve orta ölçekli tarımsal işletmelerin geliştirilmesi, tarımsal ürünlerin depolanması konularını kapsadığını kaydeden Eker, Türkiye'nin bu alanlarda son 10 yılda büyük gelişme sağladığını, deneyimlerini ticari ortakları ve dostlarıyla paylaşmak istediklerini ifade etti.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyine adaylık sürecinde Zambiya'nın desteği için teşekkür eden Eker, Zambiya'nın 2016'da düzenlenecek Antalya EXPO'ya resmi olarak davet edildiğini, katılımının etkinliğe zenginlik katacağını vurguladı.

-"Zirai faaliyetler için teşvik uyguluyoruz"-

Zambiya Dışişleri Bakanı Kabala ise iki ülke arasındaki ilişkilerin çok iyi düzeyde devam ettiğini, deneyimlerin paylaşılması gerektiğini dile getirdi. Ülkesinin ekonomisi konusunda bilgi veren Kabala, "Zambiya'nın tarıma uygun çok geniş alanları var. Yüzölçümümüz 75 milyon hektar. Bunun yüzde 63'üne tekabül eden 43 milyon hektarlık bölümü araştırmalar sonucunda orta ve yüksek verimle işletilebilecek zirai alanlar olarak tanımlandı. Bunun yüzde 14'ü tarım faaliyetleri için kullanılıyor. Zambiya Hükümeti olarak bunun artırılmasının büyük bir katma değer yaratacağına inanıyoruz" dedi.

Ülkesinde zirai faaliyetlerin artırılması için teşvik uyguladıklarını anlatan Kabala, uygulanabilir projelerin hayata geçmesi için gereken politik altyapıyı oluşturmaya çalıştıklarını aktardı. Türkiye'den yatırımcıları Zambiya'ya davet eden Kabala, Bakan Eker'in ziyaretinden onur duyacaklarını belirtti.

-Zambiya Dışişleri Bakanı Harry Kabala

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Eker, Zambiya Dışişleri Bakanı Kabala ile görüştü - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement