Balıkçıların Sorunları Masaya Yatırıldı - Son Dakika
Güncel

Balıkçıların Sorunları Masaya Yatırıldı

Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, balık çiftliklerine verilen teşviklerin, balıkçılara da tanınmasını istedi.

25.04.2014 19:02

Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, balık çiftliklerine verilen teşviklerin, balıkçılara da tanınmasını istedi.

Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) tarafından 'Kuşadası ve Çevresinin Balıkçılık Sektörü Sorunları' konulu panel düzenlendi. Panele, Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Cihangir, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarından Turgay Türkyılmaz, Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi, Ziraat Bankası Kuşadası Şube Müdürü Tolga Çetiner, Su ürünlerini Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Altan Lök ve Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam, konuşmacı olarak katıldı.

Sürdürülebilir balıkçılığın yapılabilmesi için biyolojik çeşitliliğin korunması gerektiğini belirten DEÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Cihangir, "Ekosistem yaklaşımlı balıkçılık yönetimi olmalı. Tüm dünyada mevcut balık stoklarının yüzde 7'si tüketildi. Böyle devam ederse 2050 yılında okyanuslar dahil denizlerde hiçbir şey kalmayacak" dedi.

"AV YASAĞI BÖLGELER GÖRE OLMALI"

Ülkemizde, 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu'nun yetersiz, mevzuatın güncel olmadığını savunan Cihangir, "Avlanma yasakları bölgelere göre olmalı. Koşullar Hopa ile Sığacık veya Hatay'da aynı değil. Trol yasakları derinliğe bağlı olmalı. Çünkü bazı bölgelerde kilometrelerce açıldığınızda bile derinlik başlamıyor. Bir yönetim planımız yok. Stoklar saptanamıyor, büyüklükler bilinmiyor. Su ürünleri istatistikleri güven vermiyor. Su ürünleri bilgi sistemi aktif hale getirilmeli. Yasa dışı avlanma ile etkin mücadele yapılmalı. Aşırı avlanmanın önüne geçilmeli" diye konuştu.

'TROL TEKNELERİNE KOTA GETİRİLMELİ"

Kuşadası Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Susam ise, balık çiftliklerine verilen teşviklerin balıkçılara da tanınmasını istedi. Aşırı avlanmanın ve bölge dışından gelen balıkçıların olumsuz etki yarattığını belirten Susam, "Hem dışarıdan gelen hem de bölgemizde avlanan gırgır ve trol teknelerine avcılıkta kota getirilmelidir. Bölgede avcılık yapma izni verilenlere sezon boyunca aynı bölgede kalma zorunluluğu ve bölgesel avlanma sınırlaması getirilmeli. Trol avlanma yasağı 1.5 milden 3 mile çıkarılmalı. Kanunsuz avcılıkla etkin mücadele edilmeli. Turistik tesis önlerindeki mantarlamalar kıyı avcılığını olumsuz etkiliyor. Amatör balıkçılar ve zıpkın avcıları yasalarca belirlenmiş miktarların çok üzerinde avlanarak kaynaklara zarar veriyor. Yurt dışından getirilen özel cihazlarla avcılık yapan amatör balıkçılar bir sezon boyunca avlayamayacağı balığı bir haftada yakalıyor. Popüler hale gelen sahte balık ile anaç balıklar avlanıyor" dedi.

"TURİZMİ VE BALIKÇILIK BİRLİKTE GELİŞTİRİLMELİ"

Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy da hem turizmdeki ivmenin kaybedilmemesi hem de balıkçılığı geliştirmenin yollarının araştırması gerektiğini söyledi.

Panelde ayrıca, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uzmanlarından Turgay Türkyılmaz, 'Sürdürülebilirlik Açısından Kıyı Balıkçılığı', Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Su ürünlerini Avlama ve İşleme Teknolojileri Bölüm Başkanı Prof.Dr. Altan Lök, 'Su Ürünlerinde Sürdürülebilir Avcılık', Ziraat Bankası Kuşadası Şube Müdürü Tolga Çetiner de 'Balıkçılık Sektöründe Teşvikler ve Destekler' konularında bilgiler verdi. - Aydın

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkçıların Sorunları Masaya Yatırıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement