Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Kurulu Toplantısı

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olay var. Bunları tek tek saymak istemiyorum.

02.05.2016 20:53

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, "Ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olay var. Bunları tek tek saymak istemiyorum. Elimizde bunların notları var. Sadece rakamını söyleyeyim, 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir. Bunların 49'u canlı bombadır ya da bomba düzenekleri yerleştirilmiş, bombalı, patlayıcı maddelerle donatılmış araç ve gereçlerdir. Dolayısıyla bunların önlenmiş olması da Türkiye'de terörle mücadele bakımından fevkalade önemli bir tedbir olarak ortaya konuluyor." dedi.

Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki il ve ilçelerinde terörle mücadele konusunda gelinen son noktalara ilişkin alınan tedbirler ve yapılan çalışmaların gözden geçirildiğini anlatan Kurtulmuş, hem terör örgütleri karşısında, Türkiye'de sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da değil, Türkiye'nin tamamında şehirlerde, yollarda kontrollerin sıklaştırılması sonucu ciddi bir şekilde önleme imkanının ortaya çıktığını belirtti.

Emniyet birimlerinin insan kaynakları bakımından zenginleştirilmesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da görevlendirilmek üzere mahalle ve çarşı bekçilerinin alımının başlatılması, geçici köy korucularının artırılması, özel kuvvet polis ve emniyet teşkilatında, jandarmada ilave alımlarının yapılması ile ilgili sunumlar da yapıldığını söyleyen Kurtulmuş, mühimmat konusunda da gerekli eksikliklerin tamamlanması, daha ileri düzeyde, daha teknik düzeyde mühimmatın alınması konusunda bir takım çalışmalar yapıldığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da operasyonların sürdüğü illerden, ilçelerden göç etmek durumunda kalan vatandaşların operasyonlar bittikten sonra geriye döndüklerini aktardı. Bu durumun son derece sevindirici olduğunu dile getiren Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Cizre'den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 90'ı, Silopi'den ayrılan vatandaşlarımızın yüzde 80'i, İdil'den ayrılan vatandaşlarımızın ise tamamı operasyonlar bittikten sonra kendi şehirlerine kendi ilçelerine geri dönmüşlerdir. Bunun son derece önemli olduğunu, bundan sonraki süreçte de diğer yerlerde operasyonların bitmesiyle vatandaşlarımızın kendi illerine, ilçelerine döneceklerini görüyoruz. Ayrıca, ocak ayından bu yana çok sayıda önlenmiş olay var. Bunları tek tek saymak istemiyorum. Elimizde bunların notları var. Sadece rakamını söyleyeyim, 85 önemli olay önceden istihbaratları yapılarak önlenmiştir. Bunların 49'u canlı bombadır ya da bomba düzenekleri yerleştirilmiş, bombalı, patlayıcı maddelerle donatılmış araç ve gereçlerdir. Dolayısıyla bunların önlenmiş olması da Türkiye'de terörle mücadele bakımından fevkalade önemli bir tedbir olarak ortaya konuluyor."

DAEŞ ile yapılan mücadele

Kurtulmuş, bir taraftan PKK ile mücadele ederken, diğer taraftan da DAEŞ ile mücadele yapıldığını söyledi. Özellikle Kilis'in ve Kilis'teki vatandaşların ciddi sıkıntılar yaşadığını aktaran Kurtulmuş, "Son 3 ay içerisinde DAEŞ tarafından yapılan 55 roket atışı, Kilis ilimize düşmüş, bu 55 roket, 68 vatandaşımızın yaralanmasına, 19 kişinin ölmesine neden olmuştur. Bu 68 kişinin 16'sı Suriyeli, ölen 19 kişiden 7'si Suriyelidir." ifadelerini kullandı.

DAEŞ'in sınırların ötesinde hareketli, çoğu kamyonetlerin üzerine yerleştirilmiş roketatarlarla Türkiye sınırlarına saldırdığını ve Kilis'i hedef aldığını anlatan Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Böylece Türkiye'ye bir zarar verdireceklerini düşünüyorlar. Daha doğrusu Türkiye'nin bu terör örgütüne karşı Suriye topraklarında yapmış olduğu ve Türkiye içinde yapmış olduğu etkin operasyonlarına kendilerince cevap vermeye çalışıyorlar. Bu anlamda hem uluslararası koalisyonu hem ABD'nin gözlemler, gözetleme imkanlarından daha fazla istifade edilerek DEAŞ'ın Türkiye'ye karşı vermiş olduğu bu zararın önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapılıyor. Ayrıca Türkiye hiç kimseden bir yardım almasa da kendi sınırlarını, kendi sınır illerinden birisini koruyacak imkana sahiptir ve bu amaçla da Türkiye DEAŞ mevzilerinin ciddi bir şekilde takibini ve kontrolünü yapıp, olası herhangi bir tehdit gördüğü bölgelere karşı da kendi milli imkanlarıyla savunmasını ortaya koymaktadır."

Operasyonun yapıldığı ilçelerde 6 adımlık plan

Kurtulmuş, bugünkü sunumlarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı çalışmaların da gündemde olduğunu söyledi.

Silopi, Sur, Cizre, İdil'de operasyonların bittiğini, bu ilçelerle ilgili rehabilitasyon çalışmalarının gözden geçirildiğini aktaran Kurtulmuş, operasyonların tamamlandığı ilçelerle ilgili 6 adımlık bir planın masaya yatırıldığını dile getirdi.

Birinci adımın zarar, ziyan tespitlerinin yapılması, ikinci adımın yıkım, enkaz kaldırma çalışmalarının yapılması, üçüncü adımın riskli alanların ilanı, dördüncü adımın rezerv alanlarının ilanı olarak sıralayan Kurtulmuş, beşinci adımda ise imar planı olmayan bölgelerde imar planlarının yapılacağını belirtti. Son adımda ise tüm faaliyetlerden vatandaşların bilgilendirilmesi ve koordineli bir çalışmanın sürdürülmesi için irtibat bürolarının kurulması olacağını belirten Kurtulmuş, her ilçede farklı farklı planların uygulanacağını bildirdi.

Milli Eğitim Bakanlığı çalışmaları

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, terör olaylarından öğrencilerin ve okulların da olumsuz etkilendiğini ifade ederek, Milli Eğitim Bakanlığının yürüttüğü çalışmaların da değerlendirildiği bilgisini verdi.

Bu alanda yapılan çalışmaları iki ana başlıkta toplayan Kurtulmuş, birincisinin telafi eğitimi olduğuna dikkati çekerek, sokağa çıkma yasağının olduğu ilçelerde terörden zarar gören öğrencilerin eğitim bakımından yaşıtlarından geri kalmamaları için telafi eğitimine ağırlık verdiklerini kaydetti.

Bu çerçevede öğrencilerin velilerinin de olurları alınarak daha güvenli bölgelere taşındıklarını anlatan Kurtulmuş, şu değerlendirmede bulundu:

"Örneğin Cizre'deki, Silopi'deki öğrencilerden 12 bin 524'ü bu şekilde başka yerlerde Mardin'de, Midyat'ta eğitimlerini ara dönemde telafi eğitimlerini aldılar. Ardından ikinci yarıyılla birlikte bütün bölgedeki terörden zarar gören öğrencilerimiz için de telafi eğitimleri planlandı. Bu çerçevede 133 bin öğrencimizin ikinci yarıyılda mümkün olan vakitlerde telafilerinin sağlanması için gerekli adımlar atıldı. Bölgedeki bütün öğrencilerimiz bu terörden etkileniyor değiller, terör örgütlerinin saydığımız bu ilçe ve il merkezlerinde, 11 ilçe ve bir il merkezinde terör örgütlerinin faaliyetlerinden zarar gören bölgelerdeki öğrenci sayısı yaklaşık 353 bindir. Halbuki Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki öğrencilerimizin, ortaokul, ilkokul ve lise öğrencilerimizin toplamı ise 2 milyon 330 bin civarındadır."

Kurtulmuş, 8 ve 12'nci sınıflardaki öğrencilerin hiçbir olumsuzluktan etkilenmemeleri için de telafi eğitimlerinin verildiğini söyledi.

(Sürecek)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Kurulu Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • mehmetcan:
    bırakın şu yalanlari 0 0 Yanıtla
  • SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement