Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, "Biz de iktidar partisinin taslağı geldiğinde nasıl bir sistem öneriyor, bu sistemin içerisinde ne vardır, elbetteki bunu gördükten sonra değerlendireceğiz, görüşümüzü de kararımızı da ondan sonra açıklayacağız." dedi.
Destici, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Konuşmasının başında şehitlere rahmet, gazilere de şifa dileğinde bulunan Destici, Türkiye'nin 32 yıldır terör örgütü PKK ile mücadele ettiğini ve bu problemin büyüdüğünü söyledi.
Terör örgütüne karşı son dönemdeki mücadeleyi sonuna kadar desteklediklerini tekrarlayan Destici, terör örgütüyle mücadelenin onun bütün unsurlarına karşı olması gerektiğini belirtti.
Suriye'nin kuzeyinde PYD ve YPG'nin ittifaklar kuracak kadar güçlü bir hale getirilmesinin yanlış politikaların sonucu olduğunu savunan Destici, bundan sonra doğru politikalar yürütülmesini istedi.
Destici, terör örgütüne karşı yanaşık düzen eğitim almış sözleşmeli er ve erbaşlarla mücadele verildiğini dile getirerek, "32 yılda, yeterli sayıda, gerçekten o bölgede hain PKK terör örgütüne karşı mücadele edecek ve bunların bir kısmı mobil birlik olacak özel birlikler hala niye yetiştirilmedi? Yetiştirilmiyor da yanaşık düzen eğitim almış gönüllü er ve erbaşlarımız ya da sözleşmeli erlerimiz, o bölgede PKK'ya karşı mücadelede öne sürülüyor ve biz şehitler veriyoruz. Buna mutlaka ama mutlaka en kısa sürede çözüm bulunması lazım. Özel birliklerin, mobil birliklerin yetiştirilip devreye girmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Bölgede tecrübeli öğretmen ve memurların görevlendirilmesi, işsizliğin önüne geçilmesi gerektiğine işaret eden Destici, terör örgütüne yönelik mücadelenin hala topyekun olmadığını ve eksikliklerinin sürdüğünü savundu.
Musul operasyonu
Destici, Musul operasyonunda PKK'nın PYD ile yer aldığını ifade ederek, terör örgütünün meşrulaşmaması için Türkiye'nin kararlı adımlar atması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin mutlaka Musul operasyonunda yer alması gerektiğini dile getiren Destici, sadece hava operasyonlarında bulunmasının yeterli olmadığını söyledi.
Mustafa Destici, "Türkiye hem hava gücüyle hem kara gücüyle hem eğittiği güçlerle mutlaka ama mutlaka Musul operasyonunda yer almalı. Bu şekilde hem Türkmenler için hem o bölgedeki Arap, Kürt, Sünniler için şemsiye vazifesi görmeli ve bunların zarar görmemesi ya da en az zararla bu operasyondan sağ ve salim çıkmalarının önünü açmalı, hem de Musul'un statüsünün korunması adına ve gelecekteki statüsünün şekillenmesi adına da etkin bir rol oynamalı ve mutlaka o masada olmalıdır. Hem sahada olmalıdır, hem masada olmalıdır." diye konuştu.
Başkanlık sistemi
Başkanlık sistemi tartışmalarının da devam ettiğini hatırlatan Destici, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Biz Büyük Birlik Partisi olarak kurulduğumuz günden bu yana şunu savunuyoruz; biz bu sisteme karşıyız, bu sistemin, bu düzenin değişmesini istiyoruz. Biz bu sisteme, bu düzene karşıyız derken kastettiğimiz nedir? Anti demokratik, darbe anayasasıyla yönetilen düzene karşı olduğumuzu söylüyoruz. Biz, vurguncu düzene karşı olduğumuzu söylüyoruz. Biz, gelir dağılımındaki adaletsizliği zirve yaptıran düzene karşı olduğumuzu söylüyoruz. Biz, haksızlıkların, zulümlerin, adaletsizliklerin olmadığı, tam demokratik, kişi hak ve hürriyetlerinin tam olarak yaşatıldığı, basın hürriyetinin eksiksiz bir şekilde olduğu, tam demokratik adil bir Türkiye istiyoruz. Bunu eğer başkanlık sistemi getirecekse o da olur. Yarı başkanlık sistemiyle bu sağlanacaksa o da olur. Parlamenter sistemle bu sağlanacaksa o da olur.
Biz, sistemin adına takılmış değiliz. Bizim için sistemin adı ikinci plandadır. Sistemin içeriği daha önemlidir. Gerçekten kuvvetler ayrılığı prensibini tam olarak sağlayacak ve milletin arzu ettiği anlamda tam demokratik sivil bir anayasaya Türkiye'yi kavuşturacak ve herkesin kendisini birinci sınıf hissettiği, adalete olan güvenin yüzde 100'lere yaklaştığı, kişi hak ve hürriyetlerinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, inanç hürriyetinin önündeki tüm engellerin kaldırıldığı, kimsenin ötekileştirilmediği, nefret suçlarının olmadığı, basının hür bir şekilde görev yaptığı, seçim kanununu, seçim sisteminin adil olduğu, siyasi partiler yasasının demokratik olduğu bir düzen istiyoruz, bir sistem istiyoruz."
Muhalefet partilerinin yeni anayasa, başkanlık sistemi, yarı başkanlık ya da parlamenter sistemle ilgili bir tekliflerinin gözükmediğini, iktidar partisinden bir teklif beklediklerinin altını çizen BBP Genel Başkanı Destici, şu ifadeleri kullandı:
"Meclis, iktidar partisinin taslağını bekliyor. Biz de iktidar partisinin taslağı geldiğinde nasıl bir sistem öneriyor, bu sistemin içerisinde ne vardır, elbetteki bunu gördükten sonra değerlendireceğiz, görüşümüzü de kararımızı da ondan sonra açıklayacağız. Şimdiden bir karar açıklamanın veya görüş beyan etmenin sağlıklı olmayacağını düşünüyorum. Milletin, memleketin hayrına neyse, biz bugüne kadar onun yanında durduk, bundan sonra da onun yanında durmaya devam edeceğiz."
"Gizli kriz var"
Türkiye'de gizli bir kriz olduğunu ve ağır bedeller ödemek yerine hafif, kontrollü bedellerle sürecin aşılması gerektiğini dile getiren Destici, kemer sıkılması gerekiyorsa kemer sıkılması, tasarruf edilmesi, üretime ve imalata yönelip, istihdamı artıracak tedbirlerin alınması gerektiğine işaret etti.
Adalete olan güvenin azaldığını da öne süren Destici, Türkiye'deki bütün süreçlerin hukuk içinde yürütülmesinden yana olduklarını bildirdi. Mustafa Destici, "Sürecin cadı avına dönüştürülmesini, kurunun yanında yaşın yakılmasını, at izinin it izine karışmasına asla ve kata müsaade edilmemesini istiyoruz." dedi.
Son Dakika › Güncel › BBP Genel Başkanı Destici Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?