Balkan Gazetecileri Edirne'de Buluştu - Son Dakika
Güncel

Balkan Gazetecileri Edirne'de Buluştu

Balkan Gazetecileri Edirne\'de Buluştu

Balkan ülkelerinde görev yapan yaklaşık 50 Türk gazeteci, Trakya Gazeteciler Derneği'nin organize ettiği 1'nci Balkan Buluşması'nda Edirne'de bir araya geldi.

10.01.2013 17:07

Balkan ülkelerinde görev yapan yaklaşık 50 Türk gazeteci, Trakya Gazeteciler Derneği'nin organize ettiği 1'nci Balkan Buluşması'nda Edirne'de bir araya geldi. Trakya Gazeteciler Derneği Başkanı Ali Soydan, merkezi Edirne'de olacak bir Balkan Basın Birliği kurmak istediklerini ifade etti.

Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Edirne Belediyesi, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilciliği ve Trakya Gazeteciler Derneği işbirliği ile bu yıl ilk kez Balkanlarda görev yapan Türk gazetecileri Edirne'de bir araya geldi. Trakya Gazeteciler Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen 'Türk Basınının Balkanlarda Ayak İzleri, 1'nci Balkan Buluşması'na Bosna-Hersek, Bulgaristan, Karadağ, Kosova, Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Yunanistan'dan yaklaşık 50 Türk gazeteci katıldı. 10 Ocak çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler sabah Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başladı. Trakya Gazeteciler Derneği ve balkanlardan gelen konuk gazeteciler çelenk töreninin ardından Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Sanat ve Eğitim Merkezi'ne geçti.

Türk basının Balkanlar'daki çalışmalarını konulan panele Edirne Valisi Yardımcısı Nedim Özırmak, Türkiye Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay, Edirne Belediyesi Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı İbrahim Erdoğan ve TGF Genel Başkan Vekili Yılmaz Karaca, Trakya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ali Soydan ile çok sayıda gazeteci katıldı.

"BALKAN BASIN BİRLİĞİ KURACAĞIZ"

Balkanlara yönelik Basın Birliği kurmak istediklerini ifade eden Trakya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ali Soydan, Balkan coğrafyasında yaşananları özgürce dünyaya duyurmayı hedeflediklerini ifade ederek şunları söyledi:

"Biz nasıl bundan sonra Kosova'da ki Ayşe teyzeye, Makedonya'daki Mustafa amcaya, Moldovya'da ki Elana'ya, Romanya'daki Fatma'ya basın iletişim araçlarıyla ulaşabiliriz, bunu bilmek istiyoruz. Bu Balkan Basın Birliği oluşturmamızın iki sebebi var. Geçmişte yaşadık, Balkanlarda ciddi savaşlar, soykırımlar oldu. Bizim toplumlarımıza ait uluslararası örgütler olmadığı için ne yazık ki Batı çok geç reaksiyon gösterdi. Biz istiyoruz ki Edirne merkezli Balkan Basın Birliği ya da Balkan Gazeteciler Federasyonu kuralım. Bunu Avrupa Birliği'ne, Birleşmiş Milletlere kaydettirelim. Balkanlardaki gazetecilerin bugün New York'ta da Brüksel'de de temsilcisi olsun. Ola ki hiç olsun istemiyoruz ama Balkan coğrafyasında birinin burnu bile kanasa biz de özgür basın olarak bunu dünya kamuoyuna duyurabilelim. İkincisi de devletin yaptığı çalışmaları tüm Balkanlara, internetle 17 yaşındakine, televizyonla köyde yaşayan teyzemize, amcamıza ulaşalım. Bu açıdan Balkan Basın Birliği'nin kurulmasının çok önemli olduğunu düşünüyoruz"

Anadolu Spor Gazetecileri Genel Başkanı ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Yüksek İstişare Kurulu Başkanı İbrahim Erdoğan ise gazetecilerin yan yana ve omuz omuza olamadıkları için sorunların çözülemediğini kaydetti.

Konuşmaların ardından ise 'Türk Basınının Balkanlardaki Ayak İzleri' adlı panele geçti. Panelde Prof. Dr. Ahmet Günşen, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Elçi Metin Kılıç ve Yrd. Doç. Dr. Veysi Akın birer konuşma yaparak Balkanlardaki gazetecilerin çalışma şartlarını ele aldı.

Balkanlarda görev yapan gazetecileri bir araya getiren etkinlik akşam verilecek akşam yemeği ile sona erecek. - Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balkan Gazetecileri Edirne'de Buluştu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement