Batı Akdeniz'e Zirve Öncesi Hindistan Bilgilendirmesi - Son Dakika
Güncel

Batı Akdeniz'e Zirve Öncesi Hindistan Bilgilendirmesi

Batı Akdeniz\'e Zirve Öncesi Hindistan Bilgilendirmesi

BAKA, Hindistan'dan işadamları ile bölgedeki iş dünyasının biraraya gelip ikili görüşmeler yapacağı zirve öncesinde, Antalya, Burdur ve Isparta'da eğitim toplantıları gerçekleştirildi.

10.01.2012 20:46  Güncelleme: 20:47

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ülke Masaları Hindistan Masası Uzmanı Tülay Uyanık, zirve öncesinde Batı Akdeniz'in iş dünyası temsilcilerini Hindistan, ithalat ile ihracat pazarı ve bu konulardaki güçlü-zayıf yönler hakkında bilgilendirdi. Haşhaş ithalatının tamamını Türkiye'den yapan Hindistan'a ihracatta potansiyel arz eden sanayi, tarım ve gıda ürünlerinin neler olduğu konusunda da önemli bilgiler verildi.

Görevleri arasında "Bölge plan ve programlarına uygun olarak bölgenin kırsal ve yerel kalkınma ile ilgili kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmak" ve "Bölgenin iş ve yatırım imkânlarının, ilgili kuruluşlarla işbirliği halinde ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtımını yapmak" bulunan BAKA, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ülke Masaları ile ortak çalışma gerçekleştirdi.

EKONOMİ BAKANLIĞI İLE İŞBİRLİĞİ

BAKA'nın düzenlediği 24-27 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek olan Batı Akdeniz ( Antalya, Isparta, Burdur) ile Türkiye- Hindistan Yatırım ve İşbirliği Olanakları Programı öncesinde, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ülke Masaları Hindistan Masası Uzmanı Tülay Uyanık tarafından Burdur, Isparta ve Antalya iş dünyası temsilcilerine bu ülke hakkında bilgilendirme yapıldı.

Bilgilendirme toplantılarının ilki Burdur Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu'nda saat 10,00'da başladı.

Burdur'daki Hindistan bilgilendirme toplantısına İl Genel Meclisi Başkanı İbrahim Ekici, Burdur TSO Başkan Yardımcısı Ali Gür ile işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasında BAKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Mehmet Pehlivan, Hindistan programının amacı, hedefi ve bu konudaki çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

ISPARTA TOPLANTISI

Isparta'daki Hindistan konusunda bilgilendirme toplantısı da, aynı gün saat 17.30'da Isparta TSO Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Toplantının açılışında BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin ile ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç birer konuşma yaptı.

Hindistan'ın yaklaşık 1 milyar 300 milyon nüfusa sahip ve önemli bir pazar olduğunu belirten Genel Sekreter Engin, dünyaya açılma çalışmaları kapsamında bu ülkeye yönelik çalışma yapıldığını söyledi.

Hindistan ile Türkiye arasındaki ticari ilişkiler yeterince ilerleyemediğine dikkat çeken ve bunun gelişmesi amacıyla Hindistan zirvesinin BAKA Yönetim Kurulu'nun kararıyla 24-27 Ocak'ta gerçekleşeceğini hatırlatan Engin, "26'sında Isparta ve Burdurlu işadamları Hintli işadamlarıyla biraraya gelecek. Gıda, yenilenebilir enerji, kozmetik, mermer, mobilya sektörlerinden çok sayıda Hintli işadamı katılacak. İnşallah önemli kazanımlar sağlanacak" dedi.

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç da, Hindistan zirvesi kararının BAKA Yönetim Kurulu toplantısında alınmasının ardından bu ülkeye iki kez BAKA Genel sekreteri Tuncay Engin ile uzmanların gittiğini ve olumlu izlenimlerle döndüğünü belirtti. Ticaret ve sanayi odaları BAKA Yönetim Kurulu'nda olduklarını hatırlatan ve Hindistan'dan oldukça kalabalık işadamının geleceğini kaydeden Kaçıkoç, "Gitmek gelmek güzel şey.

Ziyaret güzel şey muhakkak ve muhakkak işe dönüşmesini istiyoruz. İşe dönüştürecek grup üç ilin işadamları. Gelen işadamları 6 sektörde dışında da olabilir Hindistan gelen arkadaşlarla bir diyolog kuralım ve inşallah neticeye ulaşalım. Hindistan'ın yüzde 10'unun gelir seviyesi iyi. Arkadaşlar biz konuşacağımıza iş yapalım" diye konuştu.

Ekonomi Bakanlığı ile BAKA'nın işbirliğinde gerçekleştirilen Hindistan bilgilendirme toplantısının üçüncüsü Antalya Teknokent'te gerçekleştirdi. Toplantının açılışında BAKA Dış İlişkiler ve Tanıtım Birim Başkanı Mehmet Pehlivan ile Antalya YDO Koordinatörü Alaattin Özyürek, 24-27 Ocak tarihlerindeki Batı Akdeniz (Antalya, Isparta, Burdur) ile Türkiye- Hindistan Yatırım ve İşbirliği Olanakları Programı hakkında bilgi verdi.

NEDEN HİNDİSTAN

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Hindistan Masası Uzmanı Tülay Uyanık, Hindistan ve dış ticaret fırsatları, uluslararası ticaretteki yeni eğilimler, potansiyel arz eden ürün ve ürün grupları hakkında bilgilendirme yaptı. Hindistan Masası Uzmanı, "Neden Hindistan sorusuna" cevap olarak şu sıralamayı yaptı:

"1.2 milyar nüfusa sahiptir. Dünyanın en büyük 4. Ekonomisidir (GSYIH:1,8 trilyon$). Altın, SDR (Special Drawing Rights-Özel Çekme Hakları) ve IMF rezervleri dahil olmak üzere toplam 296,4 milyar dolarlık dış rezervi bulunmaktadır.

2020'de Hindistan, dünya GSMH büyümesine, Çin ve ABD'den sonra en fazla katkı yapan 3. ülke olacaktır. 2020'de, Hindistan'ın Japonya, Brezilya, Almanya, Rusya gibi ülkeleri geride bırakarak dünyanın 3. en büyük ekonomisi olması öngörülmektedir. Dünya ticaretindeki payı hızla artmaktadır. Dünya ithalatında %2,2'lik pay ile 14. sıradadır. Büyük miktarda yabancı yatırım çekmektedir.

Yazılım ve Bilgi Teknolojilerinde dünyadaki önemi giderek artmaktadır. İyi eğitilmiş donanımlı genç nüfusa sahiptir. Orta gelir düzeyine sahip sınıfın (250 milyon) nüfusu artmaya devam ediyor. Tüketim alışkanlıkları değişmekte ve buna bağlı talep değişimi yaşanmaktadır. İhraç pazarları için gerekli kalite ve standartta üretim yapacak makine ve teknolojiye olan talep artmaktadır.

Ülkede altyapı ve inşaat faaliyetleri (karayolu, demir yolu ve hava alanları ve limanların yenilenmesi vb) artmaktadır. Değeri 1.2 trilyon doları bulan altyapı ve inşaat faaliyetleri (karayolu, demir yolu ve hava alanları ve limanların yenilenmesi vb) arasında 'günde 20 km otoyol yapım projesi' bulunmaktadır.

Tarım sektöründeki iyileştirme çalışmaları kapsamında gıda ürünlerinin depolanması, dondurulması ve dağıtımı gibi alanlarda yeni makine ve ekipman ihtiyacı bulunmaktadır. Hindistan'ın Türkiye ihracatı bakımından önemi de hızla yükselmektedir. 1995 yılında ihracatımızda 61. sırada olan Hindistan, 2010 yılında 43. sıraya yükselmiştir."

SANAYİ, TARIM, GIDA İHRACATI

Ekonomi Bakanlığı Uzmanı Uyanık, Hindistan'a sanayi ürünü olarak demir-çelik inşaat malzemeleri, doğal taşlar (mermer, traverten), metalik cevherler (bakır, çinko), otomotiv yedek parçaları (motor parçaları) ihracatı yapıldığını 'Potansiyeli Olan Ancak İhracatımızın Yeterli Seviyede Olmadığı Ürünler"in ise; "Gıda işleme ve ambalaj makineleri, Takım tezgahları, Beyaz eşya, Mobilya ile Altın mücevherat" olduğunu kaydetti.

Hindistan'ın tüm haşhaş tohumu ithalatını Türkiye'den karşıladığını belirten Uyanık, 'Tarım ve Gıda Ürünleri'nde potansiyeli olan ancak ihracatımızın yeterli seviyede olmadığı ürünleri de şöyle sıraladı: "Şekerli ve Çikolatalı Mamuller, Bulgur, Zeytinyağı, Kuru üzüm, Sert kabuklu meyveler."

ZAYIF VE GÜÇLÜ YÖNLER

"Türklerin ve Türk ürünlerinin pazarda yeterince tanınmaması, Büyük ve dağınık pazar yapısı, Yüksek gümrük vergileri, Bazı sektörlerde (örn. makine vb.) rakip ülkelerin bizden önce pazara girmiş olmaları ve ürün imajının o ülkeler için oluşması, Yavaş işleyen bürokrasi ve bankacılık sistemi ve Türk Bankacılık sektörünün bölgede etkin bir şekilde yer almaması" gibi zayıf yönlerin bulunduğuna dikkat çeken Uzman Tülay Uyanık, ihracatta güçlü yönlerin ise, şöyle sıraladı:

"Büyük bir pazar ve büyüyen bir ekonomiye sahip olması, 1.2 milyarlık nüfus, Gelir düzeyindeki artış, Ülke genelinde İngilizcenin yaygın olarak kullanılması ve bu durumun ticarete kolaylık sağlaması, İki ekonomi arasında çok sayıda sektörde işbirliği imkanının olması, Türkiye'nin ihracat yapısı ve ihraç ettiği ürün grubunun, Hindistan'ın genel ithalat yapısına uygunluk göstermesi, Altyapı/Üst Yapı Yatırımlarının artması ve buna bağlı olarak ilgili sektörlerdeki (İnşaat Malzemeleri, İş Makineleri)talep artışı, Olumsuz bir Türkiye imajının bulunmaması" olarak sıraladı.

İHRACATI ARTIRACAK ÖNERİLER

Hindistan'a ihracatımızın artırılması için önerilerde de bulunan Hindistan Masası Uzmanı Uyanık; şöyle devam etti:

"Pazara uzun vadeli bir bakış açısı ile yaklaşılmalı, sabırlı olunmalı, Hindistan pazarına satılacak ürün, en büyük ihraç pazarımız olan Almanya'ya satılan ürün ile farklılık gösterdiği için bu pazara açılımda üretimde değişikliğe gidilmelidir. Reklam ülkede satışı etkileyen önemli bir unsurdur.

Bu nedenle tanıtım çalışmalarına önem verilmeli, Hint film sanayi Bollywood tanıtım çalışmalarında kullanılmalıdır. Pazara giriş öncesinde bir ön çalışma yapılmalı ve pazar ziyaret edilmeli.

Ülkedeki önemli sektörel fuarlara katılım sağlanmalı.

Hindistan pazarı gibi rekabetin yoğun olduğu ve fiyata duyarlı pazarda uygun fiyat, kaliteli ürün/teslimat hususuna önem verilmeli. Güvenilir, kredibilitesi yüksek bir ticari ortak bulunmalı, ofis, depo, mağaza kurmak sureti ile bir dağıtım ağı oluşturulmalı. Ülke koşullarına hakim, vasıflı yerel personel istihdam edilmeli. Nakliye ve ambalaj konularında ülkenin coğrafik konumu ve iklim şartları göz ardı edilmemeli. Pazara girişten bir süre sonra, gerekiyorsa pazarda yatırım yapılmalı."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Batı Akdeniz'e Zirve Öncesi Hindistan Bilgilendirmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement